https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

Odsevi v ogledalu

Mateja Car predstavila življenje Prekmurcev v Betlehemu

Murska Sobota, 31.8.2017  

Mateja Car je predstavila svojo diplomsko nalogo o življenju Prekmurcev v Betlehemu v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice.

V sklopu domoznanskih večerov v prostorih murskosoboške knjižnice smo obiskovalci videli predstavitev diplomske naloge Mateje Car z naslovom Slovenci v Betlehemu po letu 1924, kjer je predstavila bogato zgodovino predvsem prekmurskih izseljencev v Združenih državah Amerike.

Dogodek sta povezovala Klaudija Sedar in Franc Kuzmič, ki je povedal marsikaj zanimivega o tistem dogajanju v začetku 20. stoletja, ko so se celotne pomurske družine selile v Južno in Severno Ameriko. V začetnem valu priseljevanja v ZDA so sledili predvsem moški, ki so si z zaslužkom postavili kasneje kmetije in hiše v svojih domačih krajih po Pomurju.

Mesto Betlehem leži v ameriški zvezni državi Pensilvanija. Vzrok množičnega priseljevanja v Betlehem je bila predvsem močna železarska in jeklarska industrija, v kateri si je zaposlitev našlo ogromno Prekmurcev. Ženske pa so si zaposlitev našle večinoma v tobačni tovarni, kjer so izdelovale cigarete.

V nadaljevanju je Carova povedala, da je  v Betlehemu je živelo po letu 1924 tudi do 17 tisoč Prekmurcev, kar je predstavljajo množično skupnost. Zelo pomemben poudarek je bil tudi na kulturno družbenem področju. Po besedah Carove je bil takratni največji pesnik med migranti v Betlehemu Jožef Novak. V tistem času so ustvarili ogromno dramskih del, ki so jih igrali svojim sonarodnjakom. Najbolj znana dela so bila Eden pravičen kral, Marica Služit ide in Plemeniti Miska. Zelo pomembno vlogo sta imeli obe cerkvi, saj sta skrbeli za druženje in skrbeli, da se slovenski jezik ni pozabil. Evangeličanska cerkev Sv. Ivana je bila ustanovljena 14.2.1911. Preporod je doživela pod duhovnikom Ernestom R. Stieglerjem, ki je maševal od leta 1916-1956. Katoliška cerkev Sv. Jožefa je bila ustanovljena 4.7.1913. Prvi župnik je bil Anselm Murn.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.