https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TOP 10

Deset bolezni, za katere je možna napačna diagnoza

7.1.2013  

Edina stvar na katero morate biti pozorni pri zdravnikih je možnost, da bi lahko bila diagnoza napačna. Bolniki se morajo zavedati, da so zdravniki le ljudje, kar pomeni, da tudi oni včasih delajo napake. Zato so nujni redni testi in rutinski pregledi, če želimo zaščititi svoje zdravje in zmanjšati tveganje za napačne diagnoze. Predstavljamo vam deset bolezni, ki so najpogostejše med napačnimi diagnozami, zato bodite še posebej previdni, če menite, da je verjetnost, da ste dobili eno izmed njih.


10. Okužba

Veliko napačnih diagnoz se zgodi ravno na področju zdravstvenih problemov, ki so povezani z okužbami. Resne okužbe lahko privedejo do bolezni, izgube okončin ali celo smrti v hudih primerih, ko samo zdravljenje traja predolgo. Obstaja veliko različnih vrst okužb z različnih vzrokov. Zaradi tega bi lahko bilo pametno, da bi se sami izobraževali o najpogostejših vrstah okužb, ki so prisotne v našem okolju. Glavni simptomi številnih okužb so vročina, zaspanost in rdečina ali oteklina na prizadetem območju. Okužbe je mogoče pogosto zamenjati za preprosto vročino.

 

 9. Vazomotorni rinitis

Bolezen vazomotorni rinitis pogosto zamenjajo za navadno alergije. Te lahko sprožijo različne snovi, kot so parfumi, določena hrana in pijača ali celo suho okolje. Najboljši način, da ugotovite, če imate vazomotorne rinitis je, da vas zdravnik da na test alergij. Glavni simptomi stanja so solzenje, kihanje in zastoji, včasih jih spremlja izcedek iz nosu, pomanjkanje okusa ter suha ali srbeča koža.

8. Celiakija

Celiakija je kronična bolezen prebavil, ki so pogosto prezrte ali napačno diagnosticirane. Ta bolezen poškoduje sluznico tankega črevesa in preprečuje absorpcijo hranilnih snovi iz hrane. Če imate to bolezen, boste v primeru uživanje hrane z glutenom imeli hudo slabost, drisko, napihnjenost in zaprtje.

 

7. Fibromialgija

 

Fibromialgija je dokaj pogost sindrom, ki povzroča dolgoročne bolečine v sklepih in mišicah. Bolezen povzroča tudi težave s spanjem, težave pri požiranju kot tudi črevesne težave in splošne bolečine. Še vedno ni zdravila za fibromialgijo, vendar jo je mogoče nadzorovati. Bolečina se najpogosteje pojavlja na vratu in ramenih. Lahko se pojavi tudi glavobol, otrdelost, odrevenelost ali mravljinčenje, težave pri uriniranju, težave s spanjem, spominom in podobno. Artritis sodi med najpogostejše napačne diagnoze za ta primer.

 

 6. Možganska kap

Kap se pojavi, ko je blokirana kri, ki  teče v možgane. To lahko potencialno povzroči trajne, izčrpavajoče poškodbe ali celo smrt. Obstajata dve vrsti kapi. Trombotična kap je posledica strdka v ožjem delu arterije. Po drugi strani pa se vrsta embolusi kapi pojavi, ko strdek strga iz enega mesta v telesu in sčasoma potuje v možgane, kjer povzroči zastoj krvi. Simptomi lahko vključujejo nenadno otrplost, šibkost, zmedenost, težave z govorom ali razumevanjem drugih, zamegljen vid, vrtoglavico, hude glavobole. Morebitne napačne diagnoze lahko vključujejo migrene, vrtoglavico ali okužbo notranjega ušesa.

 

5. Bolezen ščitnice

Obstaja veliko različnih vrst motenj ščitnice. Na splošno jo opazimo, ko ščitnica ne deluje pravilno in s tem povzroča težave v presnovi in rasti. Živčnost, razdražljivost in utrujenost so običajni simptomi ščitničnih bolezni, kot tudi povečanje telesne mase, bolečine v mišicah in šibkost. Ščitnične motnje je mogoče zlahka zamenjati za depresijo, stres in bipolarne motnje razpoloženja.

 

4. Bolezni srca

Bolezni srca vplivajo na sposobnost srca za normalno delovanje. Srčni infarkt je huda posledica bolezni srca, ki se v glavnem zgodi, ko se blokira pretok krvi do srca. Za srčni napad je običajno značilen občutek utrujenosti, težave z dihanjem, bolečine v prsih, povišani srčni utrip in zgaga. Stres, tesnoba in panični napad so običajne napačne diagnoze še nedokončanega srčnega napada.

3. Rak

Rak je neka vrsta nenadzorovanih rasti nenavadnih in malignih celic. Obstaja veliko različnih vrst in posebnosti za vzrok raka. Medtem, ko je na trgu na voljo veliko preprečevalcev, še ni popolnoma varnega zdravila za rak. Mnogo vrsto rakov lahko povzroči mrzlico, vročino in nenormalno hujšanje, skupaj z nočnim potenjem, slabšim počutjem, izgubo apetita in nenavadno utrujenost. Zaradi tega se lahko rak včasih napačno diagnosticira kot gripa ali celo navaden prehlad.

2. Bakterijski meningitis

Bakterijski meningitis je potencialno smrtno stanje, ki povzroča obloge okoli možganov in hrbtenjače, da te nabreknejo. Njeni simptomi lahko vključujejo zvišano telesno temperaturo, zmedenost, krče in občutljivost na močno svetlobo in včasih tudi zaspanost, izpuščaje, trd vrat in bruhanje. Ta bolezen se pogosto zamenjuje z gripo.

1. Bolezen koronarnih arterij

Arterija postaja zamašena z nakopičeno maščobo, zaradi česar se njen prehod stanjša, kar označujemo kot bolezen koronarnih arterij. To je glavni vzrok smrti pri moških in ženskah v razvitem svetu, na žalost pa je prav tako zelo pogosto napačno diagnosticirana. Glavni simptomi bolezni koronarnih arterij so težko dihanje, bolečine v prsih in včasih zgaga. Ker so vsi običajni vzroki v posameznikih, ki imajo prekomerno telesno težo, lahko zdravnik preprosto napačno diagnosticira, da je odvečna teža privedla tudi do bolezni koronarnih arterij.

Vir in foto: www.listverse.com

    Komentarji

    1. gost
      07.01.2013 ob 14:30 bolezen gost

      Ita, da so vedno možne napačne diagnoze. Ne samo v teh 10. primerih, ampak še veliko, veliko več. Normalno je, da je vsak človek zmotljiv. Problem nastane, ker tega ponavadi v zdravniških krogih nočejo priznati. Ko gre za plače, so jih takoj polna usta, kako so oni oh in sploh in kako so hudo visoko izobraženi, nezmotljivi, nadljudje, mali bogovi in še kaj. Ko se pa zgodi kaj nepredvidenega in celo kdo umre se takoj prizemljijo in na vse glas razlagajo, kako so tudi oni samo ljudje in kako so zmotljivi. Naj na tem nivoju ostanejo tudi takrat, ko je govora o plačah. Sicer pa en star rek lepo pravi, kaj zidar pofuša, malta pokrije, kaj zdravnik povuša, zemlja pokrije.

      22 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.01.2013 ob 18:05 llll gost

      navadni dohtarji majo prevelike plače. Za 6000 evrov na mesec se nebi smel zmotiti.

      18 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.06.2019 ob 18:04 Katja gost

        Najlažji je pa neki na pamet govort. Pokaž mi enga k ma tako plačo prosm. Ga mam v familiji pa nima pol take plače kot jo navajaš

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.01.2020 ob 23:20 Tomaz gost

        Ti si tipičen slovencelj. Zate je vse v denarju in vsi, ki s svojim delom zaslužijo te nervirajo... Sam zase bi pa itak rad miljone za nič dela.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. BATO
      07.01.2013 ob 19:46 BATO

      To drži da so samo ljudje da so možne napake ampak če bi bili človeški bi se znali za napako opravičiti in jo priznati ter bi si stem olajšali dušo (keri jo majo) ne pa če je diagnoza napačna potem vsi v en glas zagovarjajo svoj prav in navaden človek ne more prikazati ( dokazati ) njihovo napako tudi na kakšni komisiji ali na sodišču pa čeprav je bilo ogroženo pacijentovo zdravje ali tudi življenje ker oni se smatrajo za bogove in so nedotakljivi in zaščiteni ( SRAMOTA NA KUBIK ) pacijenti vi pa tiho saj oni vedo vse najboljše kaj je prav in kaj ne

      17 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.01.2013 ob 21:33 gost IV gost

      Po tej logiki so nogometaši in ostali športniki, ki kasirajo milijonske zneske nadbogovi, ki bi morali glede na dano situacijo v vsakem primeru pravilno odreagirati. Zdravniška plača ne temelji na njihovi nezmotljivosti, ampak na delu, izobraževanju, vskodnevnih odrekanjih. Verjamem, da so tudi v zdravniškem poklicu izjeme, ampak večina se odloči za študij medicine z željo pomagati ljudem. Noben zdravnik namerno ne škoduje bolnikom, ljudje se zaradi tega znajo obnašati skrajno arogantno. Je pač tako, da je postalo moderno kritizirati in celo javno diskreditirati zdravniški poklic. Tega so krivi mediji (nadbogovi?). Zakaj mediji ne predstavljajo drugi pol, dobrih zdravnikov, ki jih ni malo (Zdravnik je rešil X življenj)? Pojavile so se že skrajno klišejske sintagme, kot so »mali bogovi«. Zakaj? Ker je to moderno!? Uničiti še zadnjih nekaj poklicev, ki jim je ostalo še nekaj ugleda. Ljudje pač ob svoji nemoči zaradi bolezni iščejo nekega otipljivega krivca, na katerega potem kanalizirajo vsa svoja negativna čustva. Če pride do napake, se je potrebno upravičiti, vendar bolniku (svojcem) in ne celi državi preko medijev (kot v nekem resničnostnem šovu). Zdravniku dokazati krivdo, kaj pa potem? Ga zapreti? Vzeti licenco? Kaj bo delal, če drugega ne zna, kot reševati življenja?

      16 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.01.2013 ob 22:50 bolezen gost

      Pride okoli 50 let star zdravnik pred Svetega Petra do nebes. Pa se čudi, kaj on pravzaprav tam dela. Saj je bil popolnoma zdrav in še komaj 50 let je star pa so ga že poklicali gor. Pravi sv. Petru, da mora biti neka pomota. Pa sv. Peter odvrne naj malo počaka in pogleda po evidencah. In ga vpraša, koliko praviš, da si star?. Zdravnik mu odgovori, da 50. Pa maje sv. Peter z glavo sem in tja in reče, hmmmmm, v naših evidencah piše, da ste stari 124 let. Pa zdravnik pravi, da mora biti neka pomota. Sv. Peter mu odgovori, ni pomota, saj smo sešteli vse ure, ki ste jih posredovali za plačilne liste in po izračunu nam toliko znese.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.01.2013 ob 23:17 marjan -realistični gost

      Jaz imam pa dobre iskušnje pri zdravnikih. Po pregledu me je g.doktor predlagala za operacijo srca(zamenjavo zaklopke) že ko jaz še nisem prav čutil pravih težav . Vse mi je v potankost pojasnila in pristal sem na operacijo in ker je bila zelo pravočasna sem danes še tukaj , dokaj zdrav in v dobri kondiciji.Hvaležen sem zdravnici, ki je deelala v zdravilišču Radenci potem pa v splošni bolnici MS.Tudi oba moja dosedanja osebna zdravnika sta vredna samih pohval. Spravite pa se na razne direktojeZD in dežurne dežuralce za velike denarje, ti pa res kvarijo ugled zdravstva, pa tudi tiste , ki v javnih zavodih počivajo, delajo pa v zasebnih ordinacijah.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.01.2013 ob 21:51 sobočanka gost

      Mislim, da večina zdravnikov dela kot treba, so pa seveda izjeme, kot vsepovsod.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.11.2018 ob 15:08 karlo gost

      pri nam so vecinoma vsi zdravniki pac ko imajo samo narejeno solo,ce gre kaj bolj za resne tezave so glupi

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.05.2019 ob 9:22 mirolamira gost

      Danes je že tako, da ti zdravnik reče..."vsi bi se samo pregledovali" . No ha ha...70 jih bom, normalno da se kar naprej nekaj pojavlja...ampak se še ne dam za odstre. Samo ob tako neprijazni reakciji res pomislim, da ni vredno it k zdravniku...ampak v grob patudi še nočem...

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      22.01.2020 ob 23:21 Tomaž gost

      A kakšnega lektorja pa nimate? Cel kup napak in napačno tvorjenih stavkov...

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      10.01.2024 ob 9:23 Remzi gost

      Ravnokar sem dobil izvid,da imam 7mm cisto ali hemagion na jetrih.Zdravnica trdi,da razlog za skrbi ni in da naj nebi bil rakotvoren in to po eni brez preiskavi.Veliko sem prebral na internetu in taksni tumorji sploh niso nedolzni posebaj,ce zraste.Zraste do te mere,da lahko povzroci hude notranje krvavitve.Mislim,da hdravniki postajajo vedno bolj malomarni in jih zanimajo samo plače.Skratka na vsake leti CT oz spremljanje.V 2 letih lahko to sranje zraste v "giganta".Bognedaj ,da se mi kaj zgodi,ker bo tožba huda.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.