https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kljub varčevanju države bo letošnje srečanje mladih raziskovalcev izpeljano

Murska Sobota, 14.05.2012 ob 15:00  

Regionalni center ZOTKS s sedežem v Murski Soboti pripravlja prihodnji ponedeljek, 21. maja, že 46. tradicionalno srečanje mladih raziskovalcev. Častni pokrovitelj srečanja je predsednik države Danilo Türk, ki bo imel tudi nagovor, organizatorji pa bodo primorani racionalizirati stroške, ker iz razpisov od države, tako kot je to vsako leto, letos niso prejeli niti še centa.

"Varčevanje, o katerem se veliko govori, nas je zelo prizadelo. V letošnjem letu Zveza za tehnično kulturo Slovenije ni prejela niti še centa iz naslova razpisov, na katere se vsako leto prijavljamo. Vprašljivi so tudi sami razpisi, glavnina dejavnosti pa se zgodi pred počitnicami," je potarnal predsednik ZOTKS dr. Mitja Slavinec in dodal, da so se na skupščini in upravnem odboru ZOTKS odločili, da bodo program kljub vsemu izpeljali, stroške prevzeli nase, bodo pa potrebna določena krčenja. Tako ne bo recimo majic za vse udeležence tabora, ki so jih ponavadi dajali.

"Sam bi si želel, da napovedi, koliko lahko kje privarčujemo, ne bodo na koncu izvenele kot izgovor, da se še ena dejavnost, ki je pomembna za razvoj družbe, za razvoj mladih, kjer se postavijo trdni temelji pri razvoju svoje kariere, za zmanjševanje sredstev tudi preko nujno potrebne meje," je dodal dr. Slavinec in izpostavil prostovoljstvo mentorjev, zaradi katerih raziskovalne naloge ostajajo na tako visokem nivoju.

Težave s financiranjem na državnem in regionalnem nivoju

Na omenjenih razpisih je ZOTKS v preteklih letih po dvanajstinah počrpal več kot 200 tisoč evrov, iz tega naslova pa se organizira vsa tekmovanja, srečanja, tabore in krije tudi stroške avtobusov, malic in podobno za otroke in mentorje. Težave s financiranjem pa ima tudi regionalni ZOTK, kjer po dogovoru vse občine na letni ravni prispevajo nekje 20 tisoč evrov. Tako so določene občine, ki spoštujejo dogovore, nekatere se izgovarjajo, v letošnjem letu pa svoje obveznosti ni poravnala niti Mestna občina Murska Sobota, na katero po ključu števila prebivalcev odpade 4.500 evrov.

Tako bo v ponedeljek, 21. maja kljub vsem težavam s financiranjem potekalo na Gimnaziji Murska Sobota 46. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, katerega častni pokrovitelj in slavnostni govornik bo predsednik države dr. Danilo Türk. Na srečanju bo predstavljenih in recenziranih 437 raziskovalnih nalog s številnih področjih, pri katerih je sodelovalo 803 učencev in dijakov pod mentorstvom 535 učiteljev in profesorjev.

Poleg tega bo v Murski Soboti potekalo še Državno tekmovanje v znanju konstruktorstva in tehnologije obdelav (OŠ III MS, 1. junij) in Državo tekmovanje konstruktorjev (OŠ III MS, 2. junij), Pomurje pa bo gostilo v letošnjem letu še Poletno šolo lončarstva in ekologije (OŠ Puconci, 26.6.-29.6.), Mednarodni etnološki mladinski raziskovalni tabor Šalovci (OŠ Šalovci, 26.6.-29.6.), Ekološki mladinski raziskovalni tabor Polžek 2012 (OŠ III MS, 2.7.-6.7.), Poletno šolo modelarstva (OŠ III MS, 2.7.-6.7.) in Astronomski mladinski raziskovalni tabor Kmica 2012 (OŠ Gornji Petrovci, 20.8.-24.8.).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.05.2012 ob 20:17 ko bom velik, bom diplomiral gost

      Ka se pa te Zrinski kcuj rivle? Ka se pa te un razmi na raziskovalno delo? Naj najprlej diplomira, ka se nede še dale odavo za arhitekta brez diplome.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.