https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Bo kmetijstvo na Goričkem v prihodnosti slonelo na konoplji in lanu?

13.04.2012 ob 9:14  

Kmetijstvo in z njim povezano poljedelstvo je še vedno ključna gospodarska panoga območja Goričkega. 


V poljedelstvu je donosnost »klasičnega« asortimana poljščin (žitarice, koruze, krompir,.) vse manjša, zaradi odpiranja novih tržišč in posledično zniževanja odkupnih cen. Zato lahko predstavlja ponovno uvajanje v preteklosti že dobro poznanih, danes pa tako imenovanih »industrijskih rastlin« (lan, konoplja) zelo pomembno obogatitev poljedelskega kolobarja in zvišanje donosnosti poljedelske dejavnosti na kmečkih gospodarstvih. Tudi komercializacija tako imenovanih »sekundarnih surovin kmetijstva« (kot je slama, manj kakovosten les in lesni ostanki, trstika) lahko poveča donosnost istih poljedelskih površin in kmetijsko dejavnosti.

Hkrati pa so vse navedene surovine (rastline) že v preteklosti predstavljale zelo pomembno sestavino v ljudskem stavbarstvu na podeželju, kot kritina, izolacija, vezivo skupaj z drugimi materiali (ilovica). 

Posebej pa v sodobnih trendih bio- gradnje in bio- bivanje iste surovine pridobivajo vse večjo pomembnost kot surovina oziroma komponente v sonaravnem stavbarstvu. Zato te rastline in iz njih pridobljene surovine, torej pridelava in predelava, predstavljajo zelo pomembnem prispevek k diverzifikaciji dejavnosti podeželja. 

Projekt se končuje naslednji mesec

V ta namen se je Razvojna agencija Sinergija skupaj s partnerjema Stojan Habjanič s.p. in Kmetijo Rengeo Šalovci ter pod okriljem Lokalne akcijske skupine Goricko (LAS Goricko) odločila za izvedbo projekta Industrijske rastline in sekundarne surovine kmetijstva v stavbarstvu podeželja. 

Projekt se je začel januarja 2010, končal pa se bo naslednji mesec. Cilji, ki so si jih pri tem zastavili prijavitelj skupaj s partnerji, so izdelati pregled pridelave in uporabe »industrijskih rastlin« ter sekundarnih surovin iz kmetijstva v stavbarstvu Goričkega v preteklosti, oceniti možnosti in potencial za predelavo in predelavo industrijskih rastlin ter sekundarnih surovin iz kmetijstva za potrebe stavbarstva na Goričkem, razdelati postopke in navodila za pridelavo in predelavo teh rastlin ter prebivalce območja Goričkega seznaniti z aktivnostmi projekta. 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.