https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Kaj vse vpliva na sanje?

6.11.2012  

Stvari, ki jih počnemo pred spanjem imajo velik vpliv na to, o čemer bomo sanjali. Če imate na primer težave z nočnimi morami potem gledanje grozljivk pred spanjem ni priporočljivo za vas. Povsem logično je, da boste stvari o katerih razmišljate čez dan, tudi sanjali. Ka pa če sanje nimajo nobene povezave z življenjem? Preberite naslednja pojasnila in presodite ali vplivajo tudi na vaše sanje.

Vonj

Ali sladke vonjave pomenijo sladke sanje? Neka študija je pokazala, da vonj cvetja med spanjem “povzroča” pozitivne sanje, vonj žvepla pa povezujejo z negativnimi sanjami.

 

Zvok

Zbudili ste se, ko ste sanjali, da ste obtičali v goreči stavbi in ugotovili,  da je zvok požarnega alarma dejansko vaša budilka. Znanstveniki svetujejo, da naj so zvoki med spanjem dovolj tihi, da nas ne prebudijo, vendar dovolj glasni, da jih “zaznamo”. Poizkusite z zvoki valov in mogoče boste sanjali prijeten oddih na jadrnici.

 

Spanje na trebuhu

Nova študija je pokazala, da spanje na trebuhu stimulira seksualne sanje. Znanstveniki verjamejo, da ima to opravti z dihanjem na katerega vas prisili ta položaj.

 

Antidepresivi

Čeprav so zdravila za zdravljenje depresije namenjena za pomiritev je dokazano, da povzročajo nočne more, saj vplivajo na intenzivno REM fazo.

Foto: sxc.hu

Prenehanje kajenja

Intenzivne sanje se pogosto pojavljajo pri tistih, ki se poskušajo odvaditi kajenja. Neka študija je pokazala, da 63 odstotkov ljudi, ki so prenehali s kajenjem še leto dni kasneje sanja o kajenju. Poleg tega, abstinenca od nikotina stimulira delovanje možganov in tako sanje postanejo pogostejše.

 

V posteljo greste lačni

Nizek krvni sladkor vas lahko prebudi sredi noči, zato se boste zjutraj spominjali več sanj, od katerih bo večina povezana s hrano. Anoreksični ljudje pogosto sanjajo o hrani.

 

Gledanje televizije pred spanjem

Znanstveniki verjamejo, da imajo stvari, ki jih počnemo pred spanjem velik vpliv na sanje. Če imate težave z nočnimi morami potem gledanje grozljivk pred spanjem ni za vas.

 

Vir: magazin.hr

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.