https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kakšnega spola je Božičkova vprega in kaj se dogaja 12 dni po božiču?

21.12.2012 ob 14:00  

December je že zdavnaj pričel kazati svoje zobe, s sabo pa je prinesel tudi dobre strani in ob čakanju na prihajajoče praznike ter konec leta, si lahko preberete nekaj zanimivosti povezanih z decembrskimi prazniki.

Božičkovi jeleni tako in drugače

Severni jeleni Rudolf, Comet, Cupid, Blitzer so najbolj poznana imena Božičkovih severnih jelenov in kot se že sliši samo po sebi, pripadajo jelenom moškega spola. Vendar pa je dejstvo, da moškim predstavnikom severnih jelenov proti sredini decembra zaradi uravnave in spremembe hormonov odpade rogovje, medtem ko samicam severnega jelena rogovje ostane ves čas, zato se poraja zanimivo vprašanje: so Božičkovi jeleni v bistvu ženskega spola? Tisti, ki so se ubadali s tem vprašanjem so prišli do zaključka, da je najverjetneje res tako, da so v vpregi samice. Poleg tega so se norveški znanstveniki spraševali tudi zakaj bi naj Rudolf v resnici imel rdeč nos. Prišli so do predpostavke, da je takšen nos verjetno posledica parazitskih okužb dihalnega sistema.  
Še ena zanimivost o Božičkovih jelenih pa je ta, da takrat, ko je bil prvič v pesmi omenjen Božiček z jeleni, med poimenovanjem jelenov ni bilo omenjenega Rudolfa. Rudolf se je namreč skupini Božičkovih jelenov pridružil šele 116 let kasneje.
Še ena zanimivost o Božičkovih jelenih pa je ta, da takrat, ko je bil prvič v pesmi omenjen Božiček z jeleni, med poimenovanjem jelenov ni bilo omenjenega Rudolfa. Rudolf se je namreč skupini Božičkovih jelenov pridružil šele 116 let kasneje.

Rudolf, Comet, Cupid, Blitzer,... To so najbolj poznana imena Božičkovih severnih jelenov in kot se že sliši samo po sebi, pripadajo jelenom moškega spola. Vendar pa je dejstvo, da moškim predstavnikom severnih jelenov proti sredini decembra zaradi uravnave in spremembe hormonov odpade rogovje, medtem ko samicam severnega jelena rogovje ostane ves čas, zato se poraja zanimivo vprašanje: so Božičkovi jeleni v bistvu ženskega spola? Tisti, ki so se ubadali s tem vprašanjem so prišli do zaključka, da je najverjetneje res tako in so v vpregi dejansko samice.

Božiček skupaj z enim izmed svojih jelenov (foto: santatelevision.com)

Poleg tega so se znanstveniki iz Norveške spraševali tudi, zakaj bi naj Rudolf v resnici imel rdeč nos. Prišli so do zaključka, da je takšen nos možna posledica parazitskih okužb dihalnega sistema.  

Še ena zanimivost o enem izmed Božičkovih jelenov pa je ta, da takrat, ko je bil prvič v pesmi omenjen Božiček skupaj z jeleni, med poimenovanimi jeleni ni bilo Rudolfa. Rudolf se je namreč skupini Božičkovih jelenov pridružil šele 116 let kasneje.

 

Rdeča, zelena in zlata

Tradicionalne barve božiča so rdeča, zelena ter zlata. Kaj pa pomenijo? Rdeča naj bi simbolizirala Kristusovo kri, zelena je že od nekdaj simbol življenja in ponovnega rojstva, zlata pa predstavlja kraljevstvo in bogastvo. 

Za božič si odpočijte in se sprostite (foto: christmaswallpapers.com)

Božična depresija

Če marsikatera osamljena duša hrepeni po ljubezni ravno v decembru, ko je vse tako "čarobno", pa je še toliko bolj zanimiv podatek, da se dva tedna pred božičem razide zelo veliko število parov, medtem ko je božič najmanj priljubljen dan za razhode. Zaradi ljubezni in osamljenosti bi pričakovali tudi, da je stopnja samomorov takrat visoka, vendar je resnica drugačna - v decembrskem času se naj bi po statistikah samomori zmanjšali, vednar pa jih mnogo takrat začne trpeti za kratkotrajnimi depresijami. 

 

 

Pajki, pajčevine in jabolka
Na Poljskem se pogosto namesto za klasične božične okraske ljudje odločijo za okraske v podobi pajkov ali kar pajčevine, saj naj bi po legendah, pajki tkali odejo za Jezusa. Prav tako pa verjamejo, da so pajki simbol dobrote in blaginje na božični večer. Poleg pajkov in pajčevin pa so še danes prisotni tudi najstarejši znani okraski za božično drevesce, ki izvirajo že iz srednjega veka, kjer so sprva jabolka uporabili za okraševanje drevesa v predstavi Adam in Eva, kasneje pa se je to preneslo še na božična drevesa. 

 

12 dni po božiču

Po svetu velja mnogo različnih prepričanj, kaj vse se dogaja 12 dni po božiču. Začnemo lahko kar s tem, da darilo, ki ga dobimo 12 dni po božiču, je enakovredno darilu, ki ga lahko dobimo vso ostalo leto, kajti pravo božično darilo se dobi 25. decembra in ne kasneje. Mnogi prebivalci evropskih držav pa še danes verjamejo tudi, da so duhovi, ki lahko prinašajo tako dobro in zlo, v celotnem letu najbolj aktivni ravno 12 dni po božiču. 

Coca-Cola s svojim božičnim tovornjakom (foto: coca-cola.co.uk)

Rdeči Božiček
Božiček temelji na resnični osebi, imenovani Sveti Nikolaj iz Myra, ki je živel v 4. stoletju. Rodil se je v današnji Turčiji in je po svetu najbolj priljubljen svetnik, ki ga ni v Bibliji. Prav tako je v zgodovini in še danes poleg Marije, Sv. Nikolaj najbolj pogosto prikazovan svetnik. Lik Božička pa se je razvil sicer v ZDA, kjer je nastal novodobni mit, ki je bil prvič prikazan leta 1823 v pesniškem delu The Night before Christmas. 
V tej pesmi se Božiček prevaža na sankah, ki jih po zraku vlečejo severni jeleni. Originalni Božiček je bil oblečen v svetniška oblačila in nikakor ne v rdečo-belo opravo, ki je poznana danes. Takšno opravo je Božiček dobil šele leta 1931, ko je risar Haddon Sundblom v reklami podjetja Coca-Cola prvič narisal Božička v rdečih oblačilih z belo obrobo. Ta podoba Božička je kmalu postala svetovni standard zanj in hkrati večna reklama za Coca-Colo.

V Sloveniji pa so pred časom na enem izmed spletnih portalov opravili tudi zanimivo anketo, kaj bi ljudje vprašali Božička, če bi imeli možnost. Odgovori so bili zelo zanimivi, saj jih je zanimalo predvsem koliko je Božiček star, kako rešuje finančne probleme ob nabavi toliko daril, nekatere pa je zanimalo še vedno, kako lahko spravi darila skozi dimnik.

Kaj pa bi zanimalo vas, če bi imeli možnost vprašati Božička karkoli?

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.12.2021 ob 16:22 gost

      zanimalo bi me kdo sploh je božiček, kje živi, ali ga lahko sploh kdo kdaj vidi???????????

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.