https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V četrtek se v Murski Soboti pričenja že tretji festival Dialekta

Murska Sobota, 15.05.2012 ob 6:15  

Festival narečne književnosti Dialekta bo letos potekal tretjič, in sicer od 17. do 19. maja v Murski Soboti in drugih krajih v Pomurju.


Temeljni namen festivala je prepoznavati, evidentirati in spodbujati literarno-estetsko kakovostno narečno književnost.

Letos bogat in nadgrajen program

V okviru festivala je bil že izveden literarni natečaj »Jas/jes/ges/dža lajkan«, katerega nagrajenci bodo prejeli nagrade na prireditvi "Moja beseda iskri v tvojih očeh, tvoja beseda pozvanja v moji duši", ki je poleg Dialektinega senja temeljna prireditev Dialekta 2012. Dialekta 2012 ponuja pester program dogodkov, med drugim tudi dve publikaciji, in sicer pesniška zbirka Branka Pintariča Temni smeh/Kmični smej ter zbornik krajših dramskih besedil v več slovenskih narečjih.  

"Menimo, da je Dialekta 2012 pomemben kulturni dogodek nacionalnega značaja, saj udeleženci prihajajo iz večine slovenskih pokrajin in tudi iz zamejstva,"  so zapisali v organizacijskem odboru Dialekte 2012.

Program dogodkov v okviru festivala Dialekta 2012

Četrtek, 17. maj

1000-1045   slavnostni začetek festivala (salon Murska republika v hotelu Zvezda)

 

1100-1300  nastopi udeležencev na šolah (pomurske osnovne in srednje šole)

 

Sodelujoči literarni ustvarjalci bodo nastopili na osnovnih šolah Grad, Tišina, Puconci, Križevci pri Ljutomeru, Beltinci in na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer.

 

1530-1730  Dialektin literarni popoldan (salon Murska republika v hotela Zvezda)

a)      Kmični smej/Temni smeh

b)     Prefrigani zgrebaš/Pretkani lanar

V okviru tega programskega sklopa bo predstavljena pesniška zbirka »Kmični smej/Temni smeh« Branka Pintariča kot posebna produkcija Dialekte 2012, gledališka skupina s festivala skečev Prefrigani zgrebaš (z njim se v Dialekto 2012 vključuje TKŠD Pečarovci) pa bo izvedla krajšo dramsko uprizoritev.

1900-2300  Literarni performans »Moja beseda iskri v tvojih očeh, tvoja beseda pozvanja v moji duši« (prireditvena dvorana v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu Murska Sobota)

 

a)      podelitev nagrad za najboljše prispevke na literarnem natečaju »Jas/jes/ ges/dža lajkan«,

b)     nastopi gostujočih literarnih ustvarjalcev,

c)      nastopi glasbenih in dramskih skupin,

č)  odprti oder za prekmurski rep.

Kot je navedeno, bodo na prireditvi po podelitvi nagrad za najboljše prispevke z literarnega natečaja nastopile različne skupine ustvarjalcev, ki se izražajo v narečju ali kateri drugi neknjižni jezikovni zvrsti.

 

Dialektino senje (dvorišče soboškega gradu)

 

Literarno-glasbeno dogajanje v MIKK-u bo spremljala predstavitev alternativne pridelave in priprave hrane, ki temelji na naravi prijaznejših tradicionalnih znanjih in veščinah. Na t.i. eko stojnicah se bodo predstavili medičar, zeliščarji, konopljar, langašinje in testeninar.

 

Petek, 18. maj

 

Gornja Radgona

1000-1400   simpozij »Narečna dramatika in njeno uprizarjanje« (kongresna dvorana Hiše penin Frangež)

Na simpoziju, ki ga soorganizira Kultprotur – Zavod za kulturo, promocijo in turizem Gornja Radgona in je osrednji strokovni dogodek Dialekte 2012, bodo sodelujoči literarni ustvarjalci, literarnovedni strokovnjaki in dialektologi iskali odgovore na vprašanja:

- kolikšen in kakšen je literarno-estetski domet sodobne slovenske narečne dramatike,

- katere in kakšne so oblike njenega uprizarjanja,

- kakšen je njen širši kulturni pomen v slovenskem etničnem prostoru.

 

Pečarovci

2000-2430  literarni nastopi na festivalu skečev Prefrigani zgrebaš

Udeleženci Dialekte 2012 bodo prisostvovali na VI. Festivalu skečev Prefrigani zgrebaš v Pečarovcih.

 

Sobota, 19. maj

 

Murska Sobota, Razkrižje, Radomerščak, Bistrica

 

900-1700  literarno popotovanje »Glasovi davnine v besedah sedanjosti«

               a) Razkrižje: prazgodovinska naselbina Gradišče in igrokaz »Pred davnimi leti«

               b) Radomerščak: poklon Francu Miklošiču

               c) Bistrica: brod na Muri in poklon Ferdu Godini ob 100-letnici rojstva

V igrokazu »Pred davnimi leti« razkriška dramska skupina predstavlja čas, ko se je človeška govorica šele oblikovala, primerjalni slovanski jezikoslovec Franc Miklošič je raziskoval zakonitosti, po ka-terih so v slovanskih jezikih iz pradavnih glasov nastajale današnje besede, in pisatelj Ferdo Godina je – tako kot mnogi drugi pisatelji - svoje pripovedi učinkovito barval tudi z jezikovnimi nanosi davnine.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.