https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Plače v Sloveniji v sektorju država presegle povprečje za 20 odstotkov

07.05.2012 ob 14:19  

V sektorju država, kjer je bilo lani zaposlenih nekaj manj kot 160.000 oseb, se je zaposlenost glede na leto 2000 povečala za 20 odstotkov, glede na leto 2008 pa za nekaj več kot tri odstotke, kažejo danes objavljeni podatki državnega statističnega urada. Plače v sektorju država so bile leta 2010 od slovenskega povprečja višje za 21,6 odstotka.


Javni sektor, ki ga sestavljajo sektor država in družbe pod javnim nadzorom, je lani zaposloval 237.000 oseb oz. 25 odstotkov vseh zaposlenih in samozaposlenih v Sloveniji, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila generalna direktorica statističnega urada Irena Križman.

Kot je povedala, je bilo v sektorju država zaposlenih nekaj manj kot 160.000 oseb, kar predstavlja 17 odstotkov vseh zaposlenih in samozaposlenih v državi.

Po besedah predstavnice statističnega urada Marjane Klinar so bile povprečne plače v sektorju država v letih 2009 in 2010 od povprečne plače v Sloveniji višje za 27 oz. 21,6 odstotka. Glede na stopnjo izobrazbe so bile višje le za zaposlene s srednjo izobrazbo (za 13,4 oz. za 7,7 odstotka).

STA

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.