https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Koliko govorijo, kaj naredijo in kaj lahko v prihodnosti za Pomurje storijo

06.06.2012 ob 7:00  

Med pomurskimi poslanci v državnem zboru (DZ) smo preverili njihovo dosedanjo aktivnost in "razdajanje" za Pomurje.

Židan: Pomurje upravičeno veliko pričakuje od finančne perspektive 2014-2020

Dejan Židan (SD) ocenjuje, da se na sejah DZ in tudi na sejah delovnih odborov pogosto oglaša. "Pogosta so tudi poslanska vprašanja, nisem pa vodil statistike svojih "govorov" in tega ne nameravam niti v prihodnje," pravi Židan. Slednji kot svoj največji poslanski uspeh v tem mandatu šteje ustanovitev Kluba pomurskih poslancev, "saj smo tako združeni (pa čeprav smo iz različnih strank) bolj vplivni, slišani in uspešni". Kot dodaja Židan, svoje aktivnosti med sabo koordinirajo (izvajanje zakona o Pomurju, vodovod, izvajanje različnih politik), na državno raven pa prenaša tudi pobude iz poslanske pisarne, ki jo ima odprto v ponedeljek.

Njegova najpomembnejša aktivnost bo v tem in naslednjem letu povezana s pogajanji za novo finančno perspektivo 2014-2020. "Ne gre le za to, koliko milijard evrov bomo pripeljali v Slovenijo, temveč tudi za to, po kakšnih kriterijih bo potekala delitev tega znotraj Slovenije. In od tega Pomurje upravičeno veliko pričakuje," meni pomurski poslanec iz vrst SD.

Göncz: Čimprej do nadgradnje železniške infrastrukture

Lazslo Göncz, poslanec madžarske narodnostne skupnosti, pravi, da je kot član poslanske skupine narodnih skupnosti v nekoliki specifični situaciji. "Skoraj sleherno stališče poslanske skupine predstavljam jaz na plenarnih sejah DZ. Seveda pa se oglašam na sleherni seji odborov DZ, in ker sem član kar šestih odborov, je število mojih oglašanj temu primerno," med drugim svojo aktivnost opisuje Göncz.

Kar se tiče aktivnosti, ki se nanašajo na Pomurje, pravi Göncz, se ponavadi med seboj uskladijo z ostalimi pomurskimi poslanci. "V tem mandatu sem že postavil približno deset vprašanj, za katere črpam vsebine iz pobud, ki jih dobim na srečanjih z državljani," dodaja poslanec madžarske narodnostne skupnosti.

Göncz je sicer po zapisanem sodeč precej aktiven, v bodoče pa se misli zavzemati za oblikovanje modela, ki lahko ima večjo dodano vrednost  na področjih kmetijstva, turizma itd., kot je bilo to do sedaj. "Posebej se mislim angažirati tudi na še bolj učinkovitem izkoriščanju čezmejnih projektov," dodaja Göncz. Hkrati si želi, da bi na področju nadgradnje železniške infrastrukture prišlo do napredka, aktualna pa je tudi železniška povezava Beltinci - Lendava - Rédics. "Še posebej se mislim zavzemati za ohranjanje slehrenega zdarvega jedra naših gospodarskih subjektov - sedaj je zelo aktualno vprašanje "reorganizacija" Nafte ter za nujne infratrukturalne objekte na področju šolstva in kulture," med drugim še pojasnjuje Göncz.

Opec: Projekt Pomurski vodovod je prioriteta

Jasmina Opec (SLS) je bila kot podpredsednica Odbora za notranje zadeve in kot članica Odbora za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo ter Komisije za narodni skupnosti v okviru dela in razpravljanja osredotočena predvsem na gradiva, ki so jih obravnavali ti trije odbori. "Seveda pa velja, da se je na sejah Državnega zbora potrebno vključiti tudi v razprave, ki so temeljnega pomena za našo državo, predvsem pa temeljnega pomena za domačo pokrajino," dodaja Opecova.

Glede dosedanjih poslanskih aktivnosti, povezanih s Pomurjem, pravi, da se od začetka mandata trudi in opozarja, tudi na podlagi ogromno pisem, elektronske pošte in telefonskih klicev Pomurcev, da so nujne takojšnje spremembe Zakona o kmetijskih zemljiščih, ki je bil sprejet lanskega leta in ki je po njenem mnenju v marsičem najbolj oškodoval ravno Pomurje.

In njena delavska poslanska prihodnost? "Včasih  vsi naši koraki, vsa naša zavzemanja, urejanja vsakdanjih odprtih vprašanj Pomurk in Pomurcev, javnosti niso znana. Pogosto se nikoli ne izve, koliko časa in energije smo vložili v reševanje konkretne težave pomurskih občin in ljudi," meni Opecova. Dodaja, da se bo zavzemala za projekte, ki so bistvenega pomena za Pomurje. "Trenutno je tak projekt Pomurski vodovod, katerega urejanje se je, tudi zaradi združene skupne moči pomurskih poslancev, začelo premikati na bolje."

Horvat: Pomurski vodovod in odprava birokratskih ovir sta fokusa

Jožef Horvat (Nsi) se je doslej oglasil pri 27 točkah dnevnega reda, pri nekaterih večkrat. "Veliko več pa je možnosti za razpravo na sejah delovnih teles, kjer tudi razprava časovno ni omejena. Kot predsednik Odbora za zunanjo politiko, član Odbora za gospodarstvo, član Odbora za finance in monetarno politiko, član Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu pa sem se na dosedanjih sejah oglasil skupaj okrog 220 krat."

Njegove razprave na sejah Državnega zbora so bile vezane na zakone, ki jih je DZ sprejemal, na rebalans proračuna RS za 2012, še posebej pa na gospodarsko in finančno področje.

Eden ključnih projektov v Pomurju in v upravni enoti Ormož je Pomurski vodovod, zato so njegove aktivnosti v smislu pristojnosti, ki jih poslanec ima, usmerjene v čimprejšnji začetek izgradnje vodovoda v vseh podsistemih. "Veliko kontaktov imam s pomurskimi župani in podjetniki, ki jim pomagam pri hitrejšem reševanju problemov, ki so predvsem birokratske narave," dodaja Horvat.

V prihodnosti bo težišče njegove poslanskega dela, kar se tiče Pomurja, usmerjeno v aktivnosti za čimprejšnjo izgradnjo Pomurskega vodovoda. "V Pomurje pa predvsem moramo pripeljati investitorje, ki bodo odpirali nova delovna mesta," še meni Horvat.

Jurša: Nastopam po potrebi

Franc Jurša (Desus) pravi, da so njegove razprave na sejah DZ, kakor tudi na sejah delovnih telesih DZ, po njegovi presoji kratke, jasne in v jeziku, ki ga razumejo skoraj vsi državljani. "Nastopam po potrebi. Gotovo v povprečju na vsaki seji DZ in vseh sejah delovnih teles. Aktivno sodelujem tudi na različnih usklajevanjih," pravi Jurša.

Na temo Pomurja je v tem mandatu kot predsednik Kluba pomurskih poslancev v Murski Soboti organiziral razpravo o izvajanju Zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015. "O Pomurskem vodovodu sem postavil poslansko vprašanje, le-to sem postavil tudi o problematiki povečanja tovornega prometa na relaciji Vučja vas - Ljutomer - Ormož. Vsa druga vprašanja, ki jih obravnavamo v DZ, se "dotikajo" vseh državljanov, tudi iz Pomurja," dodaja pomurski poslanec iz vrst Desusa.

Tudi v prihodnje se bo, kot zatrjuje, angažiral pri temah, ki prinašajo razvoj Pomurju in "boljše življenje tukajšnjim prebivalcem".

Ficko neodziven

Odgovorov prekmurskega poslanca Pozitivne Slovenije, Branka Ficka, nismo prejeli.

    Komentarji

    1. smrt
      06.06.2012 ob 9:00 smrt

      @@ --- vse je za badaf .što de se gor jemal za Pomurje .Tudi če bi hoteli kaj povedati in napraviti jih nišče ne bi poslušal .oni so izvoljeni glavno je da vsaki mejsec na datum dobijo plačo ,sejnine pa kakše potne stoške ločeno živlenje int.......

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.06.2012 ob 9:40 bograč gost

      Odgovorov prekmurskega poslanca Pozitivne Slovenije, Branka Ficka, nismo prejeli. Vej pa od toga niti nika nemreš čakate....poraz na celi črti

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.06.2012 ob 9:59 gibanca gost

      Edini ka je tu vrede je Židan, ostalo pa je za k.....!

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.06.2012 ob 10:44 politik gost

      pa židan je en velki populist, malo haska

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.06.2012 ob 11:07 koršmit gost

      Židan je napravo največ kvara ton, ge bi mogo napraviti največ haska,"v Kmetijstvo". Podpis "Kodeksa" je telko vrejden kak je bil vreden on kak Minister. Podpis uredbe o semenih pa lahko podpiše samo BEDAK, šteroga pa v Evropskih državah ne najdete razen njega v Sloveniji. Zapravo Panvito, zdaj pa še kmetijstvo in on de zdaj prazno slamo mlato.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.06.2012 ob 12:04 hihi gost

      Hihihi...sdsov koršmitek :)

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.06.2012 ob 20:07 čp gost

      Jebe se njim za narod, glavno ka dobro plačo majo!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.06.2012 ob 20:18 kiki gost

      jebe se vam poslanci in kako vas ni sram ko mate toliko place bogi delavec pa nic

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.06.2012 ob 21:18 AS gost

      Ficko sramota, največ glasov je daubo, pa nikoli nei ene rejči pravo bar ge san nej vido !

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. smrt
      06.06.2012 ob 21:19 smrt

      @@;:_ hm Ficko te je že od negda bejžal pred lidmij tak ka nej čudno da se ne odzijvle .pa tudi v takšoj stranki je ge njim je šef Opanko te nam je pa tak jasno .tudi tisti so z pametjof skrejgani keri so volili Opankoja in stranko PS bog njim naj pomaga

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.06.2012 ob 22:15 krumpeš gost

      vsi so iste samo lagate znajo!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      07.06.2012 ob 7:53 piki gost

      židan mijsli, ka do naslednje volijtve doubili, pa je že usmerjeni na perspektivo 2014-2020. vej njemi pa nej trbej jako premišlavati. drejči njin je takši pomurski zakon napravo, ka do do 2014 preživeli. te pa, či slučajno ta vlada kaj spremenij, pa tej zakon nazaj potrdijo, pa so preskrbleni do 2020. BANDA KOMUNISTIČNA (lukšić jih vrača na stare tire).

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      08.06.2012 ob 8:36 gost gost

      za dobro plačo malo haska. z besedičenjem je treba svoj obstoj v mandatu pač ohraniti. namesto da skrbijo za enotni razvoj, hoče vsak svoje, pomureje pa zelo zaostaja

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      10.06.2012 ob 0:27 kotel gost

      pod št.1-good bay prekmurska prašičereja ; pod 2. prle de kralj zavladal v sloveniji ,kak pa cug pelal ;; pod 3. joj joj joj , bole ka si ......,;; 4. prevela me mala žednog preko vode ;; 5. pa v Turjancih letališče ;; 6. destilejrana voda in Balantays,,, škoda prispejvka in škoda moga časa , enostavno mlatijo prazno slomo v balaj in dale mo geli krumčovo zafrigano župo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. trendy
      12.06.2012 ob 21:16 trendy

      Mlatenje prazne slame za lepe peneze.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.