https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Ljutomer: Predlog proračuna je bilo potrebno zavrniti, v dobro občanov in razvoja občine

Ljutomer, 27.11.2012 ob 10:50  

V Občini Ljutomer so občinski svetniki pred kratkim zavrnili sprejetje predloga proračuna, ker jih je večina mnenja, da le-ta ni bil v dobro občanov in za razvoj občine. V poslani izjavi za javnost pojasnjujejo, zakaj so glasovali proti predlogu proračuna.

"Žal se v zadnjem času poskuša prizadevanja za kvaliteten in za občane prijazen proračun večine svetnikov v občinskem svetu Občine Ljutomer razumeti kot motnjo, oz. kot neargumentirano nasprotovanje ali celo nagajanje ge. županji. Taka namigovanja argumentirano zavračamo. Dejstvo je, da občinski svet ni bil sklican kar pet mesecev. V tem času so za zaprtimi zidovi občinski uradniki pripravili predlog proračuna, brez da bi se upoštevale pobude občanov na katere smo svetniki opozorili že večkrat.

Ljutomerska občina bi lahko delovala povsem drugače, če bi županja že v pripravi proračuna izkazala več iskrene (ne le navidezne) želje po sodelovanju in dialogu. Pot, kot si jo predstavlja županja, da svetniki lahko vplivamo na proračun le z amandmaji, vodi v delitve, v preglasovanja, kjer dobimo poražence in zmagovalce. V teh kriznih časih pa si, vsaj večina svetnikov, ne želimo, da se kdorkoli počuti poraženega in izločenega. Prepričani smo, da potrebujemo ob pripravi proračuna bistveno več enakopravnega vključevanja tudi tistih občanov, ki niso iz bližnjega kroga županje. Proračun moramo sprejeti s čim širšim soglasjem, potrebujemo povezovanje, spoštovanje in vključenost različnih mnenj. Sprašujemo pa se, ali je modro in pravično, da občani preko svojih predstavnikov nimamo niti 5% vpliva na vsebino proračuna? Pozablja se namreč, da so svetniki tisti, ki sprejemajo proračun, odgovorni so tudi za njegovo vsebino. Tako je bilo iluzorno pričakovati, da bo enostransko pripravljen proračun sprejet kot suho zlato.

Ne glede na to, da je večina svetnikov bila izključena iz priprave predloga proračuna, pa bi bil županjin predlog, če bi bil korektno pripravljen in bi reševal probleme na katere občani že dalj časa opozarjajo, gotovo sprejet. Pa predlog proračuna žal ni bil tak! Prepričani smo, da ga je bilo potrebno zavrniti, v dobro občanov in razvoja občine. Svetniki nimamo nikakršnih osebnih interesov v proračunu, kot se poskuša prikazati, naše preživetje oz. dohodki niso vezani na občinski proračun. Svetniki in stranke nimamo niti poslovnih interesov, kot nekateri, ki prišepetavajo potrebo po določenih proračunskih postavkah. Naš edini cilj je, da občinski proračun rešuje probleme, ki jih zaznavamo v svojem kraju in na katere nas opozarjajo občani.

Ker se nam očita, da nimamo vsebinskih razlogov za zavrnitev predloga proračuna jih navajamo le nekaj.

Potreben je rebalans proračuna 2012. Ker županja ne predlaga rebalansa proračuna za leto 2012 bi bilo potrebno vsaj v predlogu proračuna za leto 2013 prikazati oceno realizacije za leto 2012. Le tako bomo lahko videli, kateri projekti v letošnjem proračunu niso realizirani in jih je potrebno prenesti v leto 2013. Ta podatek je ključen za realno planiranje v letu 2013. Upravičeno smo namreč zaskrbljeni glede realnega planiranja že v letu 2012, saj na podlagi Poročila o izvrševanju proračuna Občine Ljutomer za prvo polletje leta 2012 iz julija 2012 izhaja, da so skupni prihodki bili realizirani le v 25,9%.

Tako so npr. bili kapitalski prihodki od skupaj planiranih 1,646.518,00€ realizirani le 4,4%, to je v višini 72.624,00€. Nadalje, transferni prihodki so bili od 983.970,00 € realizirani le v 9,2 % itd. Sprašujemo se, če plan prihodkov ni bil dosežen, kako so bili na podlagi polletne realizacije prihodkov realizirani sprejeti programi in kdo je opravil prioriteto? Naša trditev, da bi bilo za občino koristno sprejeti najprej rebalans za proračun 2012, je na podlagi polletnih pokazateljev strokovno utemeljena.

Ker nekatere postavke na podlagi polletnih kazalcev v letu 2012 očitno niso bile realno planirane, plan 2012 (ne pa realizacija) pa je osnova za plan v letu 2013, je po našem mnenju boljša rešitev začasno financiranje, ne zaradi dokazovanja premoči, ampak zaradi potrebe po trdnih realnih podlagah za nadaljnji razvoj občine.

Pričakujemo varčevanje z lastnim vzgledom.

Ne strinjamo se z nekaterimi postavkami, ki v času, ko vsi varčujemo, ne kažejo, da to velja tudi za županjo in njene službe. Tako zavračamo povečevanje stroškov za pisarniški material (leta 2011 cca 13.000 eur, v 2013 bi ga naj bilo za cca 20.000 eur), založniške in tiskarske storitve (v 2011 cca 19.000 eur, v 2013 cca 29.000 eur), glede na leto 2011 je bistveno povečana tudi reprezentanca, nadalje, povečani so stroški za drugi splošni material in storitve (za 29,6% glede na plan 2012 in kar cca 65% glede na 2011 ter sedaj znašajo že 104.000 eur). Plačila preko študentskega servisa so povečana za 157% glede na plan 2012, podjemne pogodbe pa kar za 228%.

Postavka protokolarna darila, promocijski ogledi, organizacija proslav in podobne storitve se iz 16.755 eur v letu 2011 in 18.080 eur planiranih v 2012 dviguje v letu 2013 na vrtoglavih 41.580 eur. Menimo, da ni potrebe, da se v občinski upravi izplačujejo zaposlenim še nadure in posebni dodatki, da ni čas za draga potovanja v tujino, kot smo jim bili priča v letošnjem letu. Vodstvo občine mora z osebnim zgledom in varčevalnimi ukrepi v sami hiši na Vrazovi 1 biti vzgled dobrega gospodarjenja v časih, ko se to zahteva in pričakuje od občanov.

Nujno reševanje že dalj časa odprtih problemov.

Kljub zgoraj navedenim, po našem mnenju v predlogu proračuna nepotrebnim stroškom, pa na drugi strani v proračunu ni sredstev, oz. jih je bistveno premalo npr. za ureditev varnega dovoza do osnovne šole Ljutomer, za ureditev pločnika po zelo nevarni Ptujski cesti, za ureditev prepotrebne kolesarske steze do Radomerja. Prav tako ni dovolj sredstev za izboljšanje finančnega stanja gasilskih društev, zlasti PGD Ljutomer itd. Posebej lahko izpostavimo tudi že nekajletno potrebo po celostni ureditvi pokopališča v Ljutomeru, vključno z vežico, kjer smo krajani Krajevnih skupnosti Železnih dveri, Stročje vasi, Ljutomera in Cvena namensko zbirali sredstva, do investicije pa nikakor ne more priti, niti gradbenega odbora še nimamo imenovanega. Takih in podobnih predlogov, ki izhajajo iz realnih problemov občanov je bilo podanih nekaj deset, le malo, ali skoraj nič pa jih ne bo možno realizirati ob proračunu kot je bil predlagan s strani županje.

Veseli pa smo, da so v predlogu proračuna po nekaj letih prizadevanj, tudi prejšnjega vodstva in svetnikov občine, končno predvidene investicije v okviru sklopa C pomurskega vodovoda. Menimo, da je ta projekt dokaz, da je ob sodelovanju znotraj občine in z državnimi ustanovami vendarle možno izvesti tudi večje investicije, ki jih tako gospodarstvo, kot občani sedaj najbolj potrebujemo. Želimo, da bo županji predvsem z izboljšanim komuniciranjem in enakopravnim vključevanjem vseh, ki moramo sodelovati pri pripravi predloga proračuna, vendarle uspelo pripraviti tak predlog, v katerem bo prepoznal svoje interese čim širši krog občanov.

Predsedniki strank in list:

Občinski odbor DeSUS Ljutomer, predsednik Jože Klemenčič l.r.,
Občinski odbor LDS Ljutomer, predsednik mag. Aleksander Kavčič l.r.,
Mlada Prlekija, predsednica Sara Karba l.r.,
Občinski odbor NSi Ljutomer, predsednik Daniel Smodiš l.r.,
Občinski odbor SD Ljutomer, predsednik Branko Smodiš l.r.,
Občinski odbor SLS Ljutomer, predsednik Alojz Štih l.r.."

 

Oglejte si tudi:


V Ljutomeru zavrnjen predlog proračuna za leto 2013

 

Proračun Občine Ljutomer 2013 - predstavitev predloga

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.11.2012 ob 13:58 Anton gost

      To pa je sedaj druga plat medalje, kot smo jo prebrali v medijih. Zakaj so mediji tako enostranski. Nikoli ne vprašajo druge strani. Pa ni to neko nenapisano pravilo, da se vedno vpraša obe vpleteni strani, ravno zaradi objektivnosti.

      8 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.11.2012 ob 21:46 Lotmerk gost

      Kaj res nekdo iz občine hodi po Hamburgu za denar prlečk in prlekov? Sramota !!! Se res naobčini delijo nadure, prlečke in prlečke pa nimajo za ogrevanje in položnice? Sramota !!! Daj Lotmerk zbudi se !!!

      8 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.11.2012 ob 6:58 ojoj gost

      S to županjo so si pravo tombolo izvolili.

      3 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.11.2012 ob 10:15 Lotmerk gost

      Ali je res, da občina nekomu tolerira konkreten dolg? Daj Lotmerk zbudi se !!!

      7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.11.2012 ob 13:22 gost gost

      Kak bi bilo fajn, če bi si vsak vsaj prebral izjavo predstavnikov liste in strank. Malo premislil o zadevah. In potem bi komentiral in ne nekaj v tri dni. Anton je lepo ugotovil za kaj gre. Spravimo se enkrat na en realni nivo in se lotimo vsebine in ne nekih osebnih zadev, ki nas samo še bolj razdvajajo. Iz vsebine pisma je lepo razvidno, da si STRANKE, ne samo njihovi svetniki, želijo SODELOVANJA z županjo. Sodelovanja v smislu, da se jih vse povabi, seved tudi tiste, ki niso podpisani v tem pismu za skupno mizo in se dajo predlogi na mizo. Po nekaj takih srečanjih se lahko potem pripravi konkreten proračun, ki ga bodo gladko potrdili vsi svetniki soglasno. Saj nobena stranka ne bo predlagala nič takega, kar ne bi bilo dobro za občane. Bodo pa mogoče predlagali kaj takega, kar kakšnemu razsipnemu uradniku ne bo pasalo.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.11.2012 ob 13:47 samo gost

      protestov v Ljutomeru zagotovo ne bo! :)

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.11.2012 ob 14:17 gost gost

      Res upam, da ne bo kakšnih bedakov, ki bi nasedli in se šli proteste. Predstavniki ljudstva se naj vsedejo za skupno mizo in poiščejo najboljše rašitve za ljudi. Če se bo kregali in protestirali, bo še slabše.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.11.2012 ob 18:09 župan gost

      Baje je proračun padel že drugič v Ljutomeru. Če sem jaz župan te občine (in nisem) premislim o smislu županovanja naprej. Pri takih ključnih zadevah če nimaš večinske podpore ne moreš županovati. Spoštovana županj, v dobro tebe in vseh občanov odstopi.

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.11.2012 ob 19:49 Anton gost

      Če ti predlog proračuna že drugič padel kot pravi ta nad mano, pomeni, da nisi bila spposobna na dialog, oziroma si se lotila napačne poti kako zagotoviti 11.glas. Če je res bila danes večina proti v dobro Prlečk in Prlekov ODSTOPI !

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.11.2012 ob 19:52 podžupan gost

      ŽUPANJA GOTOVA SI !!

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      28.11.2012 ob 21:27 Senior gost

      Time to say goodbuy:)

      3 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      28.11.2012 ob 23:16 gost gost

      Kaj je sedaj to v modi, da se kar mimogrede vsakega župana ali županjo poziva k odstopu? Sam se v določenih stvareh tudi ne strinjam s proračunom. Ampak, da bi se odstopalo zaradi tega je pa tudi malo preveč. Če samo pogedamo leta nazaj in druge občine se je povsod zavračalo proračune in na koncu so se le uskladili. Če ne drugače so se vložili amandmaji. Nepotrditev prvega branja proračuna pač ni razlog za odstop. Pa si še poglejmo primer. Če bi županja res sedaj odstopila. V kolikor se zelo hitro razpiše nove volitve je rokovnik tak, da prej, kot v februarju ni možno imeti volitev. V primeru, da je še drugi krog je lahko 2 ali 3 tedne po prvem korgu. Tako, da dobimo novega župana nekje marca. Tako, da lahko pričakujemo, da bi novi župan zaprisegel v aprilu. In sedaj naj gre pripravljat proračun. Skliče vse stranke in z dobrim usklajevanjem mu mogoče uspe v maju spraviti skozi prvo branje. Nstopi zakonski rok za javno razgrnitev proračuna in nato drugo branje v juniju. Tako bi v najboljšem primeru dobili nov proračun junija. Glede na to, da bi se vse aktivnosti glede investicij prenesle v jesen, je potem znanstvena fantastika, da se kakšna investicija sploh začne v tistem letu. Možen pa ke zopet stari scenarij, da se župan interpelira in se naslednjo jesen vsa zgodba ponovi. Tako sploh nikoli ne bi bilo proračuna, ampak bi bilo začasno financiranje. Stvari, ki delujejo bi delovale naprej. VSE INVESTICIJE bi se pa USTAVILE. Zato mislim, da bodo vsi skupaj, tako županja, kot predstavniki strank in svetniki našli skupen jezik, se vsedli za mizo in do Božiča uskladili zadeve glede proračuna. Saj ni veliko, Gre predvsem za razporeditev investicij. Da bdo oni in mi občani šli veseli in srečni praznovat Božič in Novo leto s proračunom pod streho.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      29.11.2012 ob 0:06 pameten gost

      pa ja moda pač... sej županji ne treba odstopiti samo mogoče resen odnos spremeniti... pogovarjanje z vsemi svetniki resen ne košta nič razen ene vure na mesec tu pa tan.... če drugim županom uspeva bi tudi tu gratalo

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.