https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Muc pravi, da ni dobil vabila na romski kongres, Toni pravi drugače

13.04.2012 ob 10:55  

Včeraj je v Ljubljani potekal vseslovenski kongres romske civilne iniciative z naslovom Soodločanje Romov pri zadevah javnega pomena. Varuhinja človekovih pravic je podprla spremembo zakona o romskih skupnosti. Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije, povabila na kongres ni dobil.

 

Osrednja govornica kongresa, ki se ga je udeležilo približno sto Romov iz Prekmurja in jugovzhodne Slovenije ter Sinti, je bila varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik. Izrazila je zadovoljstvo nad vedno večjim uveljavljanjem romskih žensk v družbenem in političnem življenju romske manjšine, okrcala pa je Svet romske skupnosti (SRS). Meni, da svet, ki je krovna romska organizacija, ni upravičil svojega obstoja. Zaradi tega se je Čebašek Travnik zavzela za spremembo 10. člena zakona o romski skupnosti, po katerem ima v 21-članskem SRS dvotretjinsko večino Zveza Romov Slovenije, ki jo vodi Jožek Horvat Muc.

Kot pišejo v Delu, je Muc povedal, da povabila na kongres ni dobil, ker „se nekateri očitno bojijo moje navzočnosti.“ 

Na trditev Muca, da ni dobil vabila, se je medtem na našem Facebook profilu oglasil Jožef Toni Horvat, sicer projektni vodja pri RRA Mura, ki pravi, da bi Muc moral dobiti vabilo. "Ne razumem njegove izjave, da ni dobil vabila. Osebno sem jaz poslal vabilo na njegovo društvo Romani union in na Zvezo Romov Slovenije. Za vsak slučaj pa sem še odnesel plakat in vabilo na Zvezo in ga osebno dal tajniku v roke, z zagotovilom, da ga nalepi na vidno mesto, ne vem, kako potem ni dobil vabila."

Darko Rudaš (levo) in Jožek Horvat Muc

Boj za pravice se lahko konča kot poraz

Darko Rudaš, predsednik Foruma romskih svetnikov in organizator kongresa, je na kongresu sicer povedal, da morajo Romi postati skupnost in narod, ki se zaveda sebe in je ponosen nase. Napovedal je, da Romi ne bodo več opozarjali na tisto, česar nimajo, in s tem izkazovali svojo nemoč, ampak bodo vzpostavili mehanizem sistemskega vpliva in prevzem odgovornosti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.04.2012 ob 14:16 lan gost

      Ma vsi delajo proti mucu ker ga zelijo vstran vrzt od polozaja tak je to pa zdaj na njega lazejo

      3 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.04.2012 ob 14:55 rsr gost

      saj bokše ka toga muca nega nindri ka si samo svoj žep puni najbokše bi bilo ka bi odstopo to bi napravo najbokšo potezo

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.04.2012 ob 16:00 hafkahey gost

      eni pa drugi si žepke punijo.Tak muc kak rudaš!

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.04.2012 ob 17:23 gg gost

      ne bluzite ...kelko ge znan si vsi keri nosijo obleke punijo žepe.od parlamenta prek občine,svetnikov,občionarov pa vse do menežerjev. punijo punijo pa nikdar jin nej zadosta

      4 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.04.2012 ob 18:49 prc gost

      rsr@ ja sai naj bi odstopo seveda zakoj ze ka vi van dobro napravo ka bi eni prišli na višji položaj mijslen več mate hujse ste samo bi krale pa krale.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.04.2012 ob 20:17 bitola gost

      gos. rudaš bi rat prevzel mucovo mesto,ampak muc mu ne da,bravo muc

      3 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.04.2012 ob 9:37 legenda gost

      Ma kakši Rudas vejpa dajte no Muc je šolan človek. Ka pa ma za šole tej Rudaš? Samo ščejo na položaje prijte pa neven ka ampak vupan ka njin nede uspelo ka te resno zdaj kradejo te pa marsikaj de se hujse.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.04.2012 ob 17:03 alf gost

      Rudas je baje v bivse Panoniji zmeto hale zaj pa bi politiko tiro ..groza!

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      14.04.2012 ob 17:03 alf gost

      Rudas je baje v bivse Panoniji zmeto hale zaj pa bi politiko tiro ..groza!

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. coca-cola
      14.04.2012 ob 17:23 coca-cola

      nemate drugoga dela...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      15.04.2012 ob 0:01 čirom bajs gost

      telko za info..Rudaš ma šolo kero lejko dokaže nej kak Muc ka ma skrajšani program kuharja pa kűpleni magister zdaj...delo keroga opravlja Rudaš bi mogo več kak pol opraviti Muc keri se ma za nekšoga predsednika...

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      15.04.2012 ob 6:58 m.k gost

      muc pa šolan haha prilagojeni program je za vas šolan pa kao neki magister ka si je lopovv srbiji kupil diplomo ges bi ga dal zaprejti zaradi ponaredka diplome

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. Truplo
      15.04.2012 ob 8:06 Truplo

      Na splošno se takim zadevam pravi "ciganska posla". Žal so razdeljeni in si delajo samo škodo. Ni v redu, kajti vseeno so dosti dosegli in lahko še več. Vsaj vodilni v obeh organizacijah se po svoje zavedajo, da je izobrazbena struktura dokaj slaba. Če si želijo izboljšati ekonomski in družbeni položaj, bodo morali pač hoditi v šole, študirati. Žal je v krizi delovnih mest za njih premala ponudba, pa resnici na ljubo jih je država do sedaj preveč ščitila. Vse to so problemi, s katerimi se po svoje spopadajo, jih več ne negirajo ipd... predvsem bi tule izpostavil Rudaša. Dragi Romi, zedinite se in si ne negajajte. Vsaj v Pomurju se zadeve premikajo, čeprav so že na veliko boljši ravni, kakor npr. na Dolenjskem. Za tisto stanje tam je itak največ kriva država, katera nikakor ne ve/zmore/noče prekiniti z kriminalom in še čim. Zase lahko povem, pa verjetno je tudi pri veliki večini ostalih, da z Romi z našega področja nimam prav nobenih težav, problemov... noben mi ni ničesar do sedaj slabega naredil, kje grozil... Jaz se upam komot zapeljeti mimo njihovega naselja tam v tisti grabi med Gerlinci in Pertočo, kjer so sicer res dokaj izolirani... ampak, "that`s another story, ane?"

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.