https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Lani se je število prebivalcev najbolj povečalo v občini Hodoš

17.05.2012 ob 8:30  

V Sloveniji se je število prebivalcev v letu 2011 povečalo za 0,3 odstotka. V občini Hodoš se je povečalo za petino, kar je največ med vsemi slovenskimi občinami.


Medtem pa se je v štirih statističnih regijah število prebivalcev zmanjšalo, najbolj v zasavski regiji, za 0,7 odstotka, kažejo podatki republiškega statističnega urada (Surs). Na prvi dan letošnjega leta je imela Slovenija 2.055.496 prebivalcev ali 0,3 odstotka več kot pred enim letom. Povprečna starost vseh prebivalcev Slovenije se je leta 2011 povečala za 0,2 leta in na prvi dan letošnjega leta znašala 41,9 leta.

Med tujimi državljani se je nekoliko zmanjšal delež državljanov držav, nastalih na območju nekdanje Jugoslavije, več pa je državljanov Evropske unije in ostalih držav. Skupaj so tujci 1. januarja 2012 predstavljali 4,2 odstotka vseh prebivalcev Slovenije ali 0,2 odstotne točke več kot pred enim letom.

Kljub povečanju prebivalstva za 63 oseb ali 19,9 odstotka ima občina Hodoš še vedno najmanj prebivalcev. V občini so odprli novo bivalno enoto centra starejših, kar za tako majhno občino (skupaj manj kot 400 prebivalcev) pomeni veliko rast prebivalstva.

Posledica te spremembe je tudi veliko povečanje povprečne starosti prebivalcev v občini. V lanskem letu se je tako povprečna starost prebivalcev občine Hodoš zvišala za tri leta in 1. januarja 2012 je občina po povprečni starosti z 48,2 leta zaostajala le za občino Kostel (49,9 leta).

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.