https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

LRF za Pomurje - nevladno regijsko stičišče, ki razvojne potenciale išče

Martjanci, 17.4.2012  

Lokalna razvojna fundacija (LRF) za Pomurje, ki jo vodi Bojan Vogrinčič, je bila ustanovljena z namenom vzpodbujanja prostovoljstva in ustvarjanja okvirjev za razvoj civilnega sektorja.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

"Ob začetku našega delovanja smo večjo pozornost namenjali zbiranju in razdeljevanju sredstev (donatorstvu), tako smo npr. med letom 2007 in 2009 v okolju preko razpisov razdelili več kot 110.000 eur sredstev za 18 projektov nevladnih organiazcij iz Pomurja. A kriza je naredila svoje tudi na področju donatorstva oz. zbiranja sredstev s strani lokalnega gospodarstva," pravi Matejka Horvat, strokovna sodelavka na projektu Regionalno stičišče nevladnih organizacij Pomurja, kjer je med drugim odgovorna za organizacijo in izvedbo izobraževanj, za komuniciranje in sodelovanje s predstavniki nevladnih organizacij ter drugimi javnostmi.

Matejka Horvat (desno)

Ker se je že pri prvem razpisu izkazal primanjkljaj znanja na področju projektnega menedžmenta oz. pripravi projektnih predlogov, določanju ciljev, razvijanju projektne ideje in določanju projektnih dejavnostih, pri pripravi finančne konstrukcije, so njihovo delovanje prioritetno preusmerili na krepitev nevladnih organizacij za uspešnejše delo.

Doprinos k razvoju regije na področju civilnega sektorja

Leta 2008 so se tako prijavili na razpis, ki je bil namenjen tovrstnim potrebam in je omogočal podporo delovanju in razvoju civilnega sektorja, iz katerega izhaja projekt Regionalno stičišče nevladnih organizacij Pomurja. Dodano vrednost LRF za Pomurje po mnenju Horvatove predstavlja predvsem prispevek k razvoju regije na področju civilnega sektorja. "Težko boste našli drugo organizacijo, ki se celovito ukvarja z nevladnimi organizacijami, od tega, da jim nudi brezplačne podporne storitve do tega, da opravlja vlogo zagovorništva in spodbujanja civilnega dialoga, preko katerega želimo krepiti sodelovanje nevladnih organizacij z mediji, gospodarstvom ter lokalnimi in državnimi organi in oblastmi."

Horvatova je ponosna tudi na bazo nevladnih organizacij, ki so jo doslej uspelo vzpostaviti. "Dejstvo, da imamo v mreži regionalnega stičišča preko 350 nevladnih organizacij, priča o tem, da smo prepoznavna organizacija in da je do nas pot našlo že veliko nevladnih organizacij oz. njihovih članov."

Profesionalizacija nevladnih organizacij ostaja velik izziv

Stanje nevladnega sektorja v Pomurju po mnenju Horvatove še ni na zavidljivi ravni. "Imamo zelo malo večjih nevladnih organizacij, ki bi bile profesionalizirane in bi izkoristile potencial sektorja. Zato ostaja profesionalizacija nevladnih organizacij velik izziv in hkrati priložnost." Tudi področjema povezovanja in mreženja bo potrebno posvečati še več pozornosti. "Prav vsi nivoji povezovanja so pomembni," meni Horvatova.

Možnosti za zaposlitev so, toda ...

Pa lahko v aktualni gospodarski situaciji nevladni sektor, še posebej v Pomurju, predstavlja alternativno obliko razvoja delovnih mest? Možnosti, tako Horvatova, prav gotovo so, "vendar si jih je potrebno zagotoviti." To po njenem mnenju pomeni, da je najprej potrebno vložiti ogromno dela v organizacijo, pridobiti številna znanja z najrazličnejših področjih, se povezovati, sodelovati, mrežiti.

"Brez tega skorajda ni mogoče uspeti. Potem pa iskati vse mogoče vire financiranja. Brez dodatnih virov financiranja bi nevladne organizacije, vsaj profesionalizirane, le stežka preživele. Nekaj priložnosti za zaposlovanje v NVO nudi Zavod za zaposlovanje preko aktivne politike zaposlovanja, posebej če NVO omogoča zaposlitev ciljnih skupin, ki so težje zaposljive (mladi, starejši nad 50 let, Romi, pripadniki drugih etničnih manjšin idr.)."

Aktualni razpisi, na katere prežite

V Pomurju je po zadnjih podatkih 1588 nevladnih organizacij, od tega 1499 društev, 79 zavodov in 10 ustanov. Horvatova pri tem opozarja na aktualne razpise, na katere se nevladne organizacije lahko prijavijo. Tako je ravnokar odprt razpis Lokalne akcijske skupine Goričko. Napovedan je tudi razpis Lokalne akcijske skupine za Dolinsko – Las pri dobrih ljudeh. "To sta dva razpisa, ki sta primerno tudi za manjše organizacije in katerih razpisna dokumentacija ni preveč zahtevna."

Trenutno je odprt tudi razpis za športna društva v občini Veržej, za ljubiteljske dejavnosti ter programe s področja turizma, mladine in ljubiteljskih dejavnosti v Občini Črenšovci ter za ljubiteljske kulturne dejavnosti v Občini Gornji Petrovci.

Horvatova prav tako izpostavlja nekaj nacionalnih in mednarodnih razpisov, ki jih med drugim lahko zasledijo tudi na spletni strani www.lrf-pomurje.si  ali na strani Centra nevladnih organizacij Slovenije.

O LRF za Pomurje

LRF za Pomurje nevladnim organizacijam nudi raznovrstne brezplačne podporne storitve od samega začetka osnovanja nevladne organizacije (npr. pomoč pri pripravi statuta, pri postopku registracije društva, pri pripravi pravilnikov o delovanju itd.), nudijo jim tudi brezplačno računovodsko in davčno svetovanje ter pomoč pri pripravi zaključnih letnih poročil, pomoč pri razpisih, pomoč pri promociji preko lokalne televizije, društvom vzpostavljajo brezplačne spletne strani itd. Stičišče deluje tudi kot nekakšna info točka, kjer preko spletnega portala nudijo aktualne informacije o razpisih, izobraževanjih, seminarjih, konferencah, dogodkih, zakonodaji in drugih relevantnih vsebinah.

Senje nevladnih organizacij Pomurja - brezplačne stojnice

12.5.2012, ob 10.00. uri, Murska Sobota (Trubarjev drevored)

Sobota, 12. maja bo namenjena druženju med organizacijami, predvsem pa je odlična priložnost za vse, da se brezplačno predstavite na stojnicah, ki bodo namenjene nevladnim organizacijam. Stojnice bodo postavljene v soboškem parku (Trubarjev drevored).

Vsi, ki ste zainteresirani, da predstavite svoje dejavnosti in projekte, izdelke ali kar koli, kar je značilno za vaše društvo, klub, zavod ali ustanovo, vas vabijo, da si rezervirate svojo stojnico na matejka@lrf-pomurje.si ali preko telefona 02 538 13 54 (Matejka Horvat).

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.