https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

»Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo«

28.8.2012  

V Društvu za zaščito živali Pomurja so zbrani ljudje, ki želijo na različne načine pomagati zapuščenim, zanemarjenim in mučenim živalim.

 

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Začetki društva segajo v leto 2006, ko se je že obstoječe Društvo za zaščito živali Murska Sobota na novo konstituiralo in preimenovalo v Društvo za zaščito živali Pomurja. Nato so delovanje razširili na vsa štiri območja bivših občin Murska Sobota, Lendava, Ljutomer in Gornja Radgona, ki so zdaj razdeljene na več manjših občin. 

Stojnica društva v Ljutomeru (foto: DZZP)

Potrebno je spremeniti zavest ljudi

Kot pravijo na Društvu za zaščito živali Pomurja (DZZP), je prvi vtis ob obisku veterinarskih postaj glede skrbi za živali zelo pozitiven. Toda dodajajo: "Ko pa gremo okrog po terenu, predvsem po vaseh, vidimo, da  še veliko lastnikov nima te zavesti, da so to živa bitja, saj jim ne nudijo niti osnovnih potreb, kaj šele kaj več. Seveda je pa res, da gremo predvsem tja, kjer je kakršnokoli zanemarjenje." In kako to zavest dvigniti na višjo raven? "Mišljenje ljudi je zelo težko spremeniti, v primerih mučenja bi zalegle verjetno le kazni," dodajajo v DZZP.

V društvu sicer največ pozornosti o skrbi za živali posvečajo ravno na področju ozaveščanja na ozaveščanju, tako pri odraslih (na stojnicah, po terenu), največ pa s predavanji otrok. "Pomagamo tudi na tak način, da lastnikom, ki ne zmorejo sami kriti stroška sterilizacije ali kastracije oz. nasploh veterinarskih storitev, nudimo pomoč pri plačilu, tako poskrbimo, da so njihove živali veterinarsko oskrbljene, sterilizirane in kastrirane, kar pa potem sami spoznavajo prednosti tega. Upamo, da to širijo naprej."

V društvu pomagajo tudi iskati domove za tiste živali, ki jih ljudje ne morejo obdržati, medtem ko v primerih mučenja živali, ko ne uspejo, da bi izboljšali pogoje za svoje živali, podajo prijavo na VURS ali policijo, ter tako poizkušajo zaščititi živali, ki so nemočne.

"Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo."

Največ prijav o zapuščenih in mučenih živalih v Pomurju dobijo predvsem za pse in mačke. "Kar pa ne pomeni, da je za ostale živali dobro poskrbljeno. Največji problemi so pri psih, ko jih lastniki zaprejo v boks ali privežejo na verigo in ne omogočijo nobenega gibanja. V takih primerih smo tudi najbolj nemočni. Še vedno pa je velik problem »odmetavanje« mačk, tudi to poletje smo dobivali vsakodnevne klice, da so našli zavržene muce, v škatlah, v vrečkah, ob cesti daleč od hiš,"opisujejo v društvu njihov in realni življenjski vsakdan nemočnih živali.  

Živali so bitja, ki čutijo bolečino in občutijo radost

Vsem lastnikom bi v društvu radi položili na srce, da so živali živa bitja, ki čutijo bolečino in občutijo radost. "Naj jih tako tudi obravnavajo, naj jim nudijo pogoje za življenje. To je tudi njihova dolžnost, če si žival pripeljejo k hiši. Prav tako je tudi dolžnost, da poskrbijo za sterilizacijo oz. kastracijo, da ne bo neželenih mladičev."

Dodajajo, da je le malo potrebno, da bi bilo življenje lepo tudi za živali, ko bi vsak poskrbel za svoje živali bi bilo že dosti drugače. »Tega se moramo zavedati lastniki živali kot tudi tisti, ki vidijo primere zanemarjenja, mučenja, saj je najhujše, če smo brezbrižni in se obrnemo proč. S tem smo tudi sami krivi, da živali trpijo dalje. Naj prijavo mučenje, naj obvestijo veterinarske inšpekcije, policijo ali pa se obrnejo na naše društvo.«

Društvo za zaščito živali Pomurja

  

Kontakti:

dzzpom@gmail.com

 

040 736 313
070 879 212
031 528 396

 

Društvo za zaščito živali Pomurja

p.p. 30
9000 Murska Sobota
Slovenija

 

PRIPOROČAMO:

VSI POM-PLUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.