https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Turnišču z mešanimi občutki pričakujejo sestre Klarise

Turnišče, 25.05.2012 ob 7:00  

V Turnišču se pospešeno obnavlja samostan sredi vasi, ki je dolga leta propadal. Murskosoboška škofija se je namreč odločila, da bodo v samostan prišle nune in sicer sestre Klarise. To ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi šlo za zaprti red, ki je lociran ponavadi nekje na samem, načrtovani pa so tudi določeni posegi v prostor, ki bodo izstopali s svojo zunanjostjo, zaradi česar potekajo vroče debate.


Za mnenje, kako sprejemajo občani Turnišča prihod sester Klaris, smo zaprosili župana Slavka Režonjo, ki nam je dejal naslednje: "Na osnovi predstavitve projekta in razgovora z župnikom pričakujemo v obnovljenem samostanu namestitev sedmih sester Klaris. Mnenja občanov o tem, da bo v naselju samostan so deljena približno tako kot o vsaki zadevi v občini in državi. Glede na razpravo, ki je potekala v občinskem svetu pa lahko ugotovim, da je  večinsko mnenje naklonjeno prihodu sester v naš kraj," pravi Režonja.

Tudi sam je pričakoval samostan odprtega tipa

Kakšno pa je njegovo osebno mnenje? "Moji občutki ob tem so mešani. Veseli me, da se je končno našla rešitev za obnovo objekta, kar si je Občina Turnišče ob sodelovanju z župnijskim uradom prizadevala vsaj že dvajset let. Sam sem ob informaciji, da se bo obnavljal objekt za prvotne namene pričakoval, da bo samostan odprtega tipa, saj bi aktivnejša vloga sester in njihova fizična prisotnost v občini z družbeno aktivnimi programi prišla prav," odgovarja turniški župan.

V nadaljevanju doda, da najstarejši in najreprezentativnejši objekt v vasi priča o vlogi Turnišča v okolju skozi zgodovino. Ob glavni cesti v vasi so po njegovem mnenju v preteklosti zanemarili občutek do svojih korenin in da praktično več ni objekta, ki bi potrdil zgodbo o Varašu o trgu in posebnih pravicah naselja na katere so vsi ponosni in jih radi poudarjamo. V vseh teh letih se niso našla finančna sredstva za obnovo objekta, v skladu s strogimi navodili in kontroli Zavoda za spomeniško varstvo. Zato ga veseli, da so za obnovo objekta sedaj sredstva, ki ne bremenijo neposredno občinskega proračuna in občanov.

Cerkev kot lastnik ima pravice na svojem zemljišču in prostorih kot vsak občan ali drugi lastnik

Mnogim se zdi sporno, da bodo sestre Klarise umeščene na sredo vasi, kaj pa o tem misli leta 2010 izvoljen župan? "Urejanje prostora ureja naš OPN in v tem delu je opredeljena tudi gradnja, obnova oziroma nasploh sakralna dejavnost. Prostor samostana in okolice je spomeniško varovan, zato so vsi posegi v ta prostor strogo nadzorovani s strani Zavoda za spomeniško varstvo. Pri razmišljanju kaj pravzaprav tu urediti smo ugotavljali, da ni mogoča stanovanjska gradnja, niti gradnja v ekonomske namene - trgovine ali podobno kot so bile zamisli," pove Režonja.

Slavko Režonja

Župan še pove, da je samostan v lasti Rimokatoliške cerkve in je na prvotni lokaciji, samo naselje se je razvijalo praktično okrog njega kot osrednjega objekta, zato je ostal ujet v samem središču naselja. "Cerkev kot lastnik ima v veliki meri pravico na svojem zemljišču in prostorih kot vsak občan ali drugi lastnik v skladu s pridobljenimi dovoljenji urejati prostor in objekt ter izvajati dovoljeno dejavnost. Zato je moje mnenje o tem, ali je to primerno ali ne, nerelevantno, saj to opredeljujejo ustrezni akti. Pravzaprav v naši občini, ki je v veliki meri obdana z njivami in kjer vsak kvadratni meter spremembe namebnosti drago stane ter mu težko sploh spremenimo namen ne vidim druge možnosti kot, da so vsi objekti stisnjeni v  naseljih. To nam vsiljujejo državni organi tudi glede industrijske cone," razloži Režonja.

Dvometrski zid bo, vendar bo ta zid v bistvu ograja

To pa še ni vse. Poleg tega, da se sestre Klarise sploh ne bodo pojavljale v javnosti, se pojavljajo govorice o dva metra visokem zidu, ki bi onemogočal poglede proti samostanu. Krešejo se mnenja, da bo to spremenilo, pokvarilo izgled vasi. Ali te govorice držijo in kakšno je mnenje župana o tem? "Govorice o dvometrskem zidu lahko potrdim. Najprej bi rad izpostavil, da je ta zid v bistvu ograja. O ograjah in strehah smo obširno razpravljali na seji občinskega sveta pri predlogu sprememb OPN-ja, ker je bilo veliko pobud občanov o sprostitvi strogih predpisov glede ograj in streh. Tudi v tem primeru je najboljši dokaz nedoslednosti in dvojnih meril vožnja skozi naša naselja, kjer opazimo številna kršenja odloka. O tem sem posebej opozoril občane v zadnjem glasilu. Na občinskem svetu smo posebej obravnavali vlogo župnije o gradnji omenjene zidane ograje in z večino glasov sveta soglašali z ograjo.

Ocenjujem, da gre za kompromis med dodano vrednostjo, ki jo obnova objekta prispeva in posegom v okolje. Vsekakor bi takšen objekt kjer koli v naravi v našem okolju še bolj izstopal. Starejši občani se podobnega zidu ob istem objektu še spominjajo. Tudi v zgoščenih urbanih mestnih naseljih vidimo podobne zidove, ki obdajajo objekte kulturne in zgodovinske vrednosti in jaz v tem objektu vidim predvsem to. Tu niso izjema naša mesta Maribor, Ljubljana, da ne govorimo o evropskih prestolnicah Londonu, Dunaju, Budimpešti, Rimu," umirja razgrete občane Režonja.

 

Kdo so sestre Klarise in kako to, da bodo prišle v Turnišče?

Leta 2011 so se na predlog in povabilo škofa msgr. dr. Petra Štumpfa sestre klarise, ki imajo samostana v Nazarjah in v Dolnicah, odločile, da bodo svoje poslanstvo opravljale tudi v Škofiji Murska Sobota. Po dogovoru s murskosoboškim škofom so se sestre odločile, da za svoje bivališče obnovijo poslopje nekdanjega župnišča v Turnišču. Turnišče je osrednje škofijsko Marijino svetišče, kjer se zbirajo verniki iz vseh delov naše škofije in mnogi romarji iz različnih krajev. V središču vasi pa stoji kapela sv. Antona in ob njej nekdanje župnišče, ki po vojni nekaj desetletij ni bilo v cerkveni lasti, zato je stavba v slabem stanju. Toda sestre so se vseeno pripravljene vseliti in tudi s svojim delom obnoviti hišo, da bo primerna za bivanje.

Poslanstvo Klaris je molitev in z njihovim prihodom v soboško škofijo bo vse prizadevanje po župnijah dobilo nov polet, saj bodo sestre s svojo molitvijo prosile Božji blagoslov, brez katerega je vsako delo neuspešno.

OGLEJTE SI TUDI:



Mladi iz soboške škofije so pomagali obnavljati samostan v Turnišču

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.05.2012 ob 14:38 sisi gost

      Otroci so po nekaterih župnijah zbirali denar za obnovo samostana. Cerkev in župniki so pokvarjeni, neketari ljudje pa preveč nivni.

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.05.2012 ob 19:57 anti katoličan gost

      cerkev ma dug, pa še vedno v takše investicije idejo ...

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.05.2012 ob 20:10 eden gost

      cerkef tak neje drujgo kak mafija

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.05.2012 ob 13:07 varaš gost

      sisi- otroci so zbrirali da ti ne povem pri verouku in to kar 20 € na učenca, mislim da je to mal preveč izkoriščeno, bi lahko po občini turnišče zbriali 1 € pa bi seveda več zaslužili kot pa od enega razreda ki jih je 16 al koklo v razredu :D mislim to je čista glupost.. in pol bodo samo 4 nüne tu notri :D svaštaaa ! raje bi naj za ta denar naredili nov asvalt po turnišču kot pa to svinjarijo.! ;)

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.05.2012 ob 14:10 Irena gost

      Cerkev je mafija lidje pa pokvarjeni do AMENA

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.07.2012 ob 18:19 sonce gost

      Zelo pozdravljam prihod klaris v te prelepe kraje, saj bo njihova navzočnost in prošnja pred Najsvetejšim, tukajšnjim prebivavcem, škofiji in celotni Sloveniji vir blagoslova. V preteklosti je Pomurje veljalo za pokrajino iz katere je izšlo veliko duhovnikov in redovnic, pa misionarjev ki so delali za blagor ljudi. Ne glejte v njih samo izkoriščevalce. Prepričana sem, da boste zelo vzljubili sestre, ko boste spoznali njihov način življenja.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.03.2013 ob 20:26 vsem komentatorjem gost

      Vsi, ki s svojimi komentarji žalite Cerkev in s tem mnoge vernike... ste prepričani, da ste sami brez napake? Imate pravico soditi druge? Vsi, ki uporabljate besedo 'mafija', ali poznate definicijo le te? Kdo si, da rečeš da so Cerkev in vsi duhovniki pokvarjeni? Kdo si, da imenuješ samostan, kjer prebivajo klarise, ki molijo za dobrobit vseh 'svinjarija'? Kdo si, da sodiš? In kdo si, da pljuvaš po ostalih?

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.