https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Okrogla miza območne organizacije SD Murska Sobota o položaju žensk v sodobni družbi

Murska Sobota, 15.01.2013 ob 7:15  

V petek je v salonu Murska Republika hotela Zvezda v Murski Soboti potekala okrogla miza območne organizacije SD Murska Sobota, na kateri so gostje, poslanka evropskega parlamenta predsednica SD mag. Mojca Kleva, nekdanja predsednica evropskega ženskega lobija Sonja Lokar in predsednica Ženskega foruma SD Ljubica Zgonec Zorko, predstavile problematiko na temo položaja žensk v sodobni družbi.

Statistični  podatki  kažejo, da je žensk v Sloveniji več, kot moških, da so bolje izobražene, istočasno pa zasedajo manj odgovorna in slabše plačana mesta. Če pogledamo še statistične podatke, ki zajemajo celotno zemeljsko oblo, ti nakazujejo na številne neenakosti med obema spoloma: 95 odstotkov žrtev nasilja so ženske, 70 odstotkov najbolj revnih zemljanov so ženske, ženske prejemajo za podobno delo, kot moški samo tri četrtine njegove plače – vse to pa je bilo izhodišče na petkovi okrogli mizi Območne organizacije SD murska Sobota.

Ženske  kot samostojni politični subjekt, z lastno politično voljo in pogledi

Sonja Lokar, predsednica evropskega ženskega lobija, je izpostavila in razložila problem funkcioniranja obstoječega volilnega sistema, ki ženskam ne omogoča, da bi bile izvoljene v državni zbor v enakopravnem razmerju v primerjavi z moškimi, hkrati pa je pozvala ženske, da na svoji karierni poti bolj sodelujejo, se podpirajo in držijo skupaj, saj smo po njenem mnenju premalo odločne, organizirane ter mnogokrat pristanemo na nevidnost.

Ustanovljen Ženski forum SD Pomurja

Včeraj je potekala tudi ustanovna konferenca Ženskega foruma SD Pomurja, na kateri je bila za vodstveno vlogo izglasovana Marija Časar.  Ob tem pa je na okrogli mizi predsednica ženskega foruma SD Ljubica Zgonec Zorko poudarila pomen foruma in povedala, da rabimo ženko politično gibanje, ki oblikuje in daje noto ženski, hkrati pa je osvetlila vprašanje, kaj lahko naredimo za dvig zaposlenosti, kjer so ženske posebna ranljiva skupina. Izpostavila je tri področja, ki po njenem mnenju dajejo možnost zaposlovanja in širše družbene koristnosti: okoljsko področje, programi varstva starejših občanov ter delo na kmetijah, ob čem je še poudarila, da svet enakih možnosti, različnosti in strpnosti lahko ustvari le družba, ki ščiti svoj planet, živi v sožitju z naravo in s tem tudi s sabo.

Ženske zahtevajmo referenčni glas

Evropska poslanka Mojca Kleva je izpostavila pomembnost referenčnega glasu v slovenskem volilnem sistemu, saj bi se s tem dala moč samemu volilcu in ne stranki, ženske pa bi dobile večjo možnost zastopanja v politiki.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.