https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Natalija Kovač: »Ročna dela so unikati in se ne uvažajo iz drugih držav«

Prosenjakovci, 14.11.2012 ob 7:15  

Pogovarjali smo se z Natalijo Kovač iz Prosenjakovec, ki se z ročnim ustvarjanjem ukvarja že od osnovne šole. Zaupala nam je kako nastajajo razne čestitke, vabila, sveče iz čebeljega voska. Sedaj pa je tudi čas adventnih venčkov, ki prav tako nastajajo izpod prstov štiriindvajsetletnice.  


Natalija, poznamo te po odličnem ročnem ustvarjanju. Kako dolgo se že s tem ukvarjaš in kdo ozrioma kaj te je navdušilo?  

Z ročnim delom se uradno ukvarjam 2 leti. Moja ustvarjanja pa segajo nazaj v osnovno in srednjo šolo, kjer sem zelo rada ustvarjala različne izdelke po različnih tehnikah. Za izdelavo voščilnic v picpoint tehniki me je navdušila znanka, ki je sama izdelovala take voščilnice. Zdele so se mi zahtevne in hkrati lepe.

Voščilnice izdeluješ torej v picpoint tehniki. Kako poteka izdelava takih voščilnic?

Izdelava teh je, lahko bi rekli, zahtevna in hkrati moraš biti natančen. Prvi korak pri izdelavi je, da si izbereš sliko ali stvar, katero boš izdelal. Potem se lotim pikanja šablone z buciko. Ko je šablona narejena, si izdelam voščilnico, še enkrat šablono spikam na barvni ali bel karton. Nato se lotim šivanja. Šivam z navadnim sukancem. Tehniko šivanja si izmislim sama. Ko je voščilnica zašita jo dekoriram na barvni karton z različnimi dodatki (vijuge, barvni papir, izrezki …). Voščilnica je končana takrat, ko je zavita v vrečko in ji je priložena kuverta.

Si je potrebno skico najprej narisati?

Ja, skico si najprej narišem ali pa si izrežem določeno sliko iz časopisa, revij, katalogov ali jo natisnem z računalnika.

Za kakšne priložnosti vse izdeluješ take voščilnice?

Voščilnice izdelujem ob različnih koledarskih praznikih (velika noč, božič, novo leto, dan žena, materinski dan …), rojstvih otrok, za rojstni dan, imen dan (Martinovo, Terezino, Štefanovo …), poroke itd.

Poleg voščilnic izdeluješ še venčke, sveče iz čebeljega voska … kaj še?

Vabila po tehniki picpoint, aranžmaje iz čebeljega voska, različne dekoracije in konfete.

Počasi se bliža adventni čas, ko domove krasijo takšni in drugačni adventni venčki. Kar veliko jih izdelaš tudi sama, nam zaupaš kako poteka izdelovanje le-teh? 

Adventne venčke izdelujem iz naravnih materialov, izogibam se torej umetnim. Če izdelujem venček v obliki kroga, si izberem slamnat obroč in ga okrasim z raznimi gozdnimi in vrtnimi plodovi. Uporabljam tudi malo eksotike, na primer kako kokosovo lupino, cimet … Noben venček ne delam po šabloni, vsak nastane iz domišljije in s sabo nosi pravljico adventnega časa. Svečke oz. dekoracija je tudi iz čebeljega voska, s čimer poudarim naravni vonj in lepoto venčka. Vsekakor pristajam na naravne materiale in zato jih najraje uporabljam. Advent-božič je družinski praznik in z naravnim materialom toplino in mir še bolj poudarimo.

Če se dotakneva še sveč iz čebeljega voska. Kako narediš le-te?  

Nekatere sveče vlivam v kalupe, druge zvijam z roko iz satovja. To pomeni, da vlite sveče imajo različne oblike, kot so krog, angel, jaslice, kuža, muca, sova, vrtnica itd. Vosek segrejem in vlijem v kalup iz silikonskega kavčuka ter počakam, da se ohladi. Takrat jo odstranim iz modela in jo do konca ohladim. Zvite sveče nastajajo iz satovja in so pokončne ali piramidaste oblike. Zvijem jih z roko in jih ne segrevam.

Je kakšna bistvena razlika med svečami iz čebeljega voska in "navadnimi"?

Seveda je bistvena razlika med svečami. Čebelji vosek ima eno barvo in vonj, ki se ne spreminja, razlika je v gorenju (čebelji vosek se topi), kar pa je najbolj pomembno, je to, da nimajo dodanega parafina in zato so naravne sveče. Sama jih delam iz čistega voska in ohranjam njihovo naravnost, torej ne dodajam barv, dišav, parafina, laka …

Kako bi ocenila prodajo tvojih izdelkov? 

Moji izdelki so na trgu dve leti in moram povedati, da je vedno boljši odziv in upam ter verjamem v še boljše. Prodajo izdelkov bi ocenila z dobrim, kar pomeni, da narašča prodaja in zanimanje zanj.

Kako bi lahko zanimanje ljudi za ročne, predvsem pa naravne izdelke še bolj povečali?

To je eno izmed najtežjih vprašanj (smeh). Vsak posameznik gleda drugače na izdelavo izdelkov in vsakega posebej ceni. So ljudje, ki obožujejo ročna dela in jih cenijo, so pa ljudje, katere ročno delo sploh ne zanima in doživiš, da ti rečejo to je "kič". Vsak posameznik si mora sam urediti v sebi in sprejeti dejstvo, da so ročna dela unikati in se ne uvažajo iz drugih držav. In ravno zaradi tega je lahko narod in država ponosna na svoje ustvarjalce, da sploh obstajajo ljudje, ki se ukvarjajo z ročnimi deli ter s tem ohranjajo tradicijo naših prednikov.

Več fotografij Natalijinih izdelkov v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.