http://www.gtz.si/
https://www.beltinci.si/
https://www.saubermacher-komunala.si/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
http://www.center-maximus.si/si/
https://www.puconci.si/
http://achorvat.si/
https://www.btc-city.com/sl/murska-sobota

FOKUS

Danilo Krapec - direktor, ki se kot vodja zgleduje po očetu büjrašu

Murska Sobota, 4.7.2012  

Danilo Krapec se je zaradi kriznih časov v RRA Mura odpovedal materialnemu stimuliranju zaposlenih.

Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Direktor Regionalne razvojne agencije (RRA) Mura Danilo Krapec pravi, da sicer agencijo vodi enako, kot če krize ne bi bilo. "Smo namreč specifična institucija, ki je v tretjinski lasti države, tretjinski lasti lokalne skupnosti in tretjinski lasti gospodarstva. Spremembe so stalnica našega delovanja in agencijo ves čas vodim vztrajno in trmasto v začrtani smeri" pripoveduje Krapec.

Likvidnostna situacija je slaba

Kriza se je RRA Mure dotaknila predvsem pri likvidnostni situaciji. "Več ali manj delamo na razvojnih projektih, ki so sicer sofinancirani iz sredstev Evropske unije in/ali iz naslova nacionalnega proračuna, vendar moramo stroške najprej sfinancirati iz lastnih virov, šele potem dobimo povrnjen vložek v projekt," pojasnjuje prvi mož agencije, ki izraža upanje v  napoved novega ministra, pristojnega za vsebine, ki jih izvaja RRA Mura, da bodo "skomprimirali" čas čakanja na povračilo vloženih sredstev v največji možni meri.

"Nimam se za direktorja"

Zaradi situacije na trgu in v družbi, v RRA Mura v zadnjem času sicer materialno ne stimulirajo zaposlenih. "Zaradi družbene odgovornosti in solidarnosti smo se jim v zadnjih treh letih odpovedali. Nematerialnih motivacijskih prijemov pa se še naprej poslužujemo, ker v ospredje postavljamo človeka kot igrivo, delovno in verujoče bitje. Ne nujno v tem vrstnem redu, če drži, da smo Pomurci boga boječi in v državo verujoči," pripoveduje Krapec, ki se "odpoveduje" direktorskemu poimenovanju. "Sam se nimam za direktorja. Sem le prvi med enakimi, ki je v zadnjih 12 letih soustvarjal tim, ki je od direktorja,  tajnice in fikusa zrasel na čez 20 zaposlenih najmanj univerzitetno izobraženih sodelavcev."

(Samo)motiviranje zaposlenih tudi preko gibljivega delovnega časa

V odnosu do sodelavcev prvemu možu RRA Mure največ pomeni odkrit pogovor. Dodaja, da se kot situacijski vodja poslužuje sestankovanja po potrebi. Predvsem z najožjimi sodelavci, ki jim, kar se tiče kadrovanja, prepušča prosto izbiro sodelavcev. Varnost zaposlitve si morajo zagotavljati z uspešnostjo izvajanja projektov, ki so časovno omejeni.

"Če si jih ne pridobimo na javnih tudi mednarodnih razpisih dovolj, lahko postane zaposlitev negotova. Na to opozorim vsakega novega sodelavca," pravi Krapec, ki stavi na samomotivacijo in nematerialne motivacijske ukrepe, kot je gibljiv delovni čas, dodatno izobraževanje, itd.  Prvi mož RRA Mure sicer precej svojega dela opravi v pisarni, čeprav je veliko tudi med ljudmi, na sestankih, občasno tudi v tujini.

"Približati se želim situacijskemu načinu vodenja"

Posebnih prijemov pri vodenju sodelavcev se Krapec ne poslužuje. "Razen brezpogojno izpostavljenega pričakovanja po poštenosti in resnicoljubnosti. To dam vedeti vsakemu novemu sodelavcu, preden se pri nas zaposli. Se pravi, stavim na poštenost, zaupanje in izogibanje lažem, tudi beli laži. Zamolčati nekaj, za kar meniš, da bi tudi kdo od sodelavcev moral vedeti, je zame tudi laž," pristavlja direktor RRA Mure, ki zase pravi, da se želi približati situacijskem načinu vodenja ljudi.

"Kar se tiče klasificiranja, pa se izogibam avtokratskemu načinu vodenja." V tem smislu, pravi Krapec, se ne bi mogel opredeliti niti kot "mehki" niti kot "trdi" vodja. »"o so besede, s katerimi težko opredeliš nek stil vodenja," meni Krapec.

Slednji pri managerjih in direktorjih teži predvsem k težnji po transparentnosti in odkritosti. Pravi, da bi lahko dejal, da se mora dober manager oz. direktor ravnati po njemu parafraziranem svetopisemskem navodilu: "Ne poslušajte toliko, kaj govorim, ampak bolj glejte, kaj delam."

 

NAJ 5 Danila Krapca:

Navdihujoča oseba: Vsi poštenjaki, ki dobro obvladajo svoj posel, ne glede na to, na kakšnem delovnem mestu ga opravljajo. V tem smislu mi je vzor pokojni oče, ki je obvladal svoje delo kot büjraški delovodja.

Glasbena skupina: Imam rad vsakršno glasbo, odvisno od situacije, v kateri se znajdem. Od glasbenih izvajalcev pa bi izpostavil Oliverja Dragojevića.

Knjiga: Nazadnje sem prebral Kardoševo Rizling polko. Iz gimnazijskih let mi je najbolj v spominu ostala knjiga Heinricha Bölla Klovnovi pogledi.

Kraj v Pomurju: Otok ljubezni v Ižakovcih

Želja v življenju: Da bi bile stvari boljše in da bi se še izboljševale. 

PRIPOROČAMO:

VSI FOKUSI NA POMUREC.COM

  Fotogalerija

  Komentarji

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.