https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Planinsko društvo Lendava – vsak vzpon je poseben podvig

Lendava, 19.6.2012  

Planinsko društvo Lendava je aktivno od leta 1987 in združuje okoliške ljubitelje pohodništva. Društvo danes šteje okrog 60 do 70 članov. Večina jih prihaja iz Lendave in bližnje okolice, nekaj njihovih članov pa je tudi iz drugi občin ter iz sosednje Madžarske in Hrvaške.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Pohodniki iz društva so aktivni čez celo leto, saj pohode in izlete organizirajo vse leto. V enem letu se na pot podajo 35- do 40-krat, v primeru ugodnih vremenskih razmer in zadostnega števila prijav pa tudi večkrat. Na pot se po navadi odpravijo z osebnimi avtomobili, saj je povprečno število udeležencev med 6 in 11, se pa udeležujejo tudi pohodov, ki jih organizirajo druga društva.

Je pa med toplimi in mrzlimi meseci kar razlika pri izbiri destinacij. Večdnevne izlete in pohode v visokogorje organizirajo le v toplejših mesecih. Za nekatere težje ture, kot sta na primer Peca in Raduha, pa se odločijo tudi v zimskem času.

Kam jih bo pot zanesla letos?

Destinacije izbirajo planinski vodniki in upravni odbor društva, program dela pa sprejema zbor članov. Izmed številnih pohodov, ki so v letošnjem načrtu, pa se bodo letos odpravili še v Oglej (Italija), v avgustu načrtujejo tridnevni pohod po italijanskih dolomitih, v juliju pa jih čaka nekajdnevni podvig v Črno Goro, kjer bodo povzpeli na Durmitor in Taro.

Kot pravi predsednik društva, László Ligeti, je kljub temu, da je večina članov starejših, vse kar naredijo, poseben podvig. Številni člani imajo za sabo že lepe gorske dosežke, László pa med svojimi osebnimi podvigi izpostavi treking v Afriko, kjer se je povzpel na Mt. Kenyo in Mt. Kilimanjaro leta 1992, treking v J. Ameriko, kjer se je udeležil dveh vzponov nad 6000 m leta 1993, ponosen pa je tudi na vzpon na Mont Blanc, Gran Paradiso, Dom in Braternhorn. Kot pravi zase, velja pa večinoma tudi za ostale člane, ga v gorah najbolj pritegne pokrajina in narava ter spoznavam drugih ljudi in kultur.

Izkušnje s poškodbami?

Ker so na pohajanju v gorah pogoste tudi poškodbe, smo predsednika Planinskega društva povprašali tudi, kakšne izkušnje imajo s tem njihovi člani. A kot pojasnjuje László Ligeti, sami na organiziranih izletih do zdaj še niso imeli resnejše nesreče, le nekaj manjših nezgod.

Ljubitelji pohodništva radi med sabo delijo svoje izkušnje, večkrat pa se na turo odpravijo tudi skupaj. Člani društva iz Lendave tako redno sodelujejo z domačimi slovenskimi društvi, pogosto pa tudi z društvi in organizacijami iz tujine (Madžarska, Hrvaška, Italija).

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

PRIPOROČAMO:

VSI POM-PLUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.