https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V romskem naselju Kamenci bodo s konjeniškim centrom obudili duha preteklosti

Kamenci, 25.04.2012 ob 7:06  

Romi v Kamencih bodo v okviru projekta Roma Caravan v romsko naselje znova pripeljali konje ter tako skušali obuditi romsko tradicijo in duha preteklosti. S kočijo in konji bodo vršili prevoze turistov, na voljo pa bodo tudi za prevoze na romantičnih porokah.


V mednarodnem projektu Roma Caravan sodelujejo Romi iz naselij Kamenci ter madžarskega Zalaegerszega in Vasvara. Nosilec projekta Občina Črenšovci se je v projektu združila z romskim društvom Kamenci "Romano pejtaušago", Društvom za trajnostni razvoj Pomurja »Misija*S« in dvema partnerjema iz Madžarske.

Velik del sredstev prispeva Evropska Unija

Projekt Roma Caravan se izvaja v okviru evropskega teritorialnega sodelovanja Slovenija - Madžarska 2007 - 2013. Skupna vrednost vseh podprojektov je 600 tisoč evrov. 85 % sredstev priskrbi Evropska unija, 10 % sofinancira država, ostalih 5 % pa mora zagotoviti vsak projektni partner za svoj projekt. V okviru tega projekta potekajo različne dejavnosti in podprojekti. Kot je povedala Agata Sardelič, predsednica Društva za trajnostni razvoj Pomurja in vodja projektov, vsi projekti, ki jih izvajajo v Kamencih, izhajajo iz življenja in kulture prebivalcev tega romskega naselja: "Projekt romske kulture in dediščine želi po eni strani prispevati k ohranjanju in oplemenitenju romske dediščine, po drugi strani pa želi prispevati k promociji romske kulture in dediščine kot enakovredne drugim kulturam."

Romski konjeniški center naj bi zaživel prihodnjo pomlad

Odmevnejši projekt, ki ga bodo v okviru Roma Caravan izpeljali v Kamencih, je izgradnja Romskega konjeniškega centra. Konec maja bodo svečano položili temeljni kamen, konjeniški center naj bi zgradili do konca leta 2012, spomladi prihodnje leto pa bi pripeljali konje. V začetku nameravajo pripeljati dva konja, kočijo in čergo, predhodnico novodobnih avtodomov. V okviru tega projekta bodo dva Roma iz Kamencev usposobili za oskrbnika konj.

Na voljo za prevoze turistov in za romantične poroke

Po besedah Sardeličeve konjeniški center naj ne bi bil sam sebi namen, želijo namreč spodbuditi socialno podjetništvo na področju kulturnega turizma. V romskem konjeniškem centru bodo sprejeli vse, ki si bodo center želeli ogledati, tako turistom kot tudi lokalnemu prebivalstvu. Turističnemu trgu želijo ponuditi nov romski kulturno-turistični produkt, to je vršiti prevoze turistov znotraj zaščitenega območja Natura 2000. Prevozi ne bodo namenjeni le turistom. Elitno kočijo bodo ponudili tudi lokalnemu prebivalstvu, npr. za romantične poroke.

Aktivnosti v omenjenem projektu se morajo izvajati najmanj pet let po zaključku projekta, vendar v Kamencih upajo, da bo konjeniški center aktivno zaživel in že delajo načrte za naprej.

Maja bo v Kamencih mednarodna kiparska kolonija

V okviru projekta Roma Caravan je v aprilu potekala mednarodna konferenca Romska kulturna dediščina – razvojne  možnosti in priložnosti. Pod okriljem projekta bodo v maju v Kamencih organizirali mednarodno kiparsko kolonijo. Kiparji iz Slovenije in Madžarske bodo ob asistenci romskih otrok in mladine izdelovali skulpture iz starega železa in s tem nadgradili forma vivo v Kamencih iz leta 2006. Pozneje želijo izdelovati tudi lesene skulpture.

Poglavar Ludvik Levačič z ženo in Agato Sardelič

Kot pravi Sardeličeva: "S projekti ne želimo prikazovati samo preteklega načina življenja Romov, ampak tudi sodobno kulturno ustvarjalnost Romov in obogatiti ponudbo prvega romskega muzeja v Sloveniji, ki je tu v Kamencih, še z virtualnimi prezentacijami iz življenja in dela Romov." Vsi projekti izvirajo iz romske kulturne dediščine. Tudi ideja o konjeniškem centru se je porodila v samih Kamencih, ko je poglavar Ludvik obujal spomine na čas, ko je imel konja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. dobrastreha
      25.04.2012 ob 10:23 dobrastreha

      Pohvale vredno, vendar imeti konja ne pomeni, da si na konju. Za preživljanje dveh konj rabiš veliko večje kmetijske površine kot je naselje Kamenci.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.04.2012 ob 10:45 domačin gost

      po takem angažiranju, vedno v enem in istem koncu, črenšovska občina še doooolgo ne bo na konju. Žal:(

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.04.2012 ob 16:21 hahahah gost

      naj bi rajši naprej mislili nej ka ščejo sto let nazaj ka je znjimi vejpa naj rajši hodijo v šolo ke da kaj z njih pa naj se rajši vred gemlejo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. omelo
      25.04.2012 ob 22:26 omelo

      Okrog Kamencov so same njive tak ka za konje bo poskrbljeno .Tudi nabava hrane spada v zgodovino saj že nekdaj so hranili konje in osleke z hranov ka so po njivaj pokrali in tak de zdaj zgodovina se ponavla .Tudi drevje so in še žagajo meter nad zemlov samo ka se ne bi prigijbali .Bole se v Sloveniji gleda za purdije kak za bejle .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.06.2013 ob 18:38 sajavi gost

      Veselimo se konjev, kot za časa pohoda ruskih vojakov.... Ciganom treba dati delo, odgovornost,... Če minister lahko zapravi dan za tako postranske zadeve, nam je usoda itak znana... SREČNO !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.