https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Virantova lista pričakuje Janšev odstop ali glasovanje o zaupnici vlade

Ljubljana, 12.01.2013 ob 16:03  

Svet DL poziva premiera Janeza Janšo, naj v roku desetih dni odstopi ali pa naj pošlje v DZ predlog o glasovanju o zaupnici vlade. V primeru odstopa Janše od SDS pričakujejo, da bo predlagala novega mandatarja. Če bo prišlo do glasovanja o zaupnici vladi, pa bodo v DL glasovali proti, je po seji sveta povedal predsednik DL Gregor Virant.


Če Janša ne bo odstopil v tem času oz. ne bo v DZ poslal predloga o zaupnici, DL več ne bo članica koalicije, je povedal Virant na novinarski konferenci po seji sveta. Svet DL namreč ocenjuje, da ugotovitve komisije za preprečevanje korupcije o premoženjskem stanju premiera Janše in ljubljanskega župana Zorana Jankovića terjajo njun odstop z javnih funkcij.

Virant je tudi povedal, da DL ostaja zvesta koalicijski pogodbi. Kot je dejal, so v koalicijo so vstopili s programom, v katerem so kot ključen cilj izpostavili zagotavljanje delovanja pravne, zaupanja vredne države. Za DL je ključnega pomena, da se uspešno izvajanje reform, ki poteka na podlagi koalicijske pogodbe, nadaljuje.

Zato DL od SDS kot najmočnejše koalicijske partnerice pričakuje, da v razumnem roku predlaga novega mandatarja. Takšno ravnanje bi omogočilo nadaljnji obstoj koalicije in vlade, preprečilo politično nestabilnost in omogočilo učinkovito nadaljevanje koalicijske pogodbe.

Poudaril je, da koalicijo ogroža predsednik vlade Janša in SDS, ki svojega predsednika podpira, ne pa katera koli druga koalicijska stranka. Dejal je, da če bi Janša ostal, lahko nastane politična kriza. Hkrati pa Virant jasno poudarja, da bi bila to izključno odgovornost Janše in SDS. Za državo je po njegovem mnenju najpomembnejša vrnitev zaupanja v pravno državo in državne institucije.

Sklepi so bili na seji sveta sprejeti soglasno, pri čemer pa je član Bojan Starman, sicer poslanec DL, sejo zapustil predčasno in o sklepih ni glasoval.

Oba ministra iz vrst DL sta poudarila željo in potrebo, da ta koalicija nadaljuje delo in reformne ukrepe. "A to ni v naših rokah, je v rokah največje koalicijske stranke SDS," je poudaril minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič.

Ob tem je dejal, da imata tako Janković kot Janša možnosti, da v postopkih dokažeta, da se je protikorupcijska komisija zmotila. Dejal je celo, da si želi, da bi to oba dokazala. Kljub temu pa je po njegovem mnenju že samo to, da je z ugotovitvami komisije posajen dvom v njuno poštenost, v demokratičnih državah dovolj, da se oba umakneta.

Poudaril je, da bi Janša z odstopom s premierskega mesta naredil veliko, državotvorno potezo, veliko pa bi naredil tudi zase, "če bi zmogel ta korak" in če bi predlagal drugega mandatarja. Edino tako bi namreč omogočil, da se z reformnimi ukrepi nadaljuje.

Finančni minister Janez Šušteršič pa je tudi izpostavil, da je vlada in koalicija v zadnjem letu naredila ogromno delo in vzpostavila pogoje za to, da se vsaj na njegovem področju začnejo nekatere stvari uresničevati. Pri tem je navedel zakona o slabi banki in holdingu, katerih sprejetje je bilo po njegovih besedah kot dobro prepoznano tudi v tujini, kar da se pozna tudi v odzivih in obrestnih merah. A to po njegovih besedah ni vsa zgodba, ker ves svet ni samo ekonomija in kredibilnost te države ne sloni samo na gospodarstvu in njeni ekonomski politiki.

Virant glede špekulacij, da se je dogovarjal o tehnični vladi, ni želel komentirati, saj da internih pogovorov s predsedniki drugih strank ne želi razkrivati.

Prav tako ni želel špekulirati o morebitnem vstopu v kakršno koli drugo koalicijo, da bi se s tem izognili predčasnim volitvam. O tem, da je Zoran Janković zamrznil svojo funkcijo predsednika PS, pa Virant pravi, da nobene zamrznitve niso dovolj.

Če bi do predčasnih volitev prišlo, pa je Virant prepričan, da bi DL dosegla dober rezultat. Pravi pa še, da če so predčasne volitve cena, da se slovenska politika prečisti, potem ta cena ni previsoka kljub nekajmesečnemu zastoju dela vlade.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.01.2013 ob 16:44 Bandi gost

      Pa ge neven tak smo kak mala deca pa se deremo saj po novem letu bolše bo.Drek de bokše vse de enako pa lejko pride što koli.Za delavce de vse ednako nikaj nede vekših plač za kmete nikaj nede več v z njiv dobili za šudente pa za tiste keri čakajo delo glij tak če nega dela nega pejnez.Dejstvo je samo eno oditi morajo vsi šteri so nam tej 20 -30-40-50-60ali šče več punpali možgane.Še to najbole vala za EKONOMOSTE BANKIRE RAZNE DIREKTORE KA PA SPLOJ NE GUČIN OD POLITIČAROV.Te pa morejo priti mladi šteri so puni elana novij idej šteri so nej pokvarjeni pa obremenjeni,samo to je prinas mogoče na nikolovo ka so tej stočki dobro zasidrani pa glij za te riti napravleni ka so zdaj gori na njih S drugimi rečmi ka de se Virant slino on je telko škode napravo v javnom sektori z svojo reformo ka bi tudim mogo odgovarjati pred kakšo komisijo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.01.2013 ob 19:02 gančanec gost

      tüj v böltinskoj občini de potrejben eden virant ka nažene gombošija pa njegve vernike iz SDS z zavcon na čeli ka se doj stavi korupcija s Filipami pa glasbeno školo. DOSTA JE! idemo pred böltinski parlament- PRVA ¨BOLTINSKA VSTAJA-na den prve seje, znankar negda na začetki februara

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.01.2013 ob 20:31 Gregec gost

      Danes je Sloveniji zaril nož v hrbet.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.01.2013 ob 20:47 Bandi gost

      Nej gnes pred leti da je priviligerani kasti dal pejneze na njihov tekoči račun seveda na račun čistilk vzdrževalcov bolničarov kerin so ob prevedbi zeli ka so lejko dali doktorom pa učitelom pa pa pa.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.01.2013 ob 0:46 gost gost

      Virant pričakuje Janšev odstop... mi pa pričakujemo, da Virant odstopi skupaj z Janšo in se skupaj s trenutno vladajočo elito pobere nekam kjer jih več ne bomo gledali in slišali za njih. Hočemo nove volitve in nove obraze in nove ideje, nočemo nove volitve s starimi obrazi in starimi strankami s starimi idejami.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.01.2013 ob 8:42 Odstop? gost

      Janša je že dolgo glavna tarča v državi, pred osamosvojitvijo nekdanjega režima, po osamosvojitvi ostankov nekdanjega režima, Zdaj pa privilegirancev, naslednikov nekdanjega režima, ki so prisesani na bančni sistem in državno srebrnino - na t. i. nacionalni interes.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      13.01.2013 ob 10:17 smrkci gost

      Tem politikom in naši državi več nemore pomagati niti BOG.Na svetu je največ korupcije v sloveniji,grčijo smo prehiteli za 56miljard €.Vsak slovenec je trikrat več zadolžen, kot smo bili v kumonizmu,in kam to vodi v vojno.Ta banda ki je vse spokradla de se umaknila v tujino kjer imajo naložen denar,in bodo živeli sproščeno in v miru, mi navadni smrtniki se pa bomo borili za preživetje.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      13.01.2013 ob 11:09 gost gost

      @smrkci, točno tako kot si napisal Vendar režimskim trobilom kakšen je komentator @Odstop? so te stvari znanstvena fantastika. Podpirajo lopovščino političnih in finančnih elit ter na smrt zagovarjajo svoje politične favorite. @Odstop? si se že kdaj vprašal zakaj je Janša glavna tarča v državi že tako dolgo? Očitno nekaj pri nem ne štima. Zdaj ko su njemo eno od lopovščin tudi dokazali je pa plamen v strehi. In da ne boste mislili, da so ostali kar se tiče politilčne kulture kaj drugačni od Jankoviča in Janše. Zdanje dni smo slišali toliko kontradiktornih izjav političnih liderjev, da se že prav bojim ka bo iz tega sledilo. Dokler ne pridejo na naše politično prizorišče akterji kateri ne bodo obremenjeni s 70 let starimi ideološkimi podtikanji in bodo začeli delati za dobrobit države in državljanov se pri nas ne bo nič spremenilo. Nove predčasne volitve bi brez teh novih akterjev pomenile samo šarado med že ostoječimi akterji, ki so tisti kateri so pripeljali državo in ljudi v to mizerijo. Tisti kateri v tem trenutko podpirate Jankoviča ali Janšo ali katerega koli drugega aktualnega akterja (stranko) ste soodgovorni za nastalo situacijo in boste tudi soodgovorni za prihodnost naše države, otrok, gospodarstva, ljudi... in boste kot taki morali položiti tračune ko pride čas kot ta dva liderja največjih kriminalnih združb v državi.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.01.2013 ob 21:56 gost gost

      hm. naj ne moralizirajo preveč, ker jih imajo sami preveč za ušesi,, kar naenkrat se igrajo svetnike in vse pozivajo k odstopu,, ... pa ne razumet narobe.. samo ne si misit da bi oni bili kaj boljši,,zato mi gre na živce to svetohlinstvo.... g. Viratn,, je imel sam težave z neprijavljenimi dohodki,, in če ga ne bi takrat dobili,, le kaj bi bilo... skratka,, po mojem mnjenju trenutno pri nas ni nikogar, ki bi nas lahko izvlekel iz tega v kar so nas pahniili čisto vsi od prvega dneva samostojnosti,,, ne en ne drugi,, nihče ni boljši,,,, vsi so imeli možnost in .... rezultat.. današnje stanje,,,, ki je....

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.01.2013 ob 10:20 DL-kaj že to je gost

      DL si naj nikar ne želi volitev , ker je to pokop za DL. Vsi ki imajo kaj soli v glavah DL ne bodo volili. Ljudje božji, prej kot bomo zvolili nove poslance, bo država padla na bonitetno oceno kot Hrvaška-neprimerno. Pa veste kaj to pomeni Učitelji, sodniki,policisti, zdravniki itd..., kaj boste takrat rekli ko 15 oz. 10 ne bo denarja za plače, ker nam ga nihče ne bo hotel dat?? Ljudje ne želte si brezglavo nekaj, zakar krčijo kao neki voditelji, tisti ki so se zadnjič predstavljali tam , roko na srce, ona ženska ne more voditi nič resnega. Če je to alternativa, potem nam Bog pomagaj oz. kdo nam bo sploh hoto pomagat. LJ pa se ve za koga je, kdo je v ozadju te kao ljudske vstaje v LJ se tudi ve. Koga bojo naslednjič volili je tudi jasno, saj ljubljana z okolico nam zvoli ves parlament, nekaj malo odstotkov pa pride od drugod, ker ja Pomurje pač premali okoliš. Volilni sistem je popolnoma zgrešen, sestava poslancev pa itak. Vsaka pokrajna bi morala imeti enako število predstavnikov v parlamenut, pa možnost da svojega predstavnika pokrajna tudi odpokliče. Vse drugo je kotel , ki kuha po stricih in tetah pa ne vem po kakem receptu še. Tejle KPK pa itak nihče ne verjame, ker v taki sestavi kot je (novinar Dela ...) , pa da gleda kdo je 2004 oz. 2006 plačal elektriko, pa dajte ne ... Komisija bi morala ocenit prijavljeno premoženje 2004 - vrednost in vrednost premoženja 2012 zaslužek v teh letih in to dat skupaj. ne pa da piše, da ni prijavil da je porok za stranko itd... bedarije

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      18.01.2013 ob 8:18 gost gost

      DL- društvo lopovof

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.