https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

»Ker vozim dober avto, me Slovenci gledajo kot lopova, barabo in tajkuna«

17.05.2012 ob 7:26  

Zagotovo ena od najbolj zanimivih okroglih miz v okviru Akademije aktivnega državljanstva in podjetništva minuli vikend v Mariboru je gostila tri izjemne podjetnike, Japca Jakopina iz podjetja Seaway, Janeza Ajleca iz AJM in Marka Kolbla iz Europlakata.


Prva ugotovitev, do katere smo prišli kar malo prehitro, je bila, da v Sloveniji ni lahko biti uspešen podjetnik. Kolbl je dejal, da se sicer privadiš na to, a za državo takšna mentaliteta vodi v slepo ulico. “Vsi me gledajo kot lopova, tajkuna, barabo!” je bil ogorčen Ajlec. “Zato se sploh nočem več voziti s svojim avtom, ki sem ga kupil, ker so bile to moje prve velike sanje, imeti dober avto.” A zdaj tega ni več. Mladi nimajo več sanj. “Mi smo jih takrat imeli, vam so jih pa vzeli, tega zdaj ni več,” pravi ustanovitelj in direktor AJM. In težave se tu šele začenjajo.

Jakopin: V tujini me sprašujejo, kaj izvrstnega Slovenci (sploh) delamo

Jakopin je izpostavil, s kako negativnim ugledom Slovenije se sooča v poslovnih interakcijah v tujini. “Sprašujejo me, kaj pa še delate vi v Sloveniji, poleg bark? In kaj naj rečem? Ključe za BMW?” Ko tujci pridejo v Slovenijo, so sicer navdušeni, ker vtisi tako močno presegajo pričakovanja. Ampak v tem ni nič dobrega, ker tista razlika je negativni imidž. Trenutno je celo bolje, če na artiklu piše Made in China kot pa Made in Slovenija, opozarja Jakopin.

Hlapčevska ekonomija smo! Služimo namreč tujim korporacijam (konec koncev delamo ključe za BMW), saj nimamo lastnih blagovnih znamk. (“Akrapovič, Boscarol in podobni so samo dežurni klovni, s katerimi mahamo, da bi si dokazali, kako je vse super, a ni!”) Pa se tega sploh ne zavedamo, še benti Jakopin.

Kje je rešitev? Treba se je fokusirati in najti področje, kjer imamo največ možnosti, kjer smo lahko prvaki, pravi Jakopin. Ko takole pavšalno govorimo o tem, da bo podjetništvo samo po sebi rešilo Slovenijo, to kaže, da sploh še nismo na fronti, ampak tam nekje, v vesolju, dodaja. “Slovenci potrebujemo pogum. Narediti moramo stvari, ki so teoretično in statistično povsem nemogoče!”

Ajlec: Krizo so povzročili mediji

Kaj pa kriza? Ajlec je povsem prepričan, da so krizo povzročili mediji, ki so sprožili množično paniko ljudi in ti so se prijeli za svoje denarnice. Seveda se je vse ustavilo. Jakopin po drugi strani meni, da krize sploh ni, ampak da je to le sprememba. S to spremembo se moramo soočiti in spopasti, namesto tega pa skušamo nekaj popraviti s tem, da si sposojamo denar in čaramo s številkami, je kritičen Jakopin. Kolbl, sicer tudi ustanovitelj Radia Center, je poudaril, da so ravno v času krize veliko investirali, po eni strani v projekt BicikeLJ, pa tudi v druge inovacije. Tudi radio je v času krize najbolje rastel. Najpomembnejši kazalec je gotovo dejstvo, da v času krize niso odpustili nikogar in tudi plače niso niti enkrat zamudile v nobenemu od njegovih dveh podjetij.

“Podjetniki se moramo znajti. Nikoli se nisem in se ne bom zanašal na politiko. Uzdaj se u se in svoje kljuse, to je moja filozofija,” je dejal Ajlec (in seveda sprožil salve smeha). Zanesti se je treba nase in na svoje delo, je položil na srce udeležencem. “Nona mi je nekoč rekla, ko boš potreboval pomoč, te še pes ne bo hotel poscat!”

Kolbl: Našo majhnost bi morali izkoristiti

Kolbl je omenil, da je v poslih včasih težava tudi majhnost, da pa bi jo lahko izkoristili tudi kot svojo prednost. Če bi imeli koncept. A ga nimamo. Jakopin meni, da je prav majhnost izjemna prednost. “Zakaj smo bili ravno mi tako uspešni v poslih s kar 28 nacijami? Smo majhni, fleksibilni, imamo spoštovanje do vseh, nikomur nismo trn v peti, nismo v nikakršnem kulturnem konfliktu. Smo eni redkih, ki imamo to neomadeževanost.”

Dodaja še, da je prav ta čas sprememb odlična priložnost za Slovenijo, ko lahko prehitimo druge. “Mogoče so stvari, ki nikoli v zgodovini niso bile mogoče.” Treba je biti le hiter, fleksibilen, reaktiven, kreativen in inovativen.

In, seveda, imeti moraš sanje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.05.2012 ob 11:10 definitivno gost

      poznate vago z tržnice , sigurno ,, kak una pokaže , na enoj strani gor , na drujgoj doj in tak je tudi pri tej izpovedi, kelko of gori , tij telko doli in to je zakon ekonomije vse ostalo je lari fari in laž

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.05.2012 ob 18:58 paces gost

      hiter kreativen inovativen fleksibilen....za minimalno plačo

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.