https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Hotel Diana za 30 tisoč evrov odkupila blagovno znamko Bogračiada

Murska Sobota, 08.05.2012 ob 15:07  

V preteklih letih smo v Murski Soboti zadnjo soboto v maju bili priča nečemu, kar ni ravno običajno. Potekali sta namreč dve prireditvi, katere zelena nit je bil bograč. Temu od letos naprej ne bo več tako, saj bo Hotel Diana združila obe prireditvi "pod eno streho".

Razlog, da je v zadnjih letih na dveh koncih Murske Sobote dišalo po bograču, tiči v leta 2005 zaščiteni blagovni znamki Bogračiada. Le-to je sicer na Uradu za intelektualno lastnino dala zaščititi družba Zvezda - Diana, z njenim stečajem pa jo je iz stečajne mase odkupilo podjetje Zadnja minuta Janeza Sevra, pred leti tudi najemnika in direktorja Zvezde. Tako bi prvič dve prireditvi morale biti leta 2009, ko je novo vodstvo Zvezde želelo organizirati Zvezdiado, a je Sever dosegel sodno prepoved izvajanja prireditve. Leta 2010 in lani pa je Hotel Diana, ki kljub poskusom, da bi se dogovorili s Sevrom o odkupu licence, organizirala lastno prireditev s podobno vsebino Soboški bograč fest.

Slednjo so v zadnjih letih uspešno izpeljali, januarja letos pa tudi zaščitili blagovno znamko na Uradu za intelektualno lastnino. Zaradi pritiska medijev in javnosti, zakaj dve enaki, oziroma podobni prireditvi v Murski Soboti, zakaj na isti dan, je vodstvo Hotela Diana ponovno obudilo razgovore s Sevrom, razgovori pa so se tokrat uspešno končali s podpisom pogodbe, ki govori o prodaji blagovne znamke.

Za "monopol" so morali odšteti 30 tisoč evrov, za kar pa jim ni žal

"Moram priznati, da nas letos ta blagovna znamka sama ni več toliko zanimala, saj smo imeli že svojo lastno, vendar smo prvotno hoteli umakniti konkurenco in biti spet edini na tem področju. Z uspešnimi dogovori pa smo vseeno občutili zadovoljstvo, da je Bogračiada spet pri nas, spet doma, in ker je to ime bolj udomačeno in bolj prepoznavno, bo naslednje leto nadaljevali izključno pod terminom Bogračiada," je danes povedala direktorica Olga Belec in razkrila, da je znesek odkupa znašal 30 tisoč evrov, kar je trikrat manj, kot je Sever zahteval pred časom. Belčeva pričakuje, da se njim bo nakup povrnil v treh letih.

Olga Belec

Ker se v času razpošiljanja vabil še ni vedelo, ali bo odkup izveden ali ne, so Soboški bograč fest načrtovali tretjo soboto v maju in ne zadnjo, kot je to v nadavadi. Tako bo prireditev na temo bograča 19. maja na Slovenski ulici pred hotelom Diana v Murski Soboti in sicer pod imenom Soboški bograč fest = Bogračiada. Naslednje leto se 17. BOGRAČIADA vrača v svoj stari – tradicionalni termin, to je zadnja sobota v maju, kar pomeni 25. maja 2013.

Poslovanje prvič po treh letih pozitivno, nov šef kuhinje mlad Štefan Sraka

V nadaljevanju je Belčeva predstavila še ostale aktivnosti, ki so jih že izvedli oziroma jih še bodo. Tako bo 28. julija na sporedu njihova najodmevnejša prireditev Soboška Dianina noč, 13. oktobra pa še Festival bujte repe. Sodelovali bodo tudi na Dnevih turizma v Dobrovniku, ki bodo potekali 16. in 17. junija, po že izvedenih dnevih dalmatinske in makedonske kuhinje, pa bodo v bližnji prihodnosti imeli še dneve črnogorske in srbske kuhinje.

Predstavljeno je bilo tudi poslovanje, kjer je Hotel Diana po treh letih bilančne izgube končal poslovno leto 2011 pozitivno, z manjšim dobičkom, na kar so zelo ponosni, saj se kažejo prvi sadovi minulega vloženega dela, znanja, truda in energije. Ker ustvarjajo 70 odstotkov realizacije z gostinstvom in le 30 odstotkov z nočitvami, v slednjem vidijo tržno nišo, kjer se lahko izboljšajo bolj kot v samem gostinstvu.

Na koncu je bil poudarjen tudi dober kader v kuhinji in strežbi, ker pa so želeli več in boljše, predvsem pa drugače, združitev modernega s tradicionalnim, so jeseni izvedli razpis za glavnega kuharja. Prijavilo se je 12 kandidatov, med njimi tudi zveneča imena v kuharstvu, največ znanj in sposobnosti pa je pokazal komaj 25-letni Štefan Sraka, ki zdaj že pol leta uresničuje svoje sanje v Hotelu Diana.

Štefan Sraka

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.05.2012 ob 18:53 Varašanec gost

      Števek rejsan dobro kuja!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.05.2012 ob 20:40 sobočanec gost

      samo nakup licence pa se je v ton primere dobro obrestoval :)

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.