https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Namesto devet muz bo v Murski Soboti samo ena muza, pa še ta naj bila podcenjena

Murska Sobota, 08.11.2012 ob 7:00  

V Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti je potekala predstavitev projekta kiparska kompozicija muze Erato, ki je delo akademske kiparke in slikarke Irene Brunec-Tébi. Odkritje kipa bo 16. novembra na ploščadi pred omenjeno knjižnico.

Od predlaganih devetih muz le ena

Osnovna ideja projekta »Sledi panonskih muz« so bile kiparske upodobitve devetih bronastih muz v naravni velikosti, ki pa niso bile sprejete. Projekt bo tako svojo dokončno podobo dobil v realizaciji le ene izmed muz na ploščadi pred Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota. Spomenik muzi ljubezenske in erotične poezije je ob številnih zapletih nastal v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK), večino denarja zanj pa je prispevala občina Murska Sobota. Finančna konstrukcija za projekt znaša 85.000 evrov, ki pa poleg sredstev iz občine, zajema  tudi sredstva države in Evropske kulturne prestolnice – EPK, s katerim po besedah župana Antona Štihca "stremijo k večji prepoznavnosti mesta in prihodom turistov."

Tomaž Domicelj brani očitke na račun finančne plati izvedbe projekta

Tomaž Domicelj, zastopnik umetniškega društvo Bronos, ki je nosilec projekta, je izpostavil dejstvo, da se je "kiparka in slikarka v dobro svojih rojakov in rojstnega mesta odpovedala svojemu umetniškemu honorarju in si zaračunala le navadne delovne ure po deset evrov in to za pol leta, kolikor naj bi imela dela z izdelavo osnutkov, skupine skulptur in z organizacijo vsega potrebnega." Po njegovem mnenju je cena projekta zelo podcenjena, saj naj bi za takšen kip v tujini dali vsaj 200.000 evrov.

Domicelj je bil zelo kritičen do kritikov projekta, čeprav je bil med njimi tudi mednarodno priznani likovni kritik in direktor murskosoboške galerije Robert Inhof. Na Pomurcu smo o tem že pisali:

  • »Muza Irene Brunec, ki bo stala v Murski Soboti, je precenjen kič« TUKAJ
  • »Muza kot javni spomenik bo v Murski Soboti gotovo tarča hudega in nenehnega posmeha« TUKAJ

Avtorica kipa vrača udarec Robertu Inhofu glede njegove strokovnosti

Monumentalna kiparska kompozicija muza Erato iz brona in kamna je delo akademske kiparke in slikarke Irene Brunec-Tébi, ki bo po več kot 60. letih prvi javni spomenik v Murski Soboti.  Umetnica je glede muze, ki govori o ljubezenski in erotični poeziji, povedala, "da ni tema, ki bi bila kakor koli zgodovinsko zastarela, ampak je aktualna v današnjem času." Ob tem je še navedla nekatere karakteristike kipa in dodala, da še ni postavljen v celoti, saj čakajo na dele iz tujine.

Kiparka se je dotaknila tudi kritike Inhofa, ki je poleti za njen kip Erato povedal, da ne gre za nobeno umetnost, pač pa zgolj za navaden kič. Brunec Tebijeva je dejala, "da ima po dvajsetih letih dela v kiparstvu verjetno malo več besede kot nek pisarniški pisun Robert Inhof, ki samo piše o umetnosti in v življenju ni imel opravka s konkretno likovnim delom."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.11.2012 ob 9:23 gost gost

      tou bi pavlinjek iz rejdne plastike napravo za pou cejne. kip tak ali tak izgledne kak tisti rotojovi plastični vrtni palčki. bogme de nan v posmeh. kič od kiča.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. PREKMUREC
      08.11.2012 ob 9:41 PREKMUREC

      Sobočanci. Večje občine v okolice vas prehitevajo po levi in desni vi pa cuj gledate tej smejšnice. Pod krinko kulture se posmehuvlejo iz vas.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.11.2012 ob 10:37 Znan gost

      Gospa kiparka se pogovarja kot kakšen ezermešter in takšni so tudi njeni kipi.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.11.2012 ob 12:46 gost gost

      ka pa ta domicelj tu dela? on ima gli kaj pojma o umetnosti. še muzikant ni bil kaj posebnega, zdaj pa živi na račun naivnežev.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.11.2012 ob 15:31 Muraš gost

      Gost; ka ne vejš, vejpa Domicelj jo že dugo popravla. Zatou pa tak zagovarđa njene "kipe" Ka privas ne pravijo, ka vsak c... svojga künja fali.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.11.2012 ob 16:13 gost gost

      ajajaj on je njeni jebač? ha ha! ges man en boukši prelog za njiva dva, če je v tujini tej kip vrejden 200 jurčkov te ga naj včasik ta odajo pa do masno zalužili. samo nesmijo povedati ka je iz slovenije, naj se te iz njih smijejo naj pa iz nas.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.11.2012 ob 18:02 peticija gost

      Včasik podpijšen peticijo prouti postavitvi toga čüda na trg kulture.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.11.2012 ob 23:41 viola gost

      sredi njiv pa travnikov se nekdo gre tako drago umetnost, res boste neumni in hlapci, če poste pustili, da ta banda tako z vami dela moji dragi Prekmurci. Res je čas, da Bog nekoga fajn kaznuje. vaši ljudje živijo iz težkega truda zemlje in krvavega dela ta banda pa bo postavljala te bedarije in na ta račun smešila vas Prekmurce. Vi Prekmurci imate doberga Boga že toliko let rod za rodom in Njemu se priporočajte. Ne pa temu sranju bedastemu. Kaj ima prekmurski človek v povezavi z sranjem Muz????. Prekmurci ne dajte to postavit, v Mariboru mi to delamo drugače.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.11.2012 ob 17:03 brezveze gost

      župan pa Irena,se pravi Anton pa Iren sta stariva prijatelja kelko znan že iz šolskih klopi,seveda ka sta se dogovorila tak ka de obema praf pa ka ta oba zadovoljna...jebe se Štihcu pa Ireni za nas malomeščane,glavno ka majo uni korist mi meščani njemi pa lepau sledimo in ga volimo...

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.