https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

FOKUS

Janez Tišler: »Le z inovativnostjo si lahko uspešen«

Cankova, 27.3.2013  

Janeza Tišlerja, direktorja kovinarstva Niros na Cankovi in kot sam pravi čistokrvnega Štajerca iz Maribora, je pot na Goričko pripeljala, ker si je tukaj našel svojo življenjsko partnerico. Tu je osnoval lastno podjetje, ki izdeluje stopniščne ograje, stopnišča in druge izdelke.

 

rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in                                                                            ravnanje s človeškimi viri.

Že kot otroka so ga zanimale tehnične stvari, zato se je po končani osnovni šoli vpisal na Srednjo strojno šolo v Mariboru, smer strojni tehnik. Po končani srednji šoli se je zaposlil v podjetju, kjer so delali podobne stvari, kot jih dela sedaj v svojem podjetju. Pred enajstimi leti se mu je ponudila priložnost za samostojno pot, ki jo je zagrabil z obema rokama. Tudi njemu na začetku ni bilo poslano z rožicami, saj sta na začetku bila v podjetju zaposlena le dva, a z leti in dobro reklamo, ki se je širila od ust do ust, je bil primoran podjetje razširiti in danes zaposluje 16 ljudi. Prav tako imajo podjetje tudi v sosednji Avstriji, tako da lahko nemoteno dela tam in doma. Kot dober poslovnež pa še vedno išče nove trge in druge možnosti, da se pokaže s svojim delom.

V krizi ljudje kupujejo kvaliteto

»Kriza je ukrep, ob katerem je potrebno premišljeno ravnati, prav tako pa je priložnost iskati način, kako priti na trg z izdelki, ki so cenovno spremenljivi, da ne bi trpela kvaliteta,« pravi Tišler. Doda pa še, da je v krizi pomembna inovativnost, racionalizacija sredstev, mnogokrat je za to potrebno vložiti tudi več energije. Kot pojasnjuje, inovativnost in energijo s tem, kako v teh kriznih časih priti do novih kupcev, prav tako se več energije vlaga v nek končni izdelek že v času izdelave in tudi pri montaži, kot pa je bilo to potrebno pred krizo. Racionalizacija pa je potrebna za to, da za trg ob sprejemljivi ceni zagotovijo še vedno dobro kvaliteto izdelka. »Ljudje v času krize kupujejo le tiste stvari, ki jih rabijo. Zato se rajši odločijo za kvalitetne stvari, za katere vedo, da jih z leti ne bo potrebno ponovno menjati.«

Upoštevati je treba tudi mnenje zaposlenih

Kot pravi Tišler, je mnenje zaposlenih zelo pomembno, saj se s tem v podjetju širi dober duh in tako se pripomore tudi k boljši kvaliteti. Dobri predlogi so vedno podprti in pridni delavci vedno nagrajeni. »Tisti, ki izdeluje izdelek lahko izdelek tudi izboljša«, pravi. Zato se mu zdi prav, da ima delavec možnost razmišljanja in vlaganja svojega dela v izdelek.

'Point', dolgoročno uspešnega podjetja je po Tišlerjevih besedah timsko delo, kjer vsi vlagajo v izdelek in ne samo eden. Da je tim dober, nakazuje že to, da že nekaj let v timu delajo isti delavci, brez odpuščanja, po potrebi pa dodatno zaposlujejo.

Raje teren kot pisarna

Zaradi vse večjega obsega dela je prisiljen delati več v pisarni, čeprav kot pravi, ga pisarna mori in veliko raje v delavnici preverja izdelavo izdelkov ali pa se zapelje na taren, kjer se ta izdelek zmontira in se takoj vidi tudi zadovoljstvo stranke.

 

Dober manager mora poznati svoje delo od začetka do konca

Ker je sam začel kot navaden delavec v podjetju in postopoma prišel do položaja, kar je sedaj, pozna vse stopnje, ki vodijo do končnega izdelka. Kot pravi, je vložiti potrebno veliko, tako pri dobavi materiala, pridobitvi novih strank, risanju in izdelavi izdelkov ter montaži le-teh.  Težko si predstavlja, da tega na svojem sedanjem položaju ne bi vedel, prav tako pa mora po njegovem mnenju dober manager nekoliko poznati psihologijo človeka in biti fleksibilen, saj ima vsak človek drugačne zahteve in želje.

Med delovnim časom poslovno avtoritativno, v prostem času prijatelj in znanec

»Dober tim in red v podjetju sta aduta za dolgo, uspešno in kvalitetno delovanje«, pove Tišler. Prav tako so mu vzgled Avstrijci in Nemci, ki imajo red v podjetjih in to vsi delavci spoštujejo, saj se jim zagotavlja tudi zadovoljstvo v podjetjih. Ko se vrata delavnice zaprejo, pa se lahko zgodi, da se skupaj s svojimi zaposlenimi odpravi tudi na kakšno pijačo ali dve. Rad se vključuje tudi v kulturne in druge dejavnosti, saj s tem nekoliko pozabi na bremena podjetja.

Zadovoljstvo kupca in zaposlenega je zelo pomembno

»Vsak posel se deli na več delov. Kupec dobi cenovno sprejemljiv in kvaliteten izdelek, zaposleni plačo, vsakemu šefu pa je pomembno zadovoljstvo prvih dveh. Če tega ni, potem je šlo nekaj narobe. Prihodnost podjetja je v rokah zaposlenih, ki so v bistvu tisti, ki iz teorije (papirja) naredijo prakso (izdelek). Če njih ni, potem ni podjetja in ne šefa le-tega,« pove Tišler. Motivacijo in močnejši zagon za boljšo nadaljnjo delo vidi v dobrem odzivu kupca, ki pohvali njihovo delo.

Trg je trg, ni pomembno ali je v Sloveniji ali v tujini

Ker so dejavni tudi izven slovenskih meja, smo jih povprašali, na katerem trgu je boljše poslovanje. A kot zatrjuje Tišler: »Trg je trg.« So izredno veseli, da lahko delajo v sosednji Avstriji, kjer zelo cenijo kvaliteto in mojstrsko delo, a je delež nekje isti v primerjavi s Slovenijo. Zaradi dobre kvalitete imajo vse več povpraševalcev po celotni Sloveniji, saj kot pojasnjuje Tišler reklamacij skorajda nimajo ali so pa te zanemarljive.  

 TOP 5 Janeza Tišlerja

 Naj svetovni voditelj oz. navdihujoča oseba: Nimam

 Naj glasbena skupina/izvajalec: Najraje poslušam stari rock (Tina Turner)

 Najljubša knjiga: Rad berem dela  Dostojevskega

 Najljubši kraj v Pomurju: Goričko

 Želja v življenju: Biti zdrav, uspešen in pravičen do družbe

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.03.2013 ob 12:52 šurda gost

      samo tak naprej

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.03.2013 ob 14:11 Del R gost

      Bo še potrebno biti druzbeno odgovoreno kakih cirka 20 let, da se bodo poplačali vsi krediti, da ne bo Deja vu: Zločina in kazni.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.03.2013 ob 14:15 Del R gost

      Bo potrebno še biti druzbeno odgovoren cirka kaih 20 leta, dokler se bodo poplačali krediti oz. ne bo kakega Deja vu z Dostojevskim- Zločinom in Kaznijo :).

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.03.2013 ob 14:18 iki gost

      kako so pa kaj plače pri tem nirosu??

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.03.2013 ob 14:43 Del R gost

      Glede Prekmurja so nadpovprečne, dosti je baje nadur tak, da se baje nabere pol blizu okrogle cifre :). No zdaj, če so pričevanja točna, drugače je pa verjetno z vplačanimi prispevki, če kaj izstopajo.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.03.2013 ob 14:47 Snops gost

      @Del R, iki: mater, kakšne asociacije dobijo nekateri (pri nas je takih večina) ob nekom, ki je uspešen. Podjetju vse najboljše še naprej!

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.03.2013 ob 15:31 Del R gost

      Saj, kdo pa zanika, da ni uspešen ?? Ali ne piše dovolj jasno ? Ne širit demagogije prosim ,ki je zelo priljubljena ze v slovenski druzbi . Pač samo sem omenil dejstva iz prve roke.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.03.2013 ob 21:03 podjetnik gost

      Marsikdo bi bil uspešen, če bi zastonj dobil parcelo in prvo delavnico za štart. Saj je lepo, da ti v začetku, ko je najtežje nekdo pomaga. Žalostno je, da ga pozneje sploh nikjer ne omeniš. Dobrota je sirota. Da te vidimo, kako bi bilo, če bi si v Soboti kupil kvadratni meter za 100€ in bi ti delavnico zidala firma. No o kreditih in hipotekah pa raje ne bom.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.03.2013 ob 8:28 podjetnik2 gost

      Vsaki ki se danes ide podjetnika in se izpostavlja, vloži svoja sredstva, reskira,.... in na ta način tudi zaposluje druge,... Seveda na ta način služi, če dobi plačane vse račune. Dosti lažje je iskati službo, jo najti, pošteno delati, in potem zaradi situacije, ki je na žalost ne dobiti plačila. Na koncu dolgi ostajajo delodajalcu. Vsi ki samo šinfarite, ustanovite svoje podjetje, danes to storiš brez večjih težav, zaposlite ljudi in delajte. Ko boste imeli kako tako izkušnjo lahko brez problema ponižujete ostale, ki so si to upali.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.03.2013 ob 8:29 Snops gost

      @Del R: poglej izjavo podjetnika. No, o tem sem govoril.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      28.03.2013 ob 8:37 Snops gost

      @podjetnik: Torej si iznašel recept, kako ekspresno razviti podjetništvo, in državo rešiti iz krize? Mislim, da je to "malo morgen". Drugače pa vsem nevoščljivcem še to: v poslovnem svetu so ti krediti in hipoteke del investicij, s pomočjo katerih se podjetja razvijajo. In ja, to je normalno. In ja, to je POVSOD normalno. Se zavedate, da veliko ekonomistov celo pravi, da firma MORA biti zadolžena (ravno zaradi razvoja)? Dvomim.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      28.03.2013 ob 8:48 Snops gost

      @podjetnik2: odlično si napisal. Pri nas v Sloveniji se veliko premalo zavedamo pomena podjetništva za vsesplošni razvoj družb,e in koliko premoženja in osebne časti se pri tem tvega. Prevladuje popolno enoumje, ki je mešanica socialističnega razmišljanja (država oz. nekdo drug je odgovoren zame), slovenske nevoščljivosti (če ima on več kot jaz, potem je sigurno imel neke privilegije ali si je na črno nekaj prilastil) in hlapčevske mentalitete, ki apriori težko prebavlja šefe in direktorje (vedno se kaj najde za blatiti).

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      28.03.2013 ob 22:13 podjetnik gost

      Snops in podjetnik2, saj ni problema. Vesel sem, da je človek uspešen in da posel laufa. Žalostno je, ko pozabiš omeniti tiste, ki so ti v štartu pomagali. Večkrat se to dogaja. Vsak začetek je težek. problem je, ker se nekateri pozneje, ko stavri dobro grejo porevzamejo in pozabijo na tiste, ki so jim v težkih časih stali ob strani, da so preživeli. In še enkrat. Dobro, da posel laufa. Nobene faušije ni.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      28.03.2013 ob 23:00 gost gost

      Pa ka bi zdaj ti rad? Ka ti spomenik postavi? Očitno si ti tisti keri si želi nekšoga priznanja. Za normalnoga človeka je največje priznanje, če je tisti keromi si pomago zdaj uspešen in njemi posel laufa, to je te tvoj spomenik. Tisti ka pa nonstop iščejo nekšo priznanje in bi radi bili nonstop v prvi vrsti gda se izpostavljajo zasluge so pa po navadi najmenje zaslužni.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      01.04.2013 ob 0:06 podjetnik gost

      Veš gost, da sploh ne razumeš, kaj sem napisal. Nisi razumel poante. Tudi ne rabiš razumeti. Ne gre za nobene spomenike. Ne gre za nobene vrste. Ne prvo, ne kakšno drugo. Na celi črti si brcnil mimo.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      07.04.2013 ob 8:57 lUJZEK25 gost

      gost podjetnik Ti sam ne veš kaj bi rad,kaj si mu ti dal parcelo itd????? Prosim odgovori,če upaš..

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.