https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Stupa Zalaszanto - budistični tempelj na Madžarskem

17.5.2012  

Tibetanski duhovni vodja dalajlama Tenzin Gyatso je danes končal svoj tretji obisk v Sloveniji, zato vam tokrat predstavljamo največji budistični tempej v Evropi, ki se nahaja na Madžarskem v kraju Zalaszanto, samo dve uri vožnje iz Murske Sobote.

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Pobudo za gradnjo budističnega templja na Madžarskem je dal južnokorejski menih Bop Jon. Na njegovo prošnjo se je odzval župan Zalaszanta Huszti Zoltan Ferencz in brezplačno ponudil zemljišče, na katerem je slabi dve leti kasneje, septembra 1992 stupa bila tudi zgrajena.

Dizajnirali in zgradili so jo Madžari, pomagali pa so še sosedje Avstrijci. Tempelj v višino meri kar 30 metrov, širok pa je 24 metrov, s čimer je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja to največji tovrstni objekt v Evropi. Gradnja je stala približno 40 milijonov forintov s pomočjo donacij iz Južne Koreje in nekaterih evropskih držav.

Stupa je zgrajena iz treh ravni, na vrhu pa je kupula in zlata konica. V notranjosti so budistična besedila, relikvije in 24 metrov visoko drevo življenja. Ne manjka niti velik kip Bude. 17. junija 1993 jo je posvetil štirinasti dalajlama Tenzin Gyatso, trenutno pa jo upravljata dva tibetanska meniha iz Ladakha, ki živita nekoliko nižje v hiši.

Hiša, kjer prebivata tibetanska meniha ...

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

OGLEJTE SI TUDI OSTALE POPOTNIŠKE PRISPEVKE:

VSE POM-TURE NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.05.2012 ob 19:16 Prekmurec gost

      Fejst fajn!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.