https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Rezka Mataj izdala pesniško zbirko Zaklenjena mladost

Murska Sobota, 05.05.2012 ob 15:37  

Rezka Mataj, rojena v družini sedmih otrok, je skozi prvo izdano pesniško zbirko Zaklenjena mladost obudila spomine otroških, mladostniških dni in ne le to-sprehodila se je po celotnem svojem življenju.


Kot "lepo beseda lepo mesto najde" je tudi Rezka Mataj, upokojena učiteljica Osnovne šole II Murska Sobota, našla mesto v svoji prvi pesniški zbirki Zaklenjena mladost, ki jo je svojim prijateljem, znancem in bivšim sodelavcem predstavila v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

"Zaklenjenost" v naslovu je le simbolična

Pesniško zbirko je strokovno pregledal in ocenil Tine Mlinarič, ki meni, da je "zaklenjenost" v naslovu le simbolična, saj Matajeva ne skriva svoje mladosti, ampak le želi poudariti, da je nekaj posebnega, da ji je ostala v spominu in da jo želi deliti skupaj z drugimi. »Zagotovo lahko rečemo, da so pesmi podarjene vsem nam, prav zaradi kratkih verzov, ki spominjajo na vrhunsko pisateljico Svetlano Makarovič,« pravi Mlinarič.

V pesniški zbirki Zaklenjena mladosti gre za sprehod po življenju

"Ne gre samo za mladost, gre za nek sprehod po življenju. Recimo, ko smo hodili po vaseh, smo opazovali veliko domačij, ki so bile zapuščene, temne, in ravno iz tega izhaja pesem Temna domačija. Naj pa povem, da je naša domačija bila prelita z ljubeznijo. Vsak večer smo otroci peli in šli tako rekoč s pesmijo spat," pojasni Matajeva, ki prihaja iz družine sedmih otrok, med katerimi je najmlajši bil fant, ostalo so bila dekleta.

Rezka Mataj uresničila še tretji cilj v življenju

Rezka Mataj se je v svoji pesniški zbirki Zaklenjena mladost, ki jo je začela pisati pred štirimi leti, iskreno izpovedala. Kot meni Milan Vincetič pa je s tem uresničila še tretji cilj. Namreč v življenju ima človek tri cilje, roditi otroka, posaditi drevo in kar je najtežje, napisati knjigo.

Da pa je bila predstavitev pesniške zbirke še bolj pesniško obarvana, se je predstavil tudi upokojenski ženski pevski zbor Püngrad iz Kroga, katere članica je tudi Rezka Mataj.

več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.