https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kako se ohladiti v vročih poletnih dneh?

02.07.2012 ob 23:35  

Ko smo že bili prepričani v to, da letos poletja očitno ne bo, se je vreme spet enkrat več poigralo z nami in nam pošteno zakurilo. Te dneve se temperature dvigajo visoko nad 30 stopinj, kopališča so nabito polna, ceste skoraj prazne, stanovanja pa ohlajena s klimami. Vendar klima ni edina rešitev proti tej pasji vročini. Poglejmo nekaj preprostih načinov ohladitve.

 

Nimamo vsi klime. Prav tako pravijo, da klime niso »zdrave«. Verjetno marsikdo izmed nas danes tarna zaradi glavobolov, vnetja ušesa in podobno. Zakaj? Klima. In kaj storiti, da v stanovanju ali hiši ne bi bilo vroče? Že naše babice so imele metodo, da so podnevi spuščale žaluzije, zapirale okna, ponoči pa le te odprle in tako čez noč poskrbele za to, da se je stanovanje dodobra prezračilo ter ohladilo. Pa komarji in podobni insekti? Verjetno so naše babice pri tem imele kar nekaj težav, a danes že skoraj v vsaki malo bolj založeni trgovini dobimo mreže, ki jih namestimo na okna, prav tako pa ugasnemo luč v prostorih, kjer so okna odprta. Preprosto torej.

Malo manj preprosto izvedljivo pa je priporočilo, da bi se v stanovanju naj čimmanj segrevalo – v smislu, da naj bi štedilnik bil te dni ugasnjen in da bi naj poskušali jesti čim več zunaj. Ne, ne bomo se sedaj šli »frajerjev« in vsak dan kosili v gostilni, temveč bomo pobrskali po kuharski knjigi in tudi izbrskali recepte, za katerih pripravo ne rabimo štedilnika. Rabite nasvet? Eksperimentirajte z mikrovalovko ali pa poglejte na domači vrt. Narava ponuja! Če pa se zares ne morete odpovedati štedilniku, obstajajo takšni in drugačni ventilatorji, ki ne porabijo dosti energije, ob kroženju zraka pa nastane hladnejši občutek.    

V teh dneh tudi vsepovsod lahko preberemo, da se soncu naj ne bi izpostavljali med 10:00 in 15:00. Nekateri pravijo, da se mu naj izogibamo še dlje, vendar včasih to ne gre. Razne obveznosti nas silijo na sonce, zato tudi takrat moramo poskrbeti zase in za svoje zdravje. Priporočljive so razne kreme za sončenje – katera je prava za vas, odločite sami – dovolj tekočine in lahka hrana.

Nekateri se še vedno radi poslužujejo tehnike izpred mnogih let, in sicer ohlajene pijača z dodatnim ledom. Ženske pri tem rade zavijejo tudi v lokal na ledeno kavo, moški pa na hladno pivo. Pa namakanje v najbližjem bazenu? Zakaj pa ne! Kopališč v naših krajih je ogromno, pobrskajte malo po spletu po ponudbah in cenah. Svetujem vam, da pobrskate tudi malo bolj globoko, kajti kopališča te dni ponujajo razne akcije in ugodnosti, ki se jih splača izkoristiti. Bazen doma? Tudi prav! Cene padajo kot cene LCD-televizorjev med evropskim prvenstvom v nogometu in  se na dolgi rok tudi to izplača – seveda če preračunamo porabo vode in prištejemo cene »dodatne opreme« ter dodamo ceno našega dela.

 

FOTO: sxc.hu

In še nekaj trikov za ohladitev:

  1. Hladno vodo pustite teči čez zapestja. Na zapestju je koža tanka, zato bo mrzla voda ohladila kri v žilicah, nato pa se bo ohlajena kri prenesla po celem telesu. 
  2. Za zelo hitro ohladitev preizkusite zmočiti malo brisačo, jo nato dobro ožeti in si jo položiti na zatilje.
  3. Vse kreme, losjone, mleka in tonike, ki so namenjene tako negi kože kot boju proti soncu, dajte v hladilnik. S tem se ne boste zoperstavili le vročini, temveč boste koži pomagali tudi v primeru sončnih opeklin.
  4. Klasična limonada je najbolj osvežujoča pijača te dni. Zanjo potrebujete limone, hladno vodo in sladkor. Limone stisnete, sok pa potem zmešate z vodo in po želji dodate sladkor. Enostavno, vendar zelo osvežujoče.
  5. Kavbojke in podobna oblačila so te dni pravi strup, zato se svetuje nošenje lahkih oblačil, ki niso iz sintetičnih materialov in koži pustijo, da diha.
  6. Potite se. Čeprav te dni vsi tarnamo nad tem, je potenje vsekakor koristno. Priporočljivo je, da pospešimo potenje z juhami ali začimbami, saj ko se telo enkrat spoti, se začne ohlajati.

Bo šlo? Seveda bo! Uživajmo poletje, ki ga skoraj ne bi bilo. Pri tem pa tudi ne pozabimo na naše rastline in domače živali, ki jim visoke temperature sigurno povzročajo nemalo težav.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.