https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Pokojninska reforma soglasno sprejeta. Kaj prinaša?

05.12.2012 ob 10:50  

Državni zbor je včeraj s 76 glasovi za in nobenim proti sprejel eno najpomembnejših reform - reformo pokojninskega sistema.


Postopni dvig starostne meje za oba spola na 65 let

Po reformi, ki bo začela veljati s 1. januarjem 2013, njeni pozitivni finančni učinki pa naj bi v letu 2013 znašali 150 milijonov evrov, bodo pogoji za upokojitev ostrejši. Reforma namreč s prehodnimi obdobji zvišuje upokojitveno starost za oba spola na 65 let, a se bo starostno mogoče upokojiti tudi s 60 leti starosti in 40 leti pokojninske dobe brez dokupa. Starostna meja se bo dvigovala postopoma – za moške do leta 2018, za ženske do 2020.

Vpogled v podatke o vplačanih prispevkih

Pokojnine se bodo v letu 2013 uskladile z rastjo plač. A uskladitev ne bo smela preseči 50 milijonov evrov. Obdobje za izračun pokojninske osnove se z zdajšnjih 18 podaljšuje na najugodnejših 24 zaporednih let prejemanja plače. Zaradi uvedbe informativne osebne evidence, kot se informativni osebni račun imenuje v skladu z včeraj sprejetim dopolnilom, pa bodo zavarovanci imeli vpogled v podatke o vplačanih prispevkih.

Foto: www.sxc.hu

Znižanje starostne meje

Starostno mejo za pridobitev pravice do starostne pokojnine bo v nekaterih primerih mogoče znižati, tako med drugim zaradi skrbi za otroka. Otroke bo lahko uveljavljal kateri od staršev, ki je prejemal nadomestilo za nego otroka v prvem letu starosti. Poleg tega se starostna meja lahko zniža za dve tretjini dejanskega trajanja vojaškega roka ter za ves čas trajanja pokojninskega in invalidskega zavarovanja pri tistih, ki so začeli delati pred 18. letom starosti.

Za tiste, ki pogojem upokojitve že zadostujejo, se pogoji tudi v prihodnje ne spreminjajo

Kot je ob včerajšnji potrditvi reforme povedal minister za delu, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, se bodo vsi tisti, ki letos že izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, lahko pod istimi pogoji upokojili kadar koli v prihodnosti in poudaril, da se upokojitveni pogoji zanje z novim zakonom ne zaostrujejo.

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.12.2012 ob 22:44 gost gost

      izračun pokojninske osnove se z zdajšnjih 18 podaljšuje na najugodnejših 24 zaporednih let. In kakšno pokojnino bodo dobili ljudje, ki delajo in sploh plač ne dobijo? Pa tista večina, ki dobivajo minimalca? Ne bi rad bil v koži vladi, ki bo ustoličena čez kakšnih 20 let.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.12.2012 ob 10:49 upokojenec gost

      Vsak si sam lahko izračuna pokojnino samo vam toliko povem dobro so nekoga nategnili pokojnine bodo manjše toliko v vednost Če pa želite imeti mizerno pokojnino potem te delali do 65 , veste da bi to vedel kako človeka na stara leta okrog prinesejo vedite nikoli nebi šel delat , res sem oddelal 40 let , izračun 72 % pokojnina 434 €, jebeš tako državo

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.