https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

NOGOMET

Navijaški klub FC Barcelona Slovenija: Ko zaradi stavke ostaneš v Milanu in gledaš tekmo skupaj z Milanisti

17.4.2012  

Na Pomurec.com nadaljujemo s predstavitvijo slovenskih navijaških klubov, tokrat je na vrsti FC Barcelona Slovenija. Fanklub je bil ustanovljen lani poleti, trenutno pa združuje 300 članov, medtem ko njihova Facebook skupnost šteje več kot 12 tisoč ljudi.


Navijaški klub FC Barcelona Slovenija obstaja od 22. junija lani, ko se je zbralo nekaj privržencev, ki obožujejo FC Barcelono, se dogovorili za srečanje in soglasno sprejeli odločitev o ustanovitvi fankluba. "Organizirali smo piknik, ki je bil hkrati tudi zbor članstva in obvestili vse zainteresirane, da se ustanavljamo kot klub. Dogodka se je udeležilo 70 privržencev FC Barcelone, ki so se v društvo tudi včlanili, sprejeli smo statut, ki smo ga predhodno vsem tudi razdelili, nato pa smo še glasovali za člane izvršilnega odbora ter predsednika in sekretarja le tega. Ustanovni člani kluba so trije, Tomaž Babič (predsednik kluba), Gorazd Gornjec (sekretar kluba) in jaz," je povedala Edita Dobaj, vodja za organizacijo, kadre in stike z javnostjo kluba.

Barcelonin navijaški klub je organiziran kot društvo, ki ima izvršilni odbor, ki šteje 7 članov in vsak od njih ima svojo zadolžitev v klubu, ki jo opravlja vestno in odgovorno. Vse odločitve sprejema izvršilni odbor, razen tistih, za katere je predvideno, da se jih sprejme na zboru članstva. Tako imajo odgovornega za: navijaške artikle, spletno stran, Facebook in Twitter, stike z javnostjo in kadre, evidenco članstva, organizacijo nakupa kart, organizacijo drugih dogodkov, za donatorje in sponzorje, finančne zadeve in letna poročila.

Klub trenutno šteje 300 članov, tu so šteti samo tisti, ki so plačali članarino v letu 2012. Kot pravijo je povprečno starost članov težko reči, ker so pogosto včlanjene cele družine, se pa giblje tam med 25 in 30 let. Člani so iz cele Slovenije enakomerno porazdeljeni, mogoče malo odstopajo člani iz Štajerske. Na klubski facebook strani je registriranih preko 12 tisoč članov.

Večina njihovih članov pozna FC Barcelono in njegovo zgodovino

Pa morajo novinci storiti opraviti kakšen test ali pokazati znanje o klubu in njegovi zgodovini, da postanejo člani društva? "Posebnih pogojev  za članstvo ni, vsi tisti, ki imajo radi FC Barcelono in čutijo pripadnost temu klubu lahko to izrazijo s članstvom v našem klubu. Lahko pa rečem, da velika večina naših članov pozna klub in njegovo zgodovino ter seveda aktualno dogajanje na nogometni sceni, tako da kakšen poseben test ni potreben. Posebej pa so člani navdušeni nad vrednotami in moštvenim duhom, ki ga goji FC Barcelona že 30 let prek svoje nogometne šole La massia," pravi Dobajeva. 

Letna članarina je 20 € za polnoletne člane, 10 € za člane od 14 do 18 let, mlajši od 14 let pa so člani klubske sekcije Juvenill in ne plačujejo članarine. Člani imajo ugodnosti kot so pravica do nakupa navijaških artiklov kluba kot so majice, šali in podobno. Artikli imajo grb FC Barcelone, ki pa je prilagojen Sloveniji. Navijaške artikle kluba da izdelati klub sam in jih ni možno dobiti v prosti prodaji. Vsi člani lahko sodelujejo in se potegujejo za karte v projektu »Solidarnost«, klub pa pomaga tudi pri rezervaciji letalskega prevoza in prenočišča, če je le-to potrebno.

Društvo organizira letno več aktivnosti

Kako pa je z druženjem članov, imajo morda kakšna srečanja? "Dvakrat na leto organiziramo piknik, sodelujemo tudi na raznih nogometnih turnirjih po Sloveniji, tu pa so tudi obiski tekem na Camp Nou, pa sodelovanje z institucijo FC Barcelona in sodelovanje s podjetjem Campus d.o.o., zelo so pa nam naklonjeni tudi slovenski mediji, saj so ime kluba ponesli tudi izven naših meja, in sicer v Trst, kjer so nas pred kratkim poklicali in nas poprosili za izjavo za njihov radio," pravi Dobajeva.

Skoraj na vsaki tekmi Barcelone je kakšen član njihovega fankluba

Kako pogosto pa obiskujejo tekme svojega kluba v živo? "Člani kluba organizirano hodimo na tekme, za katere je največ povpraševanja med samimi člani, kot je npr. Liga prvakov, El Classico in Copa del Rey. Do sedaj smo organizirali odhode na tri večje tekme, a imamo skoraj na vsaki tekmi koga od naših članov, ki nas skozi celo tekmo prek gsm-a obvešča o dogajanju na igrišču in ob njem ter pošlje kakšno fotografijo za objavo na spletni strani ali facebook strani," pravi Dobajeva ter doda, vedno napišejo članek o doživetjih. Ko si tekme kluba ne ogledajo v živo, jih običajno spremljajo v enem izmed ljubljanskih lokalov.

Čakajo na uradno potrditev kluba, s čimer bodo imeli zagarantirane vstopnice

Nakup vstopnic, dokler ne bodo postali uradni fanklub, je malo otežen, vendar se trudijo maksimalno. "Glede odhodov na tekme je potrebno povedati, da gre toliko članov, za koliko nam uspe pridobiti karte za tekmo prek našega projekta »Solidarnost«, ki se ga poslužujemo, dokler ne pridobimo uradne licence s strani FC Barcelone, da smo uradni klub v Sloveniji. Vse potrebne dokumente smo instituciji v Barceloni že posredovali, tam jih sedaj pregledujejo in v določenem roku nas bodo obvestili, da smo uraden klub. Zato si glede kart zaenkrat še pomagamo sami in sicer tako, da tisti člani, ki so registrirani pri instituciji FC Barcelona, ne samo v našem klubu (tako imenovani »Socio« člani) odstopijo karte članom našega društva, da jim omogočijo ogled tekem," pravi Dobajeva.

Na tekme gredo ponavadi z avtobusom ali letalom, odvisno, kako daleč je tekma. Tako so se v Milano odpravili z avtobusom, v Barcelono pa z letalom. V bolj oddaljene kraje jim še ni uspeli iti, njihova želja pa je iti na kraljevi pokal v Madrid.

S sodelovanjem z FC Barcelono so zadovoljni

Kako pa so povezani s klubom? "S klubom smo zelo povezani, po elektronski pošti in po telefonu kontaktiramo s člani uprave, z enim od njih smo se tudi sestali na Sporto konferenci, ki je bila lani v Portorožu. Prek gospoda Ranta pa smo se uspeli spoznati tudi z gospodom Juliom Albertom Morenom, ki je v FC Barceloni odgovoren za kampuse, ki se organizirajo v drugih državah. V Milanu smo se srečali tudi z odgovornim za evropske navijaške klube FC Barcelona, tako da je naše sodelovanje s klubom izredno dobro," pravi Dobajeva.

Šest navijačev Barcelone obstalo v Milanu zaradi stavke francoskih kontrolorjev letanja

Zagotovo se je nabralo precej zgodb in anekdot iz potovanj na tekme ... "Izpostavila bi sicer malce neprijetno zgodbo, ki pa nedvomno odraža povezanost in vrednote našega kluba. Zgodba se je odvijala na letališču v Milanu, ko so naši člani potovali na tekmo Barcelona : AC Milan, ki se je odvijala 3. aprila letos v Barceloni. Šesterica je zaradi stavke francoskih kontrolorjev letenja obtičala v Milanu in ni uspela priti na tekmo. A so se takoj znašli in skupaj z milanovimi navijači v Milanu odšli v lokal, ki je posvečen AC Milanu, bili so zelo lepo sprejeti in brez kakršnih koli problemov so si ogledali tekmo in navijali za svoj klub.

FOTO: Navijaški klub FC Barcelona Slovenija

Z lastnikom lokala so tudi prijetno poklepetali ter se z njim celo fotografirali. Povedal jim je veliko o zgodovini kluba AC Milan, tako da so se na koncu koncev vrnili domov z izkušnjo več ter dopolnjenim znanjem o zgodovini nogometa. S šesterico, ki je obtičala v Milanu smo bili vsi, tako tisti, ki so spremljali tekmo na domačem kavču, kot tisti, ki so bili na Camp Nou. Ves čas smo si dopisovali in bili v stiku, v izvršilne odboru pa smo se dogovorili, da ima ta šesterica zaradi neljubega dogodka prednost pri odhodu na naslednjo tekmo," je povedala zanimivo izkušnjo njihovih članov Dobajeva.

Kaj želite sporočiti vsem pristašem vašega najljubšega kluba, ki še niso člani fan cluba?

"Svetovno znan slogan FC Barcelona je Mes que un club, kar pomeni Več kot le klub. V  slovenskem klubu navijačev smo temu sloganu dodali še svojega, klubskega, ki smo ga povzeli iz himne FC Barcelone, in sicer Tots units fem forca, kar pomeni: Skupaj smo močnejši.

Če združimo oba slogana, lahko rečemo da smo v več kot le klubu skupaj močnejši. Klub navijačev FC Barcelone v Slovenji želi združiti navijače po celi Sloveniji v eno veliko, navijaško družino, ki temelji na vrednotah in tovarištvu. Zato lahko rečem le, dobrodošli v naše vrste!" je za konec dejala Dobajeva.

Če navijate za Barcelono, pa še niste član fankluba, obiščete njihovo spletno stran web.fcbarcelona.si in se jim pridružite. Novice iz "katalonskega ponosa" pa lahko spremljate tudi na uradni facebook strani.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Oglejte si tudi:



Navijaški klub FC Bayern Slovenija: Varovali so jih policisti, da jih Zvezdini navijači ne bi »ubili«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.04.2012 ob 17:01 Real Madrid gost

      Real Madrid letošnji prvak Španije in lige prvakov!!!!

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.04.2012 ob 17:04 realist gost

      Lepo ka se ta fanclub razvija. Upan, ka pridejo daleč

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.04.2012 ob 18:24 bayern gost

      Real madrid de že gnes doživo prvi boleči udarec, v soboto pa še drugoga!!!!

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.04.2012 ob 18:30 Real Madrid gost

      Nimam nič proti Barceloni, niti proti Bayernu. Samo letos bo dvojni prvak Real Madrid!!!

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.04.2012 ob 0:13 Lucky Luciano gost

      Ge je pa Goran Obrez?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.