https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Članica Sekcije porabske mladine dobila nagrado za najboljše diplomsko delo

24.05.2012 ob 11:40  

V prostorih Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) v Ljubljani je v torek potekala svečana razglasitev nagrajencev »X. nagradnega natečaja za diplomska, magistrska in doktorska dela«, ki so jih letos desetič podelili na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. 

 

Priznanja je nagrajencem podelila ministrica Ljudmila Novak, slovesnosti pa sta se med drugim udeležili tudi predsednik Komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Franc Pukšič in dr. Janja Žitnik, podpredsednica Znanstvenoraziskovalnega centra na Akademiji (ZRC SAZU). 

Ministrica Ljudmila Novak je letošnjim prejemnikom nagrad čestitala in jim v svojem nagovoru med drugim želela, da v svojem akademskem življenju še naprej skrbijo za osveščanje javnosti o življenju Slovencev v zamejstvu in po svetu. V svojem nagovoru je ministrica še povedala, so tovrstna raziskovanja in zapisana dela izjemnega pomena za ohranjanje slovenstva v svetu ter za njihovo povezovanje in sodelovanje z domovino. 

Po uvodnem delu je sledila podelitev nagrad. Prvo nagrado v kategoriji Slovenci v zamejstvu je za svoje doktorsko delo z naslovom »Čezmejna stanovanjska mobilnost v kontekstu Evropske unije: primer slovensko-italijanske meje (Mobilitá residenziale transfrontaliera nel contesto dell`Unione Europea: il caso del confine italo-sloveno)« prejel Devan Jagodic. 

Kot drugo najboljše delo v isti kategoriji je bilo izbrano magistrsko delo Milana Obida z naslovom »Ethnizität und Minderheitendiskurs am Beispiel der österreichischen Solidaritätsbewegung mit den Kärtner Slowenen in den 1970er Jahren – Etničnost in manjšinski diskurz na primeru avstrijskega solidarnostnega gibanja koroških Slovencev v 70-ih letih prejšnjega stoletja«, tretja nagrada pa je pripadla Nikoletti Vajda Nagy za diplomsko delo »Sprejemanje slovenske manjšine v Porabju«. Posebne pohvale je bila deležna še doktorska disertacija Barbare Riman »Slovenci v Gorskem Kotarju, Kvarnerju in Istri od leta 1919 do leta 1991«. Posebno priporočilo za objavo si je med deli prislužila diplomska naloga Mirjam Danilović z naslovom »Jezikovna zmožnost dijakov Višje šole za gospodarske poklice na avstrijskem Koroškem«. 

Strokovno komisijo so za zamejstvo sestavljali dr. Breda Mulec, dr. Jernej Zupančič in dr. Milan Bufon, za izseljenstvo pa dr. Zvone Žigon, dr. Jernej Mlekuž in dr. Igor Maver.

Namen natečaja je spodbujanje raziskovalne dejavnosti dodiplomskih in podiplomskih študentov na področju zamejske in izseljenske tematike in s tem krepitev zavesti o njeni pomembnosti za ohranjanje slovenske identitete v matični domovini in zunaj njenih meja. Na Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu je v desetih letih, od kar Urad razpisuje natečaj, skupno prispelo 150 diplomskih, magistrskih in doktorskih del. Nagrajenih pa jih je bilo 53.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.