https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Prostovoljci v Petanjcih pomagajo žabam pri »prečkanju« ceste

Petanjci, 14.03.2013 ob 7:15  

Ob prihajajočem spomladanskem času so se začele dvoživke seliti od zimskih prebivališč do stoječih voda. Da ne bi njihova pot, ko prečkajo asfaltirane ceste, končala pod avtomobilskimi kolesi, poteka tudi letos, kot že vrsto let, akcija »Pozor, žabe na cesti«, v kateri prostovoljci vsak dan, zjutraj in zvečer, pobirajo žabe. Mi smo se jim pridružili sinoči v Petanjcih .

Zaljubljene žabice, dvoživke vseh vrst se ob prvih spomladanskih dneh odpravljajo iz svojih zimskih počivališč do bližnjih vod in potokov, kjer mrestijo, to pot pa jim pogosto za vedno onemogočijo avtomobili, ko prečkajo cesto. V ta namen letos že desetič zapovrstjo poteka akcija pobiranja žab, ko rešijo marsikatero življenje teh čedalje bolj ogroženih in redkih vrst živali.

Ob našem obisku v Petanjcih so prostovoljci, ki so sicer prišli iz drugih krajev, kljlub deževnemu dnevu pridno pregledovali cesto vzdolž mlake, kjer brstijo dvoživke. Začeli so že prejšnji četrtek in bodo, kot so povedali, nadaljevali vsak večer, še cel mesec, kakor dolgo bo potrebno.

Po posameznih področjih pomurske regije so med sodelujočimi zaposleni Krajinskega parka Goričko, prostovoljci v Bogojini, prav tako prostovoljci na območju Ledavskega jezera v Kraščih in domačini v Borejcih. Prav v Borejcih so letos tudi v ta namen postavili konstrukcijsko mrežo, ki  tako zavaruje žabice, ki se ponoči namenijo prečkati cesto.

Gregor Domanjko, vodja akcije v Petanjcih, je spomnil, da nam ne sme biti vseeno, saj so to živa bitja in nenazadnje zelo ogrožene živali, katerih pomen je tudi vsesplošna ohranitev narave in posredno zdravega človeškega okolja. Ob tem poziva domačine, naj se jim le pridružijo in si vzamejo čas za pomoč tem živalim. "Marsikdo se ne spomni, da bi lahko pomagal, nekateri imajo stereotipno tudi odpor do žabic, vendar so to živali, kot vse druge, ki so v bistvu ob teh cestah prestrašene in bodo vesele naše pomoči," je še dejal Domanjko.

Sodelujoči opozarjajo tudi na previdno vožnjo, naj prizanesejo žabicam in pazijo tudi na naravovarstvenike v odsevnih jopičih, ki bodo zjutraj in zvečer prenašali žabe čez cesto. 

Opazili smo tudi pepel v mlaki, ki sigurno ne sodi tja, saj tovrstni odpadki v njej rušijo pogoje za bivanje dvoživk.


Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.03.2013 ob 9:58 Jim Beam gost

      Vsaka van čast! Dobro se z dobrin vrača, vsaj upan. Lepo je videti ka so tu pa tan še kakšni dobri ljudje.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.03.2013 ob 17:04 sanja gost

      Jim Beam, lepo da nekdo zna izraziti tudi pozitiven komentar. In res vsaka čast prostovoljcem.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.03.2013 ob 17:08 blu gost

      pozitivno in pohvalno. ohranimo naravno okolje in mokrišča ob reki muri.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.03.2013 ob 20:11 Jojo gost

      Idiot, ki meče pepel v Zaton, bi lahko vedel, da je za ta odpadek namenjen kontejner za komunalne odpadke, ki je zelo verjetno vsakih 14 dni na pol prazen.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.03.2013 ob 13:41 kristt gost

      me veseli da še obstajamo ljudje, ki nam je mar še za kaj drugega kot za lastno rit. Se globoko klanjam vsem prostovoljcem (ne samo v tem primeru). Skrbi pa me, da večina še vedno ne vidi dlje od svojega nosa pa tudi država (politiki in gospodarstveniki) so v veliki večini taki..... Sicer je zdaj malo zatišje, ampak kmalu bomo spet v akciji

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.