https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Najema dvorane za prireditev Murskega vala ni bilo, stroške krila murskosoboška občina

Murska Sobota, 24.01.2013 ob 9:30  

Na pobudo anonimnega pisma, ki smo ga prejeli v uredništvo, smo raziskali, kako je bilo glede najema dvorane za prireditev Zaigrajmo in zapojmo po domače, ki je potekala novembra na OŠ III. Ugotovili smo, da najem res ni bil zaračunan, je bil to prispevek murskosoboške občine k dobrodelnosti, iz katere naj bi društvo Sonček dobil petino zbranih sponzorskih sredstev.

Lani decembra smo na naše uredništvo prejeli anonimno pismo, ki nam ga je poslala skupina staršev otrok III. in IV. Osnovne šole iz Murske Sobote, kateri so se obrnili na nas s prošnjo, da raziščemo, ali res organizatorjem prireditve Zaigrajmo in zapojmo po domače, ki je potekala 23. novembra lani, ni bilo potrebno plačati najema dvorane.

Zapisali so nam, da je pri ravnateljici Osnovne šole III Dominiki Sraki "interveniral" murskosoboški župan Anton Štihec, da šola naj ne zaračuna najemnine. "Če to drži, smo lahko upravičeno zgroženi, ker šola v teh kriznih časih verjetno potrebuje vsak evro, obenem pa je šlo za komercialno prireditev, ki se je na veliko oglaševal in za katere karte je bilo treba odšteti deset evrov. Tu lahko govorimo celo o kaznivem dejanju oškodovanja šole, saj je bila prireditev dolga štiri ure, kar je povzročilo še dodatne stroške z elektriko," so še zapisali ogorčeni starši, ki želijo ostati anonimni, saj se bojijo morebitnih posledic.

Najema dvorane res ni bilo na pobudo občine, ki je krila tudi energetske stroške

Za odgovor, ali je organizator prireditve Zaigrajmo in zapojmo po domače res imel zastonj dvorano in kdo je kril stroške elektrike in ogrevanja, smo povprašali najprej ravnateljico OŠ III Srakovo. Le-ta nam je odgovorila: "Osnovna šola III Murska Sobota je organizatorju prireditve Zaigrajmo in zapojmo po domače dala dvorano v brezplačno uporabo na podlagi dopisa, ki smo ga prejeli do ustanoviteljice in lastnika objekta Mestne občine Murska Sobota. Le-ta je krila tudi stroške prireditve."

Za odgovor, kako je z omenjeno najemnino dvorane in stroški prireditve, smo zaprosili tudi Mestno občino Mursko Soboto. Izvedeli smo, da se organizator prireditve, to je Radio Murski val, na občino obrnil z dopisom za sodelovanje pri projektu. "Ker je organizator prireditve v svoji vlogi navedel, da nas prosi za sodelovanje pri projektu, saj bo del izkupička namenil za socialno ogroženo družino - v dobrodelne namene. Zaradi prisotne dobrodelnosti je bila brezplačna uporaba dvorane prispevek MOMS tej humanitarni (dobrodelni) noti (namenu)," je argumentiral župan Štihec, prav tako pa je potrdil, da so krili tudi stroške elektrike in ogrevanja in da šola s tem ni imela dodatnih finančnih bremen.

Koncert Zaigrajmo in zapojmo ni dobičkosno naravnan projekt

Obrnili smo tudi na organizatorje Radio Murski val, saj nikjer nismo zasledili, da bi se o tej dobrodelnosti, na podlagi katere so prejeli zastonj dvorano in krite energetske stroške, kje poročalo. Lani upokojena direktorica Irma Benko nam je najprej zapisala, da je koncert Zaigrajmo in zapojmo po domače tradicionalna prireditev radia, ki ni dobičkonosno naravnan projekt, pač pa se trudijo, da bi s čim nižjo vstopnino omogočili čim več njihovim poslušalkam in poslušalcem, da v živo vidijo in prisluhnejo čim več izvajalcem, ki jih med letom poslušajo v radijskem etru. Poudarila je, da je bilo lani na koncertu spet več kot 25 nastopajočih znanih predvsem slovenskih izvajalcev, vstopnina pa je bila le deset evrov.

Petino sponzorskih sredstev naj bi dobilo društvo Sonček

"Prepričani smo, tudi glede na odzive obiskovalcem, da je bil dogodek doživetje s pozitivnim predznakom v teh nič kaj prijetnih časih. Da lahko naredimo ljudem tako dostopen koncert, nam pomagajo pokrovitelji. Ob podjetjih so to tudi pomurske občine - koncert je podprlo kar nekaj pomurskih občin, med njimi tudi soboška. Njihov prispevek smo, če smem tako zapisati, "odslužili" s promocijo pri oglaševanju koncerta in na koncertu samem.

Soboška občina nam je projekt podprla z zagotovitvijo neodplačne uporabe dvorane, del tega sodelovanja pa je bil tudi dogovor, da petino vrednosti sponzorskega prispevka namenimo za dobrodelne namene. Odločili smo se za društvo Sonček v Murski Soboti," je povedala Benkova. Koliko in če je društvo Sonček prejelo donacijo, nismo posebej preverjali.

Dobrodelnosti niso poudarjali, razen v sodelovanju z MOMS

Bivša direktorica radia je na naša dodatna vprašanja, če od prodanih vstopnic ni šlo nič za dobrodelne namene in ali se dobrodelnost ni predstavljala tudi pri nastopajočih, odgovorila, da se dobrodelnost zadnjega koncerta  nanaša samo na dogovor z murskosoboško občino, sicer pa koncert lani ni imel posebej izpostavljene dobrodelne note.

Dodala je še, da se na dobrodelnost niso sklicevali niti pri promociji prireditve, niti pri izvajalcih, niti pri Sazasu. "Sicer pa je Radio Murski val, čeprav se mora kot regionalni program posebnega pomena v 90-odstotkih preživljati na oglaševalskem trgu, stalni podpornik najrazličnejših dobrodelnih prireditev in akcij, od regijskih, občinskih, krajevnih, društvenih in tudi šolskih. Večkrat smo že brezplačno oglaševali in promovirali tudi akcije povezane z zbiranjem sredstev za IV. osnovno šolo," je zaključila Benkova.

Leta 2011 je bil koncert brezplačen, zbirali pa so prostovoljne prispevke za bolnišnico

Radio Murski val se je torej lani odločil za drugačno strategijo, kot leto poprej. Leta 2011 je prireditev Zaigrajmo in zapojmo po domače imel dobrodelno noto, tako da vstopnine ni bilo, obiskovalci so darovali prostovoljni prispevek, zbranih več kot štiritisoč evrov pa so namenili murskosoboški bolnišnici za nakup mamografa.

Na novembrski prireditvi se je zbralo okoli dvatisoč obiskovalcev, ki so za vstopnino odšteli za današnje časa razmeroma velik znesek, Radio Murski val pa je imel glede na ostale organizatorje koncertov prednost, da mu ni bilo potrebno plačati najema dvorane, niti niso imeli stroškov z elektriko in ogrevanjem. Verjamemo, da bi si take pogoje želeli tudi drugi organizatorji koncertov.

 

Oglejte si tudi:

FOTO: Geza z Zaigrajmo in zapojmo po domače znova napolnil soboško telovadnico

 

Imate tudi vi kakšno informacijo, ki je sporna ali kakor koli nenavadna in bi želeli, da se jo razišče? Pošljite nam jo na naše uredništvo ali na naš elekronski naslov urednistvo@pomurec.com in za vas se bomo potrudili zadevo raziskati.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.01.2013 ob 10:36 šenke gost

      Jes bi tude organizejro koncert, če bi mel zašenki dvorano...

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.01.2013 ob 11:06 šenki gost

      što lejko, lejko :)

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.01.2013 ob 11:46 xx gost

      G... je tak car on si vupa vse !

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.01.2013 ob 11:48 KPK gost

      Klemenčič je že v akciji. Ne skrbeti!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.01.2013 ob 11:54 gost gost

      Eni že pa lajajo na ves glas iz hudobije. Kakših posledic se bojijo tej zgroženi starši ka se nejso podpisali pot to anonimko? Če bi meli poštene namene bi se lepou podpisali pa bi stali za svojimi obtožbami. Gpvna zahrbtna nemajo muda. Če je občina krila stroške ogrevanja in elektrike so trditve anonimnežov totalno blesave gda trdijo ka je stroške mogla nositi šola v teh kriznih časih. Ka je pa to za enih primitivcov. Ka je pa denar šou za dobrodelnost pa jin je nej pomebno. Budale!

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.01.2013 ob 12:36 tjtzj gost

      če je što gda kradno ali kaj te je lejko samo geza bil

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.01.2013 ob 12:57 gost123 gost

      Ne vidim nič spornega, čestitke občini,da je prispevala k tej dobrodelnosti.Ostali,ki pa drugo ne veste,kot blatiti,SRAM VAS BODI in se zamislite sami nad sabo!

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.01.2013 ob 13:04 gost gost

      Geza sicer je mutivoda ali laganje glede toga da mora šola kriti stroške je skrajno podlo. Hinavski anonimneži širijo laži po naročili koga?

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      24.01.2013 ob 13:38 muzikaš gost

      Geza naj rajši plača muzikante, kerin je še pejnaze dužen.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      24.01.2013 ob 13:39 GOTOF JE gost

      Tudi jaz bom rekel. Vsi, ki se sedaj nekaj usajate glede te prireditve VAS JE NAJ SRAM !!! S R A M VAS BODI !!! Več kot očitno je, da nekateri sploh članka niste prebrali in ne razumete zadeve, ker pišete take stvari. Šola ni nič prikrajšana, ker je šola v LASTI OBČINE ! Ker je šlo za dovrodelno prireditev, je logično, da se najem ne zaračuna in da morebitne strioške pokrije lastnik, TO JE OBČINA. TUKAJ NI NIČ SPORNEGA ! Starši, ki so pisali anonimko pa po vsem kar sedaj vidim , ali morajo imeti nekaj proti takim koncertom, ali so res tako hudo zafrustrirani, ali pa ne premorejo zdravega razuma in ne razumejo stvari, kako sploh funkcionirajo. Na koncu bi lahko celo rekel, da v tem primeru nekdo, ki sedaj pošilja take anonimke ne premore IQ večji od številke čevljev, ki jih nosi. Res nam ni pomoči, ko se nekdo razburja, ko gre za dobrodelno prireditev, na drugi strani se ej pa pokradlo milijarde in nihče nič. Večina raje sploh ne ve kje inkam gre največ denarja, ker ne poznajo stvari in ne vidijo dlje od svojega nosa.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      24.01.2013 ob 15:15 Občan MOMS gost

      Ljudje božji, mislim da je to čisti primer k…….e. Murski val je občino zaprosil za zastonj najem dvorane zaradi dobrodelnosti, čeprav to ni bil dobrodelni koncert. Petino, 20%, sponzorskega prispevka so namenili za Sonček, 80 % pa pobasali v žep. Ne pozabimo, Murski val je zasebno oz. delničarsko podjetje, katerega lastnica je, verjetno, tudi Benko Irma. Če stane najem 2 000 eur je Sonček dobil 400 eur, lastniki radia pa 1600 eur. Če bi občina zaračunala najemnino organizatorjem koncerta, bi lahko 2000 eurov podarila Sončku. Zakaj takšna radodarnost občine oz, župana zasebnemu podjetju? Medijsko podjetje Murski val je z oglaševanjem aktivno tudi v času volitev, tako državnozborskih kakor tudi lokalnih. Seveda je zaračunavanje oglaševanja politične stranke ali posameznika poslovna zadeva in odvisna od dogovora obeh. Ali lahko takšne »dobrodelne« akcije vplivajo na višino cene omenjenega oglaševanja?

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      24.01.2013 ob 16:32 gost gost

      Občan MOMS, knock knock ... možgani? Lepo še enkrat počasi prečitaj članek. če še vedno neboš razmo prosi nekoga ka s tebov prečita pa ti pomaga. "Zaradi prisotne dobrodelnosti je bila brezplačna uporaba dvorane prispevek MOMS tej humanitarni (dobrodelni) noti (namenu)." !!!!!!!!!!!

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      24.01.2013 ob 16:51 gost gost

      Se je pa dobrodelnost pojavila šele ko so začeli poizvedovati o zadevi. si mogoče prej kdaj slišal dobrodelni koncert Zapojmi in zaigrajmo po domače. Malo ti knock, knock.... možgane vklopi. Samo si rijti ščejo vun potegniti.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      24.01.2013 ob 19:08 pulitzer gost

      prispevek za pulitzera. bravo n od novinara. nemreš vervati s ken se vi ukvarjate

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      24.01.2013 ob 19:49 pljuvalnik gost

      vej pa narod pomagajte pluvalnik.com pa pošiljajte anonimke, ka do jih lejko raziskali. Zmislite si neka in nekoga potunkajte, samo ka de se lejko šimfalo in drek mejšalo. Mater mate uredniško politiko vredno "občudovanja" Par dni nazaj anonimka proti Žerjave, zdaj anonimka proti toj prireditvi...

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      24.01.2013 ob 19:55 Občan MOMS gost

      gost - pulitzer; kaj točno te moti pri prispevku. Tako bi vsakdo organiziral veselico, če bi že v naprej vedel, da bo z najemom dvorane zaslužil. Naj novinar napiše, koliko morajo ostali plačati za najem dvorane v zimskem obdobju.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      24.01.2013 ob 20:06 gost gost

      Daj občan MOMS malo smiri živce. Napiši še koliko od teh po tvoje "prikrajšanih" organizatorjev je zaprosilo za dvorano in koliko so dali za dobrodelne namene??? Ne da napihuješ samo tisti del zgodbe, ki ti paše, tistega, ki ti pa ne, pa mirno preskočiš in tako manipuliraš. Koliko si ti osebno bil prikrajšan zaradi te prireditve, da te ta stvar tako "boli"???

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      24.01.2013 ob 20:16 Občan MOMS gost

      gost - gost;Ne vem, kdo je vse zaprosil za dvorano. Jaz sem bil toliko prikrajšan kot vsak občan MOMS. Teh 80%, nekdo bo mogoče napisal koliko je to v evrih, bi župan lahko namenil za revne družine v občini, za nakup šolskih knjig , za raznorazne oblike pomoči tistim, ki to pomoč potrebujejo. Ne, on se je odločil, da pomaga tistim, ki že sedaj imajo dovolj oz. preveč. Če boš z odprtimi očmi hodil po MOMS boš našel še preveč idej, kako porabiti tisti denar.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      24.01.2013 ob 21:30 gost gost

      @občan MOMS ne veš kdo je zaprosil vse za dvorano, veš pa govoriti, da se jim dela krivica????? Halo???? Aha, ti si skratka samo proti županu. Ja potem pa tako povej in se nehaj skrivati za prireditvijo. Župan bi po tvoje moral prošnjo zavrniti, Sonček pa bi se potem obrisal pod nosom za 20% izkupička. Zelo "humano" in "dobrodelno" od župana po tvoje. Hvala bogu, da razmišlja drugače od tebe in tebi podobnih. Končujem debato s teboj, ker kar žariš od "dobrodelnosti" in "skrbi" za druge.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      24.01.2013 ob 21:57 Občan MOMS gost

      Iščen na portalu http://e-uprava.gov.si/objave_ue/shodi.ue?ue=murskasobota&akcijaobjava=arhivskemesecshodi&datumarhiv=201211 kjer moraš prijaviti vsako prireditev, kdo je bil organizator zbiranja na tej prireditvi. V arhivu podatkov prireditve ne morem najti. Ali prireditev sploh ni bila prijavljena? Če se motim, se prizadetim opravičujem.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      24.01.2013 ob 22:31 slučajni bralec gost

      Samo bi dodal naslednje: 1. Geza Farkaš je solastnik Murskega vala 2. Težko celo prireditev označiš za dobrodelno če gre le manjši delež (20%) . Če bi bilo obratno razmerje bi se koncert lahko označil kot dobrodelni, sedaj žal ne. Toliko

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      25.01.2013 ob 0:30 drugi slučajni bralec prvemu gost

      Ka ste lidgej blentavi ali ne vejte čitati. Prireditev se neje reklamirala kak dobrodelna, zato ne manipulejrajte s procenti. Kelko bi mogli dati ka bi bil dobrodelni koncert. Nejso zbirali prispevkov ljudi za dobrodelne namene, sami pa so del prihodkov dali društvu Sonček. Eni ste rejsan vredni svojih pejnez v svojem razmišljanju.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.