Beno Klemenčič - direktor, ki demokratično vodi sodelavce in pričakuje uspešnost

Karlo Vratarič | Murska Sobota, 23.5.2012

V današnji rubriki Fokus predstavljamo direktorja Ekonomske šole Višje strokovne šole dr. Bena Klemenčiča, ki si prizadeva razviti terciarno izobraževanje v regiji z novimi programi in nadgradnjami obstoječih programov.

Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Dr. Beno Klemenčič je rojen leta 1968 v Murski Soboti, odraščal pa je na Kapeli. V Murski Soboti se je izobrazil za ekonomskega tehnika, leta 1992 pa je postal univerzitetno diplomirani ekonomist. Osem let kasneje je postal magister znanosti s področja ekonomije in poslovnih ved, pred kratkim pa še doktor znanosti. Pripravništvo je opravljal v Radenski, kasneje pa je delal še v Varstroju, Pomurki in Pomurki trženje. Od leta 1996 dalje deluje v šolstvu kot predavatelj na murskosoboški Ekonomski šoli VSŠ, pa tudi na mariborski Živilski šoli VSŠ. Od leta 2007 je tudi ravnatelj Višje strokovne šole in direktor zavoda Ekonomska šola.

Tudi šole kot javne zavode kriza ni zaobšla. "Ne glede na to, če je krizni čas, zavod posluje v skladu z izdelanim strateškim dolgoročnim načrtom in v skladu z vizijo, ki je postati središče odličnosti za našo regijo, izobraževati kadre, ki bodo služili razvoju naše regije, postati ena pomembnejših poslovnih šol v Sloveniji," pravi dr. Klemenčič in dodal, da delujejo v skladu s postavljeno vertikalo od triletne šole, srednje strokovne šole pa vse do zaključka višješolske izobrazbe, v sodelovanju s Fakulteto za komercialne in poslovne vede možnost pridobitve prve in od lani jeseni tudi druge bolonjske stopnje.

Zaradi krize so manj razvojno naravnani, kot bi bili sicer

"Sredstev je malo, nam primanjkujejo, moremo se prilagajati razmeram na trgu, naš cilj pa je, da zadovoljni uporabniki naših izobraževalnih storitev na trgu, zaradi krize pa kvaliteta ne trpi," poudarja dr. Klemenčič, dejstvo, da kvaliteta ne trpi, pa potrjujejo naslovi državnih prvakov, aktualni in v preteklosti, s področja prodaje, logistike in računovodstva.

 

Kako pa se prilagajajo v tem kriznem obdobju? "Zaradi prilagajanja razmeram nismo tako razvojno naravnani, sicer smo pridobili višješolski program Informatika, ki ga od jeseni izvajamo, naš cilj pa je še razvoj visokošolskih programov, vendar zaradi aktualnih gospodarskih razmer so naša prizadevanja otežena," odgovarja dr. Klemenčič, ki vidi možen razvoj predvsem s področja poslovnih ved, za kar so specializirani in imajo kadre, pa tudi šolske kapacitete dopuščajo še razširitve.

Udeleženci izobraževanj zadovoljni, pogoji za delo odlični

Na Ekonomski šoli, ki se je pred leti iz središča Murske Sobote preselila na obrobje na Noršinsko ulico, imajo širok spekter programov tako na srednješolski izobraževalni ravni kot tudi na višješolski,  svojim študentov pa nudijo tudi nadaljnji študij na prvi in drugi bolonjski stopnji. Kakšen pa je recept za uspeh, da vse to lahko nudijo na enem mestu? "Za vse se je potrebno močno potruditi, brez dela ni rezultatov, ni uspeha. Moraš tvorno sodelovati z vsemi akterji, ki vplivajo in so povezani s tvojimi dejavnostmi - od dijakov, študentov, učiteljev, profesorjev in vseh ostalih zaposlenih na šoli. Mislim, da nam to odlično uspeva, saj nam evalvacije na koncu šolskega ali študijskega leta kaže, da so udeleženci izobraževanja zadovoljni z delom vseh akterjev in ocenjujejo pogoje za delo kot odlične," pove dr. Klemenčič.

Strokovnost in človeški odnos najpomembnejša

Standardno vprašanje, ki ga zastavimo vsem v rubriki Fokus, je tudi, kakšne lastnosti mora imeti dober manager? "Dober manager mora biti strokoven, dobro poznati stroko, v kateri deluje, mora imeti človeški odnos do sodelavcev in jim omogočati, da izražajo svojo ustvarjalnost in kreativnost skozi delo, ne pa jih zapirati v neke okvire ali kalupe," meni dr. Klemenčič.  

Kako pa sam vodi svoje sodelavce? "Sem zagovornik demokratičnega načina vodenja, sodelavcem prepuščam vso strokovno avtoriteto. Moje delo je strateško in z operativnega vidika plansko, z vidika priprave letnih delovnih načrtov, ki jih potrdijo vsi organi zavoda. Demokratičen način mislim, da daje najboljše rezultate, zaposleni so na ta način najbolj motivirani, kar se odraža v rezultatih, ki jih dosegajo naši dijaki in študenti na raznih tekmovanjih."

Za kakšnega managerja se torej sam smatra, na avtoritativnega, ali bolj mehkega? "Sam nisem mehki manager, pač pa demokratičen manager, ki postavi smernice in usmeritve, zato pričakujem, da bodo vsi akterji, ki so vključeni v delo, delovali. Ampak te smernice ne postavljam sam, saj zraven sodelujejo tudi sodelavci."

Samo diktatorjem se ni potrebno dokazovati z delom

Kaj pa je za dr. Klemenčiča najpomembnejša prvina posla? "Če smo se s sodelavci nekaj dogovorili, pričakujem, da je zadeva izpeljana tako, kot smo se dogovorili. Vsak posameznik ima v času sprejemanja podati svoj predlog, mnenje ali pripombo, ampak ko se nekaj zmenimo, se mora to tako realizirati."

Pa so managerji tudi moralne avtoritete? "Manager se dokazuje s svojim delom, tako ga na podlagi rezultatov ocenjujejo lastniki, zaposleni in javnost. S svojim delom in rezultati na nek način postaneš moralna avtoriteta. Ne moreš pa nekomu povedati, da te morajo ceniti, to delajo edino diktatorji," meni dr. Klemenčič, ki je zastavljeni cilj, vzpostaviti vertikalo izobraževanja, že uresničil.

V pisarni v glavnem pozimi, veliko je je tudi na terenu

Kaj pa mu predstavlja njegova pisarna? Je raje v njej ali na terenu? "V pisarni sem v glavnem v zimskem času, od meseca decembra pa do aprila, ko pripravljam plane za naslednje šolsko in študijsko leto, ter finančne načrte. Drugače če hočeš biti razvojno naravnani, se moraš vključevati v različne programe, aktivnosti, vključen v delovanje lokalne skupnosti in na področju države, tako da sem kar precej tudi na terenu. Moram biti v nenehnem stiku z delodajalci, gospodarstvom ter dijaki in študenti," pravi dr. Klemenčič, ki je dejaven tudi na nacionalnem področju, saj je član Strokovnega sveta RS za poklicno in strokovno izobraževanje in član Programskega sveta na šolskem ministrstvu.

"Drugače pisarno nisem čustveno navezan, niti je nimam ne vem kako opremljene, v njej so osnovne zadeve, ki jih rabim za delo. V njej sem kreativen, moja vrata pa so vedno odprta za zaposlene in študente, če me kaj rabijo," še dodaja.

NAJ 5 Bena Klemenčiča:

Navdihujoča osebnost: Zelo cenim Philipa Kotlerja kot očeta marketinga. Spremljam ga že 30 let.

Glasbena skupina/izvajalec: Najraje poslušam Julio Iglesiasa, Terezo Kesovijo in latinsko-ameriške ritme.

Knjiga: Za leposlovje mi zadnje čase zmanjkuje časa, trenutno pa prebiram strokovno knjigo Principles of Marketing od Philipa Kotlerja in Garyja Amstronga.

Kraj v Pomurju: Mladost sem preživel na Kapeli in še vedno pred pomembnimi dogodki zahajam tja.

Želja v življenju: Biti koristen za sebe in če sem koristen za sebe, sem koristen tudi za družbo na svojem področju. To se pravi razvijati terciarno izobraževanje v regiji v naslednjih desetih letih.

PRIPOROČAMO:

Vsi FOKUSI na Pomurec.com
  Oceni prispevek:
  12345
  12345
  Povprecje: (5)

  povečava +
  povečava +
  povečava +
  povečava +
  povečava +
  povečava +
  povečava +
  povečava +
  povečava +


  gost
  gost - hanibal

  Meni ni jasno, cemu so namenjene tovrstne polprivatne visoke sole, ce ze je itak prevec diplomantov z univerz ljubljana in maribor? Dr. Beno je postal letos doktor znanosti na celjski privatni fakulteti za ekonomske vede katere je njegova visoka ekonomska šola dislocirana enota. Če je Dr. taka faca, zakaj ni doktorat delal na Uni-LJ ali Uni-MB ? :)) Taki doktorati,magisterij na izmišljenih privatnih visokošolskih ustanovah nimajo več nobene vrednosti, ker take ustanove dobesedno štancajo diplomante,magistre,doktore po principu "plačaj in dobiš papir", znanja pa nobenega nimajo.
  maych
  maych

  dr. Beno je zakon :)
  gost
  gost - Nani

  Najboljši profesor=) škoda da več ne poučuje
  gost
  gost - Balea

  Legenda, živa legenda!
  gost
  gost - doktorantka

  Dodala bi samo repliko na tale komentar "hanibala". Če je tako kot praviš, zakaj pa še ti ne opraviš doktorat "plačaš-dobiš". Glede na tvoje besede predvidevam, da govoriš iz prakse in si fakulteto opravljal na "zelo priznanih ustanovah" in da si zelo uspešen poslovneš. Moj nasvet: "Premisli preden pišeš bedarije".

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.
  Prijavi se z računom: line line line

  ali komentiraj kot gost:

  Ime ali vzdevek:


  e-pošta: (samo za potrditev veljavnosti)
  IZPOSTAVLJAMO
  FOTO UTRINKI
  KRONIKA
  VREMENSKA NAPOVED  ( Murska Sobota )
  Trenutno

  11
  Jutri

  11/22
  Petek

  11/20
  Sobota

  11/18
  Nedelja

  10/19
  POMUREC.COM NA FACEBOOKU
  NAJBOLJ BRANO TA TEDEN
  FOTO: Sandi Cenov zabaval v Nedelici
  FOTO: Spartacus preplavil nov trend »Selfie«
  Politične razprtije v Rakičanu, svet krajevne skupnosti razpadel
  FOTO: Blue Planet razplesal Maximus
  Pomurski dolžniki: po podatkih »slabe banke« je največji dolžnik Bioplinarna Gjerkeš

  NAZADNJE KOMENTIRANO

  KOLEDAR DOGODKOV
  Sreda, 23.04.2014
  Četrtek, 24.04.2014