https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V KD Peter Dajnko iz Črešnjevec delajo s srcem in občini v ponos

02.03.2013 ob 13:00  

Na Občnem zboru KD Peter Dajnko iz Črešnjevec so pregledali delo v preteklem letu in si določili nove naloge in cilje za letošnje leto.


Na zadnji dan v mesecu februarju se je zbralo v dvorani vile Hold v Črešnjevci večina članic in članov kulturnega društva, ter vabljeni gostje. Pregledali so delo v preteklem letu , ki je bilo zelo pestro predvsem pa delovno. Društvo deluje skoraj že 50 let v njem pa sta vključeni dve skupini, tamburaška ki se ponaša že z prek stoletno tradicijo igranja na tamburice in otroško folklorno skupino ki deluje četrto leto.

Po besedah predsednice društva Eve Banfi , je društvo v preteklem letu delovalo zelo uspešno, predvsem v okviru finančne zmožnosti , ki so je deležni iz donacije s strani občine . V ponos ji je uvrstitev na državna srečanja, predstavitev društva na različnih prireditvah v Občini kakor tudi širom naše domovine, ter izven meja.

Danilo Banfi , ki je vodja 13 članske tamburaške skupine , je pohvalil vse člane za vestno in marljivo delo . V preteklem letu so nastopili kar 27 krat med pomembnejše nastope pa je izpostavil srečanje ljudskih godcev in pevcev ki je bilo v Negovi in Svečini , srečanje tamburaških skupin v Radencih , snemanja za radio Ognjišče, ter nastop v Mariboru v projektu  Evropske prestolnice kulture  EPK Maribor 2012.

Prav tako je Simona Roškar vodja otroške folklorne skupine predstavila pomen in vizijo druženja otrok v plesu igri , petju in ustvarjanju, ter ohranjanju ljudskih plesov . Z 18. mladimi  plesalci, ki so stari med 4 in 12 letom so imeli kar 6 nastopov predstavijo pa se predvsem z prekmurskimi , štajerskimi plesi, ki so prirejeni otrokom tej starosti, ter otroškimi igrami in izštevankami.

Med govorniki je spregovoril občinski svetnik in pooblaščenec župana  Milan Nekrep predsednik Sveta OI JSKD Gornja Radgona. » To kulturno društvo je najaktivnejšo amatersko društvo v občini, ki delajo z srcem vsem ste lahko vzor sami Občini pa v ponos ». Beseda pa je tudi tekla o tem da se pripravlja na nivoju Občine nov pravilnik o delovanju in financiranju amaterskih kulturnih društev . V njem je zajet večji kriterij ter pravila za izboljšanje in pravično razdeljevanje občinskih sredstev po načelu bol si aktiven več sredstev bo namenjeno za to društvo.

V svojem nagovoru je pa je pozdravil samo društvo in vse prisotne, tudi predsednik KS Črešnjevci- Zbigovci Janko Kralj , z besedami da sta obe skupini tamburaška in folklorna  zelo uspešni v svojem delovanju predvsem pa sta kot promocija same krajevne skupnosti, ter Občine . Izpostavil pa je vidno problematiko prostorov v Vili Hold  , ki ga uporablja KD za vaje razna srečanja ter nastope , predvsem nezdrževanja nekaterih  prostorov in objekta od pristojnih inštitucij v Občini.

Predsednica Eva je na koncu predstavila program, ter vizijo za letošnjo leto . Želeli  bi nabaviti ozvočenje za lastne potrebe in nastope, snemanje pesmi za dopolnitev zgoščenke , tako bi naj bila predstavitev zgoščenke že v sredini meseca junija v Negovske gradu, nabava novih inštrumentov, strokovno ekskurzija ter izobraževanje, predvsem pa nastop tamburašev in folkloristov na raznih srečanjih  in kulturnih prireditvah. Že 16. marca pa se pripravljajo na nastop , ki bo v dvorani vile Hold v Črešnjevcih ob prireditvi praznika dnevu žena in materinskega dneva. Omeniti pa je vsekakor treba vsakoletni zaključni Miklavžev koncert ,ki ga prirejajo vrli kulturniki in letos bo že osmič in to sedmega decembra.

Foto in tekst Marjan Slavič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. porabje
      02.03.2013 ob 13:53 porabje

      Apropos Peter Dajnko: on je šteo takši kniževni jezik stvoriti, v šteron bi se zdrüževale značilnosti osrednje pa zhodne slovenščine (štajerščina pa prekmurščina). Tou je eden odlomek z svojga molitvenika: O Bog! Keri te išejo, se v tvoji pomoči razveselijo. Zato se mi zdaj k Tebi obrnemo, ino te častiti, hvaliti, moliti hočemo. Oh Bog, vujžgi naša srca, ino oslišaj našo molitbo. Trojno jedini Bog, Oča, Sin ino sveti Duh! Kak ti je bila vsa čast od začetka, tak i bodi tudi od nas vsa čast zdaj ino na veke. Etoga jezika pa nejso šteli v Lüblani, niti v Maribori, liki so zabranili Dajnkove knige pa dajnčico. Potejn pa slovenski jezikoslovci so izjavili, ka prekmurski i štajerski jezik nejmata važnosti v slovenskoj jezičnoj zgodovini, ka tísta dva jezika sta bloudnosti od prave slovenščine, ka je osrednja slovenščina. Menda mariborski püšpek Andrej Karlin, gda je odo v Törnišči, poslüšo kak gučíjo slovensko rejč prekmürski popi. Pravo je jin, ka enjajo prekmurski gučiti, ka tou je nej slovenska rejč. Mislo je te püšpek, ka Prekmurci vogrski gučijo, depa odkéc je tou vö zbrodo?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.