https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zinka Zorko v Križevcih: »Narečje nas ohranja, narečje je naše bogastvo«

Križevci, 15.09.2012 ob 15:12  

Ob zaključku praznovanja 14. občinskega praznika Občine Križevci, so včeraj priredili 13. Slavičev večer, ki se je s predstavitvijo vasi pričel v župnijskem razstavnem prostoru, nadaljeval pa v Kulturnem domu v Križevcih z osrednjo temo večera "Prleško nekoč in danes".


V župnijskem uradu so zbrani lahko prisluhnili predstavitvam štirih vasi od šestnajstih naselij v Občini Križevci. Tako so tokrat predstavili Križevce, Bučečovce, Staro novo vas in Iljaševce. Program je povezovala Olga Antič, za glasbeno popestritev pa je poskrbel Aleš Lubi.

Prireditev se je nadaljevala v Kulturnem domu, kjer so pripravili večer v čast znanega Prleka prof. dr. Matija Slaviča (1877 - 1958), rojenega v Bučečovcih, teologa, prevajalca (prevod Svetega pisma iz hebrejščine) in pedagoga (bil je namreč tudi profesor in rektor Univerze v Ljubljani). Zbrane je v uvodu pozdravil mag. Branko Belec, župan Občine Križevci.

Gostje večera so bili Olga Antič, Marko Kočar in Vlado Žabot, raziskavo narečij in prleščine oz. osrednjo temo večera "Prleško nekoč in danes", pa je predstavila akad. prof. dr. Zinka Zorko, ki je bila predstojnica mariborske slavistike, prodekanka in prorektorica ter članica Sveta za visoko šolstvo. Od leta 2009 je redna članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Zapisuje govore koroške, štajerske in panonske narečne skupine na glasoslovni, oblikoslovni, skladenjski in besedijski ravni.

Predstavila je film v treh delih, kjer smo lahko prisluhnili trem različnim narečjem, razložila je tudi zemljevid slovenskih narečij, ki ga je poimenovala "najbolj umetniška slika, ki jo lahko napravijo slovenski jezikoslovci". Poudarila je, da "nas je okoli 2 milijona in imamo sedem narečnih skupin. Tako smo narečno razcepljeni. Tako pisane narečne podobe nima noben slovanski jezik. Izrekam vso spoštovanje tistim, ki ohranjajo narečje v svoji domači hiši, ki govorijo v narečju tudi v svoji družbi, ko pridejo skupaj in tistim, ki imajo tudi tako samozavest. Narečje naj ostane, narečje nas ohranja in narečje je naše bogastvo".

Program je povezovala Tadeja Majcen, nastopila pa sta še Maja Sršen in Marko Pascal Rožman, ki sta večer zaključila s pesmijo "Dere sen jas mali bija".

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.