https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Širjenje skrivnostnega virusa: 56 mrtvih, 2000 okuženih, prvi sum na Dunaju

26.1.2020  

Zaradi novega koronavirusa je po zadnjih podatkih na Kitajskem umrlo 56 ljudi, okuženih z virusom pa je že skoraj 2000 ljudi. O prvem primeru suma okužbe z novim virusom poročajo z Dunaja. Hrvaški medij pa poroča, da je v soboto na Hrvaško prispel avtobus s kitajskimi turisti iz Vuhana.


Doslej so zabeležili 1975 primerov okužbe z novim virusom, so sporočile kitajske oblasti. Kitajska je danes tudi začasno prepovedala trgovanje z divjimi živali. Vzreja, transport ali prodaja divjih živali je prepovedana od dneva objave do konca epidemije, navaja skupna direktiva treh kitajskih organov, med njimi kitajsko ministrstvo za kmetijstvo. Smrtonosni virus naj bi se razširil prav z ene od kitajskih tržnic v mestu Vuhan, na kateri prodajajo divjačino.

Ključni podatki o novem koronavirusu (vir: NIJZ):

  • V Vuhanu na Kitajskem so v decembru 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom.  
  • Nov koronavirus so poimenovali 2019-nCoV. Predvideva se, da izhaja iz živalskega reservoirja in se je prilagodil na ljudi.
  • V januarju 2020 so zaznali primere tudi drugje na Kitajskem, posamezne primere pa še v državah Jugovzhodne Azije in primer v ZDA (slednji so vsi v povezavi s potovanjem/bivanjem na Kitajskem). Število potrjenih primerov narašča.
  • Ugotovili so, da se nov koronavirus prenaša med ljudmi, okužil je tudi zdravstvene delavce.
  • Ker je koronavirus nov, obstajajo številne neznanke (npr. trajanje inkubacije, kužnosti, načini prenosa, delež težko potekajočih okužb itd.)
  • Kitajska je sprejela številne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, nekatere države pa izvajajo pregled potnikov na letališčih, ki pripotujejo iz Kitajske (predvsem Vuhana).

Inkubacijska novega koronavirusa še ni poznana, je na spletni strani navedel Nacionalni inštitut za varovanje zdravja. "Glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke pa je verjetno med 2-12 dnevi, najbrž ne več kot 14 dni," so še zapisali. Podobne informacije so sporočili tudi iz kitajskega inštituta za nacionalno zdravje. Dodali so, da je "novi koronavirus nalezljiv med inkubacijsko dobo, v čemer se razlikuje od sarsa." Okuženi naj bi bil torej kužen, četudi ne kaže bolezenskih znakov.

Na spletni strani Nacionalnalnega inštituta za varovanje zdravja so še zapisali, da se bolezen kaže z vročino, kašljem in oteženim dihanjem, kar je za pljučnico povsem običajno. Na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav okužbe z novim koronavirusom ne moremo ločiti od ostalih povzročiteljev pljučnic. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Zapisali so še, da je večina tistih, ki so umrli bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Težak potek bolezni naj bi imelo približno 20 % zbolelih.

O prvem primeru suma okužbe pa danes poročajo iz Dunaja. Gre za stevardeso, ki je nekaj pred dnevi pripotovala z Vuhana. Trenutno je v izolaciji na eni od dunajskih bolnišnic. Dokončni rezultati preiskav naj bi bili znani v 48 urah, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Hrvaški medijski portal index.hr poroča, da je v soboto na Hrvaško prispel avtobus s kitajskimi turisti iz Vuhana. Turisti so pristali na letališču v Milanu, kjer so opravili zdravstveni pregled in nihče od njih ni imel simptomov bolezni. Na hrvaškem mejnem prehodu Bregana so dobili navodila, kaj morajo storiti, če opazijo bolezenske znake. Voznik avtobusa je tudi dobil telefonsko številko epidemiologa, ki ga mora obvestiti, če pri katerem od potnikov opazi bolezenske znake.

*Foto: naslovna slika: NIJZ

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.01.2020 ob 15:08 gost

      NE DELAJTE PANIKE.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.01.2020 ob 16:02 HAHA gost

      Bo takoj na trgu zdravilo. Novartis, Bayer ali celo naša opevana Krka s čudežnimi tabletkami bodo po super cenah prodajali ovcam,ki bodo nasedli,kot se je to zgodilo že v preteklosti.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.01.2020 ob 16:45 Lendavski nadvojvoda gost

        HAHA,ko te bo v riti stisnilo,boš malo drugače pel,bolj na tanko piskal,pa kakršnokoli ceno plačal za svoj bedni životec.Haha...

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.01.2020 ob 16:31 čondraš gost

      Bedaki, enostavno ne nima kaj kdo za vkrcat na avion za Evropo, dokler ne pristaned na krvne teste , verjetno se ve kakšna je inkubacijska doba, model počaka v karanteni in potem lahko gre v Evropo . Tako pa samo spet zganjanje histerije in prodaja cepiv. Prašičja kuga, nore krave, ptičja gripa itd...nič se ni prijelo preveč, ljudstvo več ni tako naivno.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.01.2020 ob 23:19 to gost

      Ko komunisti in diktatorji objavijo, da je umrlo 56 ljudi, to ponavadi pomeni, da je število mrtvih 300 ali 500.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.01.2020 ob 11:38 gost

      se pač kitajci malo rečijo,jih je preveč..naravna selekcija pač

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.