https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Borejcih poteka četrti poletni romski tabor

Borejci, 31.07.2012 ob 15:26  

V vasi Vanča vas -  Borejci ta teden poteka 4. poletni romski tabor. Tabor je namenjen otrokom, da se družijo v poletnih počitniških dneh.

Izvajalec tabora je RAK - Romski akademski klub, ki strmi k promoviranju in iskanju najrazličnejšihpristopov za večje vključevanje otrok, učencev in dijakov Romov v vzgojno - izobraževalne sisteme in izobraževanja na visokošolskih zavodih ter hkrati to ciljno skupino osvešča o pomenu izobraževanja. Kot vsako leto so tudi letos priredili Poletni romski tabor, ki je že četrti povrsti. Tabor je namenjen otrokom, saj jim skušajo na čim bolj preprost način pokazat kaj pomeni biti Rom in že v njihovi rani mladosti  jim pokazati oziroma jih naučiti biti civiliziran Rom. S pomočjo tabora skušajo otrokom omogočit oziroma prikazat kaj lahko samo naredijo, saj imajo raznovrstne delavnice, ki pa so zelo poučne. Na delavnicah imajo večino ekološko varčnega materiala, tako, da gre pohvala RAK-u, ki v sklopu tabora učijo Romske otroke tudi o kaj je dobro za naše okolje in za nas.

Tabor se izvaja v sklopu projekta Evropskega socialnega sklada, aktivnost v okviru projekta je DVIG SOCIALNEGA IN KULTURNEGA KAPITALA V OKOLJIH, KJER ŽIVIJO PREDSTAVNIKI ROMSKE SKUPNOSTI. Projekt je financiran s strani Evropskih sredstev in Ministerstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Tako želijo mladi romski intelektualci v družbeno okolje vnesti nov način in metodo za izboljšanje položaja Romov v Republiki Sloveniji. 

 

Program 4. Romskega tabora 

Ponedeljek: mistična delavnica (predstavitev severnoameriških Indijcev, kakše so razlike med njimi in romi. Vsak si izdela lovilca sanj, ki ima nalogo, da v svojo mrežo ujame slabe sanje).

Torek: literarna delavnica (ustvarjanje pesniške zbirke, starejša starostna skupina bo ustvarjala z zapisom, mlajša starostna skupina pa z risanjem).

Sreda: delo z naravnimi materiali, ohranjanje kulturne dediščine, Romske ženske, pogovor o življenskih navadah Romov neko in danes (barvanje nabranih kamnov in izdelava mozaične slike).

Četrtek:  onesnaževanje okolja in skrb za planet, pogovor in razlaga otrokom na temo odadkov, uporaba odpadnega materiala (izdelava mini globusa Zemlje in vetrnice iz odpadnega materiala).

Petek: spoznavni dan (kdo sem jaz?, predstavitev načina življenja in navad Romov, ki živijo v Mariboru ter Romov, ki živijo v Prekmurju). Sledil bo piknik ter druženje otrok iz različnih romski naselij.

Tudi starši so zelo zadovoljni z poletnim POLETNIM ROMSKIM TABOROM, saj se tako Romski otroci marsikaj naučijo, družijo, izdelujejo in veselijo. Na pprvem in drugem poeltnem Romskem taboru so starši prihajali skupaj z otroci, saj še niso vedeli sploh kaj je to in kaj se bo tu dogajalo z njihovimi otroci. Ko pa so že na tretjem poletnem Romskem taboru spoznali oziroma videli, da je tabor poučen in dober za njihove otroke so se povsem strinjali in so začeli otroke same puščati na taboru, saj so zaupali osebju RAK-a, ki se na vso moč in z polno energije trudi za Romske otroke, da bodo v podoče postali dobri, izobraženi ljudi. Izvajalci programa na taboru niso samo Romi, sodelujejo tudi Neromi, ki so člani RAK-a.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.