https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Žerjav: Rožljanje z referendumom ne pelje nikamor

04.05.2012 ob 10:18  

Zadnja pogajanja o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja potekajo pod pritiskom napovedanega referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Rožljanje z referendumom ne pelje nikamor, je pred pogajanji dejal minister za gospodarstvo Radovan Žerjav in izrazil upanje, da je dogovor s sindikati še mogoč.


Po ministrovih besedah se vsi zavedamo, da je nekaj treba spremeniti. Vlada je dala svoj predlog, ki je po Žerjavovih besedah prava pot. "Tega referenduma se moramo bati vsi v tej državi, ne samo vlada," je dejal minister. Vlada namreč ukrepov, zapisanih v tem zakonu, v primeru padca zakona na referendumu ne bo mogla uporabiti leto dni, je pojasnil in opozoril, da drugih ukrepov, razen dviga DDV ni. To pa je po ministrovi oceni pogubno za gospodarstvo in tudi tiste najšibkejše.

Štrukelj: Dvomim, da bo prevladal razum

Vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj je pred pogajanji ponovil svoje stališče, da bi bilo najpametneje, da zakon ni izglasovan v DZ, ker nima soglasja socialnih partnerjev. "S tem bi poslanci ohranili neko elementarno, etično držo, kajti podpisali so, da ne bodo podprli zakonov, ki ne bodo imeli podpore socialnih partnerjev," je dodal. Po njegovih besedah bi se lahko potem v nekem umirjenem času dogovorili o uravnoteženih rešitvah tako na prihodkovni kot odhodkovni strani. Štrukelj glede na svoje izkušnje, kot je dejal, dvomi, da bo razum prevladal.

Žerjav: Brez sprememb ne bo sprememb

Vladna stran se približuje že od vsega začetka in bilo je narejenih kar nekaj korakov v smeri približevanja, je ocenil Žerjav in dodal, da ima vladna stran neke meje, preko katerih ne more iti. "Sicer bomo rekli, da ne bomo nič spremenili. To pa ni mogoče, mi moramo spremeniti nekatere zadeve, da bomo prišli iz te krize. Brez sprememb pač ne bo sprememb," je poudaril minister.

Štrukelj je glede četrtkovih pogajanj o normativih v šolstvu z ministrom za izobraževanje Žigo Turkom dejal, da je ostalo več odprtega, kot da bi se kaj dogovorili. Priznava, da je bilo narejenih nekaj premikov prvič po dobrem mesecu in pol. Po Štrukljevih besedah pa to niso spremembe, ki bi omogočile, da pridejo do dogovora. Posegi zlasti na področju vrtcev so po njegovi oceni še vedno zelo resni, podobno je tudi v osnovnih in srednjih šolah, kjer bi lahko prišlo do dodatnih odpuščanj z dvigovanjem učne obveznosti.

Pogajanj s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja so se na vladni strani poleg ministra Žerjava udeležili še vodja vladne pogajalske skupine in minister za delo Andrej Vizjak, minister za izobraževanje Žiga Turk, minister za finance Janez Šušteršič, minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič ter minister za zdravje Tomaž Gantar.

Ob 12. uri se bo vladna stran predvidoma sestala še s sindikati javnega sektorja, ki ne stavkajo.

STA

    Komentarji

    1. gost
      04.05.2012 ob 11:17 kodila gost

      Na to je opozarjal Pahor, pa ga takrat Janša in podobni niso poslušali. Zdaj pa je naenkrat referendum veliki bau bau. Daj Radovan, zresni se. Oblast je slast.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.05.2012 ob 20:13 emika gost

      Jaz osebno sem kar razočarana nad izjavami g.Žerjava... vsi se zavedamo da so potrebne spremembe...GOSPOD ŽERJAV A NE BI ZAČELI S ČISTKO V VLADI? SKLESTITE JIM PLAČE, DOPUSTE IPD. PIZ.....!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.05.2012 ob 20:22 PIKI gost

      50-57 plačnega razreda 4 nrazrede manj 40-49-3 plačne razrede manj 30-39-2 plačniva razreda manj 20-29-1 plačni razred 1-19 nič ker že itak imajo zelo malo EVO TI MODEL ŽERJAV SAMO Z TEM MODELOM BODO NAJVEČ IZGUBILI SMETANA ZDRAVNIKI SODNIKI DIREKTORJI POMOĆNIKI VODJE ITD

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.