https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Urška Orešič poslušalce ovila v »barve«

Murska Sobota, 31.10.2012 ob 12:30  

Včeraj zvečer se je v Klubu PAC v Murski Soboti odvil avtorski koncert skladateljice, pianistke in vokalistke Urške Orešič, ob izidu njene prve zgoščenke z naslovom BARVE, na kateri najdemo tudi uglasbene poezijo literata Ferija Lainščka.

Skladateljica in pevka, katere opus obsega različna solistična, zborovska, komorna in orkestralna dela, sicer pa je redna članica Društva Slovenskih skladateljev, si med najpomembnejša in tudi v večini izvedena dela šteje tudi  muzikalne songe na besedila Ferija Lainščka, katere  je bilo moč slišati tudi na včerajšnjem koncertu v njeni izvedbi. Sicer pa deluje kot samostojna glasbenica še kot pianistka, korepetitorka in pevka različnih glasbenih zvrsti, vse od klasične glasbe, muzikala, popa in crossover stila.

Navdušile so jo pesmi Ferija Lainščka

»Ne puščaj me same z demoni

Ko noč je svetlejša od dneva

Še v meni zvenijo daljave

In želja še kar ne mineva«

je v začetku koncerta pevka podajala Lainščkovo poezijo, polno iskanja, hrepenenja, želj in strasti – vseh čustev, tako značilnih za njegovo poezijo, ki  jo je navdihnila.

Kot je umetnica med koncertom povedala, je ob prebiranju pesnikovih del takoj zaslišala melodije in nastali so prelepi uglasbeni songi z ljubezensko tematiko kot so Sanje so večne, Biciklin, Demoni, Afrodita, katere sta z priznanim pesnikom avtorja želela predstaviti skupaj, a se žal Feri Lainšček zaradi predstavitve filma Šanghaj v Sarajevu koncerta ni mogel udeležiti.

Med zapetimi songi je bilo moč slišati tudi skladbo Biciklin, živahno, lahkotno skladbo z igrivo vsebino, ki je v Urškini temperamentni izvedbi prav posebno zaživela.

Glasba v vseh »Barvah«:  Od Jazza,  musikla, pa vse do do 80'

Koncert se je nedvomno odvil v vseh barvah, saj so v pevkini izvedbi zaživeli znani jazzovski komadi, kot so »Fly Me To The Moon, musikal Don`t Cry For Me Argentina, predstavila pa se je še z komadi Phil Colinsa, Eltona Johna, George Michaela in Whitney Houston, za katere umetnica pravi, da so jo posebej inspirirali na njeni poti ustvarjanja. Na violini jo je spremljala violinistka Doris Šegula.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.