https://www.facebook.com/SR%C5%A0A-parketarstvo-in-trgovina-482767995154662/
http://www.gtz.si/
https://www.saubermacher-komunala.si/
https://www.pomurec.com/vsebina/65234/Za_praznike_se_zahvalite_s_praznicno_voscilnico_na_Pomurec_com
https://www.gornji-petrovci.si/
https://www.beltinci.si/
http://www.center-maximus.si/si/

KRONIKA

Drama na Pušči: policiste napadli z noži, kitaro, lopatami, na dvorišču jih je čakalo 50 Romov

Pušča, 20.11.2012 ob 13:40  

Včeraj okoli 17.30 ure je OKC PU Murska Sobota sprejel obvestilo 40-letnega prijavitelja, da njegov 39-letni vinjeni brat na domu razgraja in grozi domačim.

 

Na kraj sta bili napoteni policijska patrulja PP Murska Sobota v sestavi policista in policistke ter dva vodnika s službenimi psi. 

Ko so policisti v hiši prijavitelja opravljali razgovor, je prijavitelj zaradi drugega dogodka, ki ga je v preteklosti obravnavala navzoča policistka, začel policistko grobo žaliti. Policist ga je opozoril, naj preneha z žaljivkami, vendar kršitelj ukaza ni upošteval. Žaljivke je namenil tudi policistu. Med kričanjem je zagrabil policista za uniformo in ga poskušal na silo odstraniti iz hiše. 

Policist je napadalca odrinil in ga nato stisnil ob steno, med tem pa je v prostor pritekel njegov brat, katerega je prijavitelj pred tem ovadil na OKC zaradi kršitve javnega reda. Domnevni kršitelj je v roki držal večji kuhinjski nož. Napad z nožem na policista  je preprečil policist-vodnik službenega psa, ki je z brco napadalcu izbil nož.

Nad policiste še enkrat s kuhinjskim nožem

V postopek se je vmešala tudi kršiteljica, ki se je obesila policistu na vrat, da bi tako iz policistovega prijema osvobodila prvega napadalca. Iz prijema napadalke je policista  rešil drugi policist, ki jo je na silo potegnil z njegovega telesa. 

Nato je tudi prvotni prijavitelj stekel v kuhinjo in s predala vzel večji kuhinjski nož, s katerim je napadel policiste. Policist je napadalca onesposobil z uporabo plinskega razpršilca. Po uporabi razpršilca so se policisti umaknili iz prostora. Med umikanjem je kršiteljica ponovno fizično napadla policistko in enega policista. 

Policiste pričakalo 50 Romov

Na dvorišču hiše je policiste pričakala večja skupina ljudi (okoli 50 oseb), ki so kričali na policiste in jim grozili. Razjarjena množica ni upoštevala ukazov policistov, da se naj pomirijo in razidejo. Nekaj kršiteljev je proti policistom mahalo tudi z lesenimi latami in raznim kmečkim orodjem (lopate, grablje, motike…). Ker kršitelji niso upoštevali ukazov policistov, sta policista zoper množico uporabila službenega psa z nagobčnikom na vrvici in psa brez nagobčnika na vrvici.  Pri uporabi službenega psa nobena oseba ni bila telesno poškodovana. Med umikanjem je neznanec iz množice v policistovo roko  vrgel cvetlični lonček in ga lažje telesno poškodoval.

Nad policista tudi s kitaro 

Nad policiste je nenadoma izza vogala hiše pritekel tudi kršitelj, ki je s kitaro poskušal udariti policista – vodnika službenega psa, kar je preprečil službeni pes, ki se je z nagobčnikom zaletel v kršitelja, ki je nato kitaro odvrgel in pobegnil.

Med tem je kršiteljica, ki je že sodelovala v napadu na policiste, ponovno pritekla in z lopato poskušala udariti policista. Njeno namero je preprečil drugi policist, ki ji je odvzel orodje in jo stisnil ob steno objekta. K policistu, ki je držal kršiteljico, je pritekla druga napadalka, ki je z lato zamahnila proti policistu. Policist je napad preprečil z uporabo palice (teleskopska palica), pri čemer je bila napadalka predvidoma lažje telesno poškodovana.

Nato je iz hiše pritekel 39-letni kršitelj, ki je ponovno v roki z namenom napada držal nož. Policist mu je s palico izbil nož, nakar so ga vklenili. 

Do policistov je iz množice ponovno pritekel tudi 40-letni prvotni prijavitelj, ki je policista pljunil v obraz. Nato so policisti tudi tega nasilneža obvladali in vklenili.

Na pomoč so prišle dodatne patrulje 

Zaradi množične kršite javnega reda je OKC na kraj dogodka poslal dodane patrulje. Tako je na kraju kršitve na koncu skupno interveniralo 12 policijskih patrulj in policijski starešina, ki je vodil intervencijo. 

Policisti bodo zoper 40 in 39–letnega  osumljenca, ki sta bila pridržana in zoper obe osumljenki zaradi napada na uradno osebo kazensko ovadili. Odgovornost ostalih udeležencev v množični kršitvi policisti še ugotavljajo. O dogodku sta bila obveščena tudi preiskovalni sodnik in državni tožilec. 

V opisanem dogodku sta bila lažje poškodovana dva policista in policistka, lažje pa so bili poškodovani tudi vsi štirje napadalci. Direktor PU Murska Sobota je zaradi razjasnitve okoliščin dogodka in uporabe prisilnih sredstev imenoval komisijo, ki bo raziskala  vse okoliščine uporabe prisilnih sredstev in ugotovila, če so bila prisilna sredstva uporabljena strokovno in zakonito.