https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Občini Kuzma župan Škalič in Drago Dervarič pobrala prve rumene vreče

Kuzma, 08.01.2013 ob 11:14  

Občani Kuzme pozdravljajo odločitev občine, da začnejo ločevati odpadke.

Občina Kuzma je ena zadnjih pomurskih občin, ki je uvedla zbiranja in odvoz embalaže po sistemu rumene vreče od vrat do vrat. Direktor Saubermacher-Komunala Murska Soboto Drago Dervarič nam je povedal, da je v ta program vključenih 18 občin na levi strani Mure. Projekt 'rumena vreča' se je začel 14. aprila 2009, ko so prve vreče pobrali s takratnim županom Beltincev v naselju Lipa. Z rezultati programa je zelo zadovoljen, saj strmo naraščajo in naraščajo tudi povprečno zbrane količine v gospodinjstvu. Projekt, ki je bil sestavljen v letu 2009, je že dosegel cilje, tako bodo letos zbrali skoraj 1.500.000 kilogramov mešane embalaže po tem sistemu. Za drugo leto oziroma letos pa se pričakuje, da se bo ta številka še krepko presegla.

Nadalje nam je predstavil tudi prednosti ločevanja, saj tako pridejo vrat povzročitelja in so s tem dosežejo, da so zbrane količine bolj čiste. Tako je nadaljnje sortiranje lažje prav tako pa tudi predelava. Nad odzivom ljudi je zelo zadovoljen, saj je čistoča odpadkov zelo dobra in nečistoča je nekje 2 do 3% kar je veliko manj kot je povprečje v Sloveniji.

Župana Občine Kuzma Jožefa Škaliča smo vprašali, kakšen pomen ima to na njihovo občino in kakšen je bil odziv občanov. "Zagotovo ima to velik pomen za našo občino. Konec koncev ne jemljemo v trgovinah samo izdelkov za odpadke, pa naj poskrbi nekdo drug, bodisi naj je to lokalna skupnost ali kako drugo podjetje, vsak posameznik pa ne prevzame odgovornosti. Odzivi še niso takšni kot bot bi pričakovali. Pričakujemo pa, da se ta kultura ravnanja z odpadki naraščala z meseca v mesec," je med drugim povedal Škalič.

Župan se zaveda, da z ločevanjem odpadkov ne bo rešil problema divjih odlagališč. Le-te ne nujno da povzročajo občani, ampak verjetno tisti, ki se skozi vozijo in opravljajo tranzit.

Prav tako so z uvedbo tega zbiranja in odvoza embalaže po sistemu rumena vrača od vrat do vrat strinjajo občani. Zakonski par Bertalanič, ki je spremljal prvi odvoz vreč je dejal: "Lepo da se je to uvedlo, saj bodo s tem ljudje malo bolj čuvali in pobirali smeti. Sama sem večkrat pobrala smeti, ko sem šla kam na sprehod in jih dala v koš. Pri sortiranju nisva imela problemov saj sva dolga leta živela v Nemčiji in tam smo mogli sortirati. Že prej bi mogli to uvesti, saj bi s tem imeli dosti manj odpadkov in osnaženost bi bila manjša."

Z obveščenostjo občine občanov sta zadovoljna. Dobili so občinske novičke, kjer je bilo lepo vse napisano kam kaj spada, da mora biti vse lepo očiščeno in kdaj se kaj pobira.

Več fotografij v spodnji galeriji ...   

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.01.2013 ob 22:27 GOTOF JE gost

      KONČNO sta župan in direktor napravila nekaj koristnoga! Najboukše ka vsakši den delata tou, ka ta si bor za güžino zaslužila. Pa še nekši hasek de z njedva. Pa redne delavske gvante jima trbej dati, ka f tej yapijovsksij gvantaj zgledneta kak maškara.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.01.2013 ob 12:02 jakop gost

      samo či glejdaš sta njima mogla delavca vrečke cuj prinesti ka jiva je bilou vtraga stoupiti do ograje po vrečke.pa čudno ka delavca zdaj ka so slikali nemata kravate pa sakoja na smetarskon avti nima bi se tudi paso.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.01.2013 ob 13:50 štenkaš gost

      za takšo posorterano vrečko ti naši brati Hrvati plačajo par evrov, če jin prineseš. Nas pa debelo kaserajo in si sakšo leto večajo dobiček. Mater smo ofce! Smeti so biznis...una nan pa grozijo z zaporon, če ti sučajno kaj čudnoga po pomoti spadne v vrečko.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. sanigel59
      09.01.2013 ob 19:50 sanigel59

      jajj kakšna frajera sta ŽUPAN in DIREKTOR,ka njima delavci kcuj nosijo vreče hahaha ...če bi tou delala vsaki den ne bi bila tak nasmejana,kak sta na slikaj......mij to sorteranje in odvoz drago plačujemo ka sorteramo odpadke,BOUGI DELAVCI V PUCONSKEM >>>CEROP-u

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. sanigel59
      09.01.2013 ob 19:56 sanigel59

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. sanigel59
      09.01.2013 ob 19:58 sanigel59

      ZAKAJ MI BRIŠETE KOMENTARJE ???????

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.01.2013 ob 21:51 GOTOF JE gost

      Hudo je, da morajo ljudje veliko plačevati za odvoz in potem še za skladiščenje odpadkov in še razne takse zraven. Na doalagališču pa potem zadeve prodajo dalje, kot surovino za predelavo. In sedaj jim bodo ljudje sami ločevali, da bo glavna firma imela manj stroškov in posledično še večji dobiček. GOTOVI SO !

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.01.2013 ob 22:07 zavednež gost

      Samo to je pa rejsan biznis. Najprle nan kasejrajo odvoz. To je vredi, saj bi drugače meli smeti po celoj pokrajini, največ v gozdih in skritih kotičkih. Moti me pa to, ka sedaj, ko jim olajšamo delo z ločevanjem odpadkov tudi več plačujemo??!!!? Saj pa jin pripravimo odpadno embalažo za nadaljno prodajo. Zakaj je to sedaj dražje za uporabnike? Pojasnila?? In pustite tiste komentarje v smeri, da je ob tem potreben dodaten odvoz itd....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. sanigel59
      10.01.2013 ob 20:58 sanigel59

      BOUGI DELAVCI V PUCONSKEM >>>CEROP-u

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. sanigel59
      10.01.2013 ob 20:59 sanigel59

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. sanigel59
      10.01.2013 ob 21:05 sanigel59

      RESNICA BOLI A NE ??????? ZATO BRIŠETE KOMENTARJE..................

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.