https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Občan Ljutomera v odprtem pismu občinske svetnike poziva k premisleku pred sprejetjem proračuna

15.01.2013 ob 9:45  

Na seji občinskega sveta Občine Ljutomer bodo jutri glasovali o proračunu za leto 2013. V uredništvo pa smo prejeli odprto pismo občana občine Ljutomer, Romana Žinka, ki je v času javne razprave o proračunu na Občino Ljutomer poslal pripombo k proračunu, ki pa v gradivu za proračun ni bila omenjena, prav tako pa ni bilo pojasnjeno, zakaj ni upoštevana.


Zato Roman Žinko v odprtem pismu naproša in poziva člane ob sveta Občine Ljutomer, da se pri sprejemanju proračuna zavedajo odgovornosti, ki jo prevzemajo nase, zato se naj seznanijo z vsebino pripombe, preden bodo glasovali »za« proračun, s katerim se bo ukinilo eno delovno mesto inšpektorja na Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu.

Odprto pismo objavljamo v celoti:

Dne 11.12.2012 sem v času 15 dnevne javne razprave o proračunu na Občino Ljutomer poslal pripombo k proračunu, katera pa v gradivu za proračun sploh ni omenjena, niti ni pojasnjeno, zakaj ni upoštevana, zato prosim, da se pripomba javno objavi.

Hkrati naprošam in pozivam člane občinskega sveta Občine Ljutomer, da se pri sprejemanju proračuna zavedajo odgovornosti, ki jo prevzemajo nase, zato se naj seznanijo z vsebino pripombe, preden bodo glasovali ZA proračun, s katerim se bo ukinilo eno delovno mesto inšpektorja na Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu. 

Člane občinskega sveta Občine Ljutomer opozarjam, da bi bilo prav, da se najprej zaključijo postopki v zvezi s predmetno zadevo in sicer: - pri Okrožnem državnem tožilstvu v M.Soboti, Zunanji oddelek v Ljutomeru pod številko KT 293/12-4-BH-mv, - pri Ministrstvu za pravosodje in javno upravo, Inšpektoratu za javno upravo pod številko 0611-74/2012/2, - pri Varuhinji človekovih pravic pot številko 4.3-37/2012-2-STU, - pri Komisiji za preprečevanje korupcije pod številko 06210-698/2012-2 02011, saj bi v nasprotnem lahko nastale nepopravljive posledice.

                                                                                                 Roman Žinko, občan Občine Ljutomer

 

Objavljamo pa tudi pripombo k proračunu, ki jo je Žinko v času 15-dnevne javne razprave, ki kot pravi Žinko, ni bila upoštevana, niti omenjena, pojasnjeno pa ni bilo niti, zakaj ni bila upoštevana.

Pripomba, objavljena v celoti:

Javna razprava o odloku proračuna Občine Ljutomer za leto 2013

Zadeva: Pripomba na kadrovski načrt Medobčinskega inšpektorata in redarstva

Predlog odloka in kadrovskega načrta za leto 2013 sza v nasprotju s 155. členom Ustave, saj bi s sprejetjem posegla v že pridobljene pravice (zakoni, drugi predpisi in splošni akti ne morejo imeti učinka za nazaj).

Občinski svet Občine Sveti Jurij ob Ščavnici je na seji dne 24.02.2010 sprejel sklep o izstopu iz Medobčinskega inšpektorata in redarstva in o svoji nameri obvestil vse župane občin ustanoviteljic.

V zvezi z zaposlitvijo dodatnega inšpektorja si je Občina Ljutomer dne 03.03.2010 pridobila pozitivno mnenje Ministrstva za javno upravo, Direktorata za organizacijo in kadre, zato je preostalih pet občin dne 01.06.2010 dodatno zaposlilo še enega inšpektorja.

Župani občin ustanoviteljic so za leto 2011 predlagali občinskemu svetu in po sprejetju proračuna tudi sprejeli kadrovski načrt z dvema inšpektorjema.

Zakon o cestah je bil objavljen v Uradnem listu RS št. 109/2010 dne 30.12.2010, veljati je začel 01.04.2011, uporabljati pa se je začel 01.06.2011. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi organa skupne občinske uprave »Medobčinski inšpektorat in redarstvo« je začel veljati 01.01.2012. 17. člen odloka o ustanovitvi organa skupne občinske uprave »Medobčinski inšpektorat in redarstvo« določa, da župani občin ustanoviteljic v tridesetih dneh po uveljavitvi odloka sprejmejo akt o sistemizaciji delovnih mest in kadrovski načrt.

Župani občin ustanoviteljc so za leto 2012 spet predlagali občinskemu svetu in po sprejetju proračuna tudi sprejeli kadrovski načrt z dvema inšpektorjema.

Župani občin ustanoviteljic so imeli možnost reorganizirati skupno upravo in zmanjšati število inšpektorjev z dveh na enega zaradi poslovnega razloga (izstop Občine Sveti Jurij ob Ščavnici in spremembe Zakona o cestah) v kadrovskem načrtu za leto 2011 in 2012, vendar tega niso storili in so občinskemu svetu predložili kadrovski načrt brez sprememb.

Inšpektorat RS za delo me je z dopisom št. 06106-28/2012 z dne 05.06.2012 obvestil, da je pri svojem pregledu dne 29.05.2012 ugotovil, da občina Ljutomer kot delodajalec ni pravočasno sprejela vseh ustreznih ukrepov za zaščito delavcev pred trpinčenjem na delovnem mestu v zvezi z 1. Odst. 45. Člena Zakona o delovnih razmerjih, zato bo zoper odgovorno osebo delodajalca voden postopek o prekršku zaradi suma storitve prekrška po 7. točki 1. odstavka 229. člena ZDR, prav tako pa je ugotovil, da delodajalec še ni začel nobenih pravno-formalnih postopkov v zvezi s predvideno reorganizacijo medobčinskega inšprktorata, ki naj bi bil posledica odločitve obbčin soustanoviteljic o zmanjšanju števila inšpektorjev z dveh na enega.

Še vedno verjamem v pravno državo. Še vedno verjamem, da bodo tudi ostale institucije pravne države opravile svoje delo korektno in pošteno.

Prosim, da se Občinski svet seznani z dopisom župana Občine Razkrižje št. 032-0003/2010-17 z dne 27.06.2012, s katerim je zavrnil podpis akta o sistemizaciji.

To pripombo pošiljam kot občan v času 15 dnevne javne razprave. Občan, ki si je »dovolil« opozoriti na kršitve Zakona o inšpekcijskem nadzoru, Zakona o javnih uslužbencih in Zakona o delovnih razmerjih. Občan, ki je ostal brez vsega, popolnoma sam.

                                                                                                     Roman Žinko             

    Komentarji

    1. gost
      15.01.2013 ob 9:58 Občanka gost

      Sramota kaj se dogaja na Občini v našem lepem Lotmerku, sramota! Županja odstopi!

      26 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.01.2013 ob 10:33 eden pač gost

      Glavno ka se na občini enim talajo nadure pa visoki plačilni razredi. Glavno ka si eni pišejo potne stroške za svoj avto, službeni avto pa sameva. Glavno ka se posameznikom na čudne načine plačujejo storitve - dokaz supervizor. SRAMOTA! Svetniki lani vas so s proračunom lepo nategnili, letos glejajte ka nete spadnoli butli!

      22 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.01.2013 ob 20:48 Tom in Jerry gost

      Zelo zanimivo, kaj ni županja občine Ljutomer magistra prava, vsi postopki pa pravno vprašljivi. Morda pa jih je izvedel direktor občinske uprave, ki je gradbeni inženir.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.01.2013 ob 21:29 lipa gost

      Tudi g.Žinko ni svetnik takda treba ene stvari jemat z rezervo.

      6 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.01.2013 ob 22:08 gost gost

      Uffff lipa si brcnil v meglo. Kdo ti govori, da je on svetnik ? Če si pismen, si preberi, kaj je napsial in malo razmišljaj. Če vsega ne veš, vprašaj koga, da ti razloži za kaj gre.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.01.2013 ob 23:25 gost gost

      gospa zlorablja svoja pooblastila, zrela za odstop.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.01.2013 ob 11:39 gost gost

      Kolikor je razbrati iz primera, ki ga gospod opisuje, je to stvar vseh županov, ki imajo pogodbo za skupno redarstvo. Župani določajo sistemizacijo delovnih mest. Zato to ni stvar svetnikov in proračuna. Če bi med letom župani postavili novo sistemizacijo in na novo koga zaposlili, bi se naredil rebalans. Bo treba vprašat župane o tej zadevi.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.01.2013 ob 13:55 gost gost

      Tom in Jerry sam se sicer ne želim vtikati v lokalne politične debate - občani vedno "trpijo" takšne politike kot so si jih izvolili, ampak zaradi reda je potrebno navesti da županja ga. mag. Olga Karba ni magister pravnih znanosti saj ni magistrirala na Pravni fakulteti ampak na Fakulteti za evropske in državne študije v Kranju, kar pomeni da je lahko samo magistrica javne uprave.lp

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.