https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Horvat prepričan, da bo Janša šel po zaupnico, Opecova verjame v dogovor

22.08.2012 ob 7:00  

Izkušen in sveža. Pomurska poslanca iz vrst koalicije o prihajajoči politični jeseni v Sloveniji.

Slovenska država in trenutna koalicija sta pred eno najtežjih preizkušenj po letu 1991. Pred nami je vroča politična jesen, ki bo odločala tudi o nadaljnji usodi slovenske države. Glavne teme prihajajoče politične jeseni bodo fiskalno pravilo, zakon o sanaciji slovenskih bank, zakon o državnem holdingu, reforma trga dela, pokojninska reforma in zmanjšanje števila zaposlenih v javnem sektorju v prihodnjem letu.

Kopja se bodo najbolj lomila pri zapisu fiskalnega pravila v ustavo, na kar je premier Janez Janša že pred parlamentarnimi počitnicami napovedal vezavo zaupnice. V primeru ne podpore bi torej to pomenilo padec vlade.

O tem, kaj pričakujeta od usode koalicije v prihodnjih tednih, sta za naš medij svoje misli strnila pomurska poslanca v koaliciji Jožef Horvat (NSi) in Jasmina Opec (SLS). Odgovorov Franca Jurše (Desus) nismo prejeli.

Horvat ni navdušen nad kreganjem koalicijskih parteric preko Twitterja

Jožef Horvat je v dani situaciji, ko je država na prelomnici, kritičen do nedavne korespodence nekaterih koalicijskih partneric. "Nisem zadovoljen z zadnjimi primeri korespondence med nekaterimi koalicijskimi partnerji, ki namesto resnega pogovora za skupno mizo uporabljajo sodobna družabna omrežja."

Horvat dodaja, da visoke temperature in dopustniško razpoloženje ne morejo biti razlog za medijsko egoistično pridobivanje političnih točk koalicijskih strank. "Naš skupni cilj mora biti reševanje Slovenije."

Opecova verjame v dogovor, Horvat prepričan, da bo Janša vezal zaupnico

Najmlajša pomurska poslanka Jasmina Opec jeseni pričakuje politično garanje, saj se tudi sama zaveda, da predstavnike ljudstva čakajo pomembne naloge. "Še močneje bomo morali poprijeti za delo, da bomo stabilizirali stanje in poiskali pot, po kateri bomo šli v prihodnost. Vsi se zavedamo, da bomo prihodnost dočakali le, če bomo skupaj iskali prave odgovore na izzive, ki so med in pred nami."

Tudi Jožef Horvat se zaveda, da bo politična jesen vroča. "Čeprav je med parlamentarnimi strankami bil 19. julija dosežen gentlemanski dogovor o skupnem sodelovanju pri iskanju rešitve fiskalnega pravila in upravljanja državnega premoženja, ni veliko upanja, da bosta obe rešitvi v septembru gladko sprejeti v državnem zboru," meni Horvat.

Dodaja, da v kolikor bi opozicija sprejela ponujen dogovor o sodelovanju Partnerstvo za razvoj, bi bila jasno in iskreno izražena konstruktivnost opozicije. "Tako pa si je opozicija pustila vse možnosti nasprotovanja prav vsem vladnim rešitvam, ob tem, da alternativnih rešitev ne predlaga." Horvat je sicer prepričan, da bo premier Janez Janša jeseni vezal zaupnico na glasovanje o fiskalnem pravilu.

Na drugi strani je Jasmina Opec prepričana, da glede na poglobljene pogovore vseh političnih strank o fiskalnem pravilu, njegovih posledicah, njegovemu načinu umestitve v slovenski pravni sistem, tako Janši kot poslancem ne bo težko sprejeti ustrezne odločitve.

Opecova stavi na iskanje konsenza, Horvat svari pred egoizmom političnih strank

In kje sama vidita priložnost oz. rešitev za Slovenijo v dani situaciji? Opecova pravi, da nenehno razmišljanje o padcih vlade in volitvah vsem jemlje prepotrebno energijo za izzive in težave, s katerimi se vsakodnevno soočajo naše državljanke in državljani.

"Verjamem, da smo v Sloveniji sposobni toliko znanja, predvsem pa toliko konsenza in skupnega sodelovanja, da bodo dejansko usmerili vse svoje moči in misli zgolj v eno – ustvariti domovino, v kateri bodo naši otroci radi živeli."

Jožef Horvat stavi na slovensko slogo, ki nas je družila v zgodovinsko usodnih trenutkih. "Upam, da bo za vso slovensko politiko kmalu nastopil trenutek streznitve in da bo prevladal razmislek, da moramo tudi tokrat stopiti skupaj, sicer se nam lahko zgodi, da bodo izničena vsa več stoletna prizadevanja za suvereno državo Slovencev, ki je bila šele pred 20. leti priznana tudi s strani mednarodne skupnosti."

Horvat še dodaja, da bo Slovenija evropskim državam lahko ponovno za zgled, kot je po njegovem mnenju v prvi polovici leta 2008 že bila, šele ko bodo vse parlamentarne stranke interes Slovenije postavile pred egoistične interese strank.

    Komentarji

    1. gost
      22.08.2012 ob 7:22 bandi gost

      Pa mij mamo eno skupino bumbarov v parlamenti. Če so eni za, so drugi proti, če so drugi za, so pa prvi proti. je**š takši parlament, pa vse skup z njim, medtem še itak državnim uslužbencom ide zelo lepo, pa jih je proti zaposlenim v gospodarstvu trikrat preveč. Ravno ti se najbole pi****jo ka so drugo nej sposobni kak svoj lastni narod zajebavati pa ga izmolzti do kraja, samo ka de njin čim duže lepo.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.08.2012 ob 8:20 ravnica gost

      ka ste pa nej "svežoga" opozicijskoga Fickoja pijtale, kak bou v jesen....on, ka telko gučij, pa dosta zna, bi mogouče znau odgovor!! samo on je verjetno ge v hladnih delih sveta, ge pozitivci žagajo polena za ogrevanje, najbole pa za metanje pod noge...tou je njhov domet!??....joj, ka smo si tou zvolile!?

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.08.2012 ob 9:00 Čika-pajo gost

      PA sem vam že dal Salomonsko rešitev. Če g.Janša guči ka se njemi nejde za položaj naj enostavno svojo zaupnico veže na sprejetje fiskalnoga pravila. Z drugimi rečmi če poslanci ukrep sprejmejo bom odstopo. Čeglih še isda pravim ka nas drugo kak delo-delo pa nova proizvodnja ne de rešilo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.08.2012 ob 11:36 gost volilec gost

      Njima dvema se samo gre, da bosta čim dlje sedela v parlamentu.Baš jiva briga za ostale prekmurce.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.08.2012 ob 12:20 smrkci gost

      Grad gori grof beži tekla bo še kri.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. stane
      22.08.2012 ob 20:16 stane

      teva dva sta nej za enoga

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.