https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

NOGOMET

Manchester United Slovenija: V Manchestru videli nagca, z jugo pesmimi priklicali Vidića

24.4.2012  

Kot tretji slovenski navijaški klub na Pomurec.com se predstavljajo navijači Manchester Uniteda. Delujejo že štiri leta, pogovarjali pa smo se z Rokom Sajetom.


Začetki fan cluba Manchester Uniteda segajo nazaj v leto 2008, natančneje 6. februarja ob 50. obletnici letalske nesreče Busby Babesov v Muenchen-u, ko je bil fan club neformalno ustanovljen. Druženje med člani se je začelo istega leta, v spominu pa jim najbolj ostaja skupen ogled finala Lige prvakov proti Chelsea-ju, 21. maja, kjer se je izkazalo, da je projekt z ustanovitvijo fan cluba resen in zanimiv. Junija istega leta je bilo formalno ustvarjeno društvo Klub navijačev Manchester United FC Slovenija.

"Pri ustanoviti društva so bili prisotni 3 člani, ki so bili potrebni, da je bil fan club uradno ustanovljen. Pri sami pomoči ob začetkih vodenja društva so se jim kmalu pridružili tudi vsi ostali člani," uvodoma pove Rok Saje.

Organizirani so v okviru društva, junija 2010 pa so dosegli velik uspeh - Manchester United jih je potrdil kot uradni fan club v Sloveniji, za kar so potrebovali kar 50 članov, ki so hkrati tudi OUM ali One United Membership. To je posebno članstvo pri Manchester Unitedu, ki omogoča dostop do karte za ogled tekme na Old Traffordu. Stane 40 evrov, vsako leto pa je potrebno zbrati vsaj 50 OUM-jev. To zagotavlja, da imajo za vsako domačo tekmo na voljo 10 vstopnic za kupiti po redni ceni, kar je prednost, saj karte za derbije na črnem trgu dosegajo vrednosti preko 300 funtov.

Trenutno fan club šteje 94 članov, nekaj pa jih za letos ni poravnalo članarine. Cilj fun kluba je povezati vse navijače Manchester Uniteda v Sloveniji in doseči ter preseči številko 100. Najmlajši član je trenutno star nekaj več kot 9 let si je e ogledal tekmo na Old Traffordu v živo, najstarejša članica ima dobrih 60 let. Povprečna starost članov je slabih 27 let, prihajajo pa iz celotne Slovenije - od Gorenjske, do Primorske, Dolenjske, Koroške, Štajerske, Prekmurja in seveda Ljubljane.

Vsak nov član dobi navijaški šal

Pa morajo morajo novinci storiti opraviti kakšen test ali pokazati znanje o klubu in njegovi zgodovini, da postanejo člani društva? "Član društva lahko postane vsak, ki izpolni pristopno izjavo in plača vpisnino. Kakšnega posebnega testa ali krsta za naše nove člane nimamo, dovolj je, da ima rad klub za katerega navijamo vsi ostali," pravi Saje.

Glede na to, da društvo ima letno članarino, pa člani dobijo določene ugodnosti. Le-te so: Vsak novi član dobi naš navijaški šal. Poleg tega je v članarino zajeto, v kolikor član postane tudi OUM, možnost kandidiranja za karto in celotna organizacija izleta za ogled tekme v Angliji. Potem so tu še razni popusti na majčke, vsakoletni piknik, igranje rekreacijskega nogometa ...

Poleg navijanja niso pozabili na druženje izven štadionov

Kako pa je z druženjem članov, imajo morda kakšna srečanja? "Vsako leto organiziramo piknik, letos bo četrti zapovrstjo, ki se že tradicionalno odvija v poletnih mesecih junija ali julija. Takrat tudi naredimo načrte za novo nogometno sezono ter pokomentiramo preteklo, kaj dobrega pojemo, odigramo nogometno tekmo ali vržemo balinčke. Poleg tega je tudi enkrat letno organiziran en večji ogled tekme v England pubu, ko se nas zbere še več članov kot po navadi in skupaj naredimo odlično navijaško vzdušje," pravi Saje.

Vsak mesec vsaj en izlet v Anglijo

Letos so organizirali že 10 ogledov tekem Manchester Uniteda v živo, v načrtu pa je še ogled proti Swansea. V povprečju tako organizirajo vsak mesec vsaj en izlet v Anglijo, po potrebi tudi več.

V Anglijo vedno gredo z letalom, vendar ne po neki stalni poti, pač pa se vedno išče najcenejša varianta. Tako so že leteli v različne konce Anglije in potem do Manchestra potovali z avtobusi, vlaki, taxiji ... Najbolj oddaljeno gostovanje v Angliji je bilo trenutno v Norwichu, ki je 5 ur vožnje z vlakom oddaljen od Manchestra. Na gostovanja po Evropi, na primer v München ali Milano pa hodijo tudi s kombiji in avtobusi.

Tudi v England pubu v Ljubljani je ponavadi živahno

Ko se ne odpravijo na tekmo, jih spremljajo v Ljubljani v England pubu. Za vsako tekmo imajo posebej rezerviran prostor, saj jih na ogled tekem redno prihaja minimalno 10 članov, ponavadi pa med 15 in 20 članov. "Za finale lige prvakov tako leta 2009 in 2011 smo pub napolnili do zadnjega kotička. Tako, je bil celoten pub rezerviram samo za navijače Manchester Uniteda. Pri tem smo mize umaknili iz puba, ker smo na mesto ene mize raje posedli 2 naša člana," pove Saje. Spletnega foruma ne uporabljajo, za komunikacijo in izmenjavo mnenj med člani se najbolj uporablja facebook skupina, ki šteje 368 članov, ki je zelo pestra in dejavna.

Težko do vstopnic za gostujoče tekme, za tekmo na Alianz Areni odšteli 190 evrov

Kot že rečemo vstopnice za domače tekme kupujejo preko fun kluba, Za gostujoče tekme pa je stvar nekoliko drugačna. "Preko fan cluba bi lahko dobili 2 vstopnici, v kolikor bi imeli 100 OUM-jev. Cene kart za gostujoče tekme gredo v višave, na primer za tekmo v gosteh proti City-ju, kjer je na voljo 2600 vstopnic, se je potegovali 16000 članov, kar pomeni, da jo je dobil vsak šesti. Karte na črnem trgu pa dosegajo vrednost tudi preko 400 evrov. Ostale gostujoče tekme niso izjema, ko smo šli na gostovanje na Alianz Areno smo dali vsak po 190 evrov za karto, vendar je celotna izkušnja z navijanjem in "ownanjem" osrednjega trga v Münchnu sigurno odtehtala tudi ceno," pojasni Saje.

S svojim najljubim klubom so večinoma v kontaktu preko e-maila ali telefona. Vsako leto Manchester United organizira poseben dogodek za predstavnike fan clubov po vsem svetu, katerega se bodo Slovenci udeležili prvič. "Enkrat je naš član Tomo uspel celo urediti srečanje z Nemanjo Vidičem za 2 naša člana, vendar to ni šlo preko kluba, ampak drugih vez. Srečali pa smo se le," pove z nasmehom na obrazu Saje.

V Manchestru videli nagca, z jugo pesmimi priklicali Nemanjo Vidića

Anekdot iz potovanj v Manchester in drugod imajo navijači kar nekaj, Saje pa je izpostavil naslednje: "Ko so se člani odpravljali na tekmo in se s tramvajem peljali mimo hotela Hilton v Manchesteru, so tam v eni izmed sob opazili nenavaden prizor, ki ga niso pozabili tekom potovanja. Iz sobe jih je gledal nagec.

Omenim lahko tudi to, ko so članice s petjem nekdaj "naših" pesmi priklicale Nemanjo Vidića, ki se je podpisal le njim in odhitel domov. Gostovanja znajo biti pogosto nepozabna, saj z Unitedom vedno potuje veliko navijačev, ki potem zavzamejo osrednji trg po vseh mestih s prepevanjem navijaških pesmi. Anekdot je na vsakem izletu polno, moram reči, da se vsaka skupina, pa tudi, če se med seboj predhodno niso poznali, vrne iz potovanja z nekaterimi »internimi forami«, ki jih ostali ne razumemo. Nekatere anekdote tudi niso za v javnost."

Kaj želite sporočiti vsem pristašem vašega najljubšega kluba, ki še niso člani fan cluba?

"V kolikor si navijač Manchester Uniteda in bi o nas rad izvedel še več ali pa se nam pridružil, izveš vse na www.sloreds.si. Pridruži se nam tudi na facebooku in sicer na: https://www.facebook.com/groups/slo.reds/ ali pa nas kontaktiraj na info@sloreds.si in z veseljem ti bomo odgovorili.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Oglejte si tudi:


Navijaški klub FC Barcelona Slovenija: Ko zaradi stavke ostaneš v Milanu in gledaš tekmo skupaj z Milanisti


Navijaški klub FC Bayern Slovenija: Varovali so jih policisti, da jih Zvezdini navijači ne bi »ubili«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.04.2012 ob 20:09 simpy gost

      Legendarno!!!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.