https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Dr. Romana Jordan o direktivi o vodah: direktiva ne pomeni liberalizacije, temveč večji nadzor nad dodeljevanjem koncesij

29.03.2013 ob 14:23  

V prispevku vam predstavljamo mnenje evropske poslanke dr. Romana Jordan o nedavni sprejeti direktivi o vodah in mnenj kmetijskega ministra mag. Dejana Židana, ki ga je še kot poslanec izrazil februarja na odboru za kmetijstvo. Poslali smo mu vprašanje kakšno je njegovo mnenje zdaj, ko je minister. Ko dobimo odgovor, vas obvestimo.

Ob prazniku voda je bilo moč v medijih zaslediti pomisleke glede evropske direktive o koncesiji za vode, in sicer da bodo po novem vode, ki so javno dobro, upravljala podjetja, ki jim bo za ta namen podeljena koncesija.

Mag. Dejan Židan, minister za okolje in prostor, je namreč  dne 22. februarja 2013 na skupni seji Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje, Odbora za finance in monetarno politiko ter Odbora za zadeve EU nastopil proti direktivi o podeljevanju koncesij za vode.

Židan o tem, da kapital »naj« ne bi upravljal tega kar je javno dobro

Židan bi naj dejal, da kadar kapital upravlja javno dobro, prodajana zgodba, torej da bo stvar bolj racionalno organizirana, da bo produkt boljši in cena nižja, večinoma po njegovem vzdrži samo v pravljicah in navajal primere slabega gospodarjenja z vodami po svetu. Dodal je še, da je ugotovitev, da je koncesijski režim »leglo korupcije«, pravilna. Opozoril je, da direktiva o koncesijah daje možnost upravljanja z vodami in da  po njegovem bi bilo potrebno ta stranska vrata, ki so se odprla, seveda takoj zapreti.

Jordan Cizelj je mnenja, da je potrebno skrbno preučiti slabosti nekega sistema

Dr. Romana Jordan kot poslanka v Evropskem parlamentu, zagovarja sprejeto direktivo in tako pravi, da lahko v praksi najdemo kar nekaj primerov v svetu, ko je bilo upravljanje z vodami slabo. Zato priporoča, da jih se skrbno preuči in stori vse, da se slabosti ne bi ponovile. Zato je po njenem Evropska komisija prav zaradi tega pripravila predlog direktive, ki ne pomeni liberalizacije, temveč večji nadzor nad dodeljevanjem koncesij. Glede »vrat, ki so priprta in jih je potrebno zapreti« pa je poudarila, da je v Sloveniji že doslej možno podeliti koncesijo zasebnemu podjetju in to tudi je obstoječa praksa v določenih občinah. Napoved torej po njenem pomeni spremembo sistema v Sloveniji.

Foto: rtvslo.si

Direktiva uvaja jasna pravila

Poslanka meni, da predlagana direktiva o podeljevanju koncesij za vode uvaja jasna pravila, transparentne postopke in pošteno delovanje. Nadaljuje, da predlog direktive ohranja vodo kot javno dobrino in ohranja pristojnost nad upravljanjem z vodnimi viri občinam, dovoljuje neposredno upravljanje ali podeljevanje koncesij javnim ali zasebnim podjetjem, v primeru javno-zasebnih partnerstev pa zahteva pregledne in poštene postopke, odpira priložnosti predvsem malim in srednjim podjetjem ter zagotavlja učinkovitejšo porabo javnega denarja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.03.2013 ob 15:22 xx gost

      Gospa očitno nima pojma. Naj malo pogledajo prakse v državah in mestih, kjer so podobne direktive že bile sprejete. Povsod se je cena vode zvišala, sama kakovost vode in omrežja pa padla, ker se absolutno nič ni vlagalo v infrastrukturo, ker so seveda vsi hoteli samo čim večje dobiček. Omenjena direktiva je le še en neoliberalni ukrep, ki bo manjšini omogočil bogatenje na račun večine.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.03.2013 ob 20:27 Dejan gost

      Odgovor sem poslal ob 19.29, ko sem uspel priti do računalnika. Lep pozdrav vsem in mirne praznike. Dejan

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.03.2013 ob 20:31 Bravo. gost

      To je pravi odnos. Bravo Dejan. Tudi vam in vaši družini lepe praznike.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.03.2013 ob 21:02 Čika-pajo gost

      Prvi korak katerega je naredila Evropa da je dala denar iz kohezijskih sredstev za izgradnjo voda in kanalizacije.Drugi korak popis vseh vodnih zajetij virov in sedaj v prihodnosti ustrezna obdavčitev.3 korak uredba z novembra 2012 ki govori o omrežnini vodarini itd ter seveda drastično podraži komunalne storitve.4 Korak obračunavanje deževnice oziroma odvajanje deževnice, meteornih voda 5 korak v prihodnosti privatizacija ali javno zasebno partnerstvo komunalnih podjetij in prikriti prevzem multinacionalk ki nam bodo diktirale količine in cene.Voda je življenje in nesmemo dovoliti da to nacionalno bogastvo ispuhti zaradi pokrivanja bančnih izgub v privat roke oziroma tuje roke.Če bo pa tako bomo tako kot Arabci kjer so od količine nafte bogati samo posamezniki, vse ostalo pa je revno do skrajnosti.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.03.2013 ob 17:00 Gostja gost

      Saj, problem je v tistem, kar nam ZAMOLČIJO. Česar ne povedo, in v tistem iz direktive, kar se da TOLMAČITI NA RAZLIČNE NAČINE. V vsakem primeru, bi pa tudi mi ljudje sami morali bolj skrbno in varčno delati z vodo. Se zavedati, da je NAŠA, in da mora ostati tudi za naše POTOMCE. Dejstvo pa je, da če bi mi danes mislili na prihodnost naših otrok, bi morali polovico industrije in vsega, kar nam pomeni t.i. "napredek", takoj ukiniti zaradi sploh onesnaževanja VSEGA. Da bi beseda meso postala. Začnemo lahko pri pasjih iztrebkih, in jih pospravimo za sabo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.03.2013 ob 23:21 LILI gost

      šE TO NAM NAJ naredijo , da bomo vodo plačevali,ter bodo nekateri tako bogati, kot tisti,ki prodajajo nafto, potem bomo imeli še vodne tajkune. ZELO LEPO OD VAS GOSPA EVROPSKA POSLANKA,NIČ PAMETNEGA OD VAS.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.04.2013 ob 9:21 gost gost

      Gost #Bravo.# ----------------vidiš, dalje moraš gledati. Padel si na finto kot majhen otrok, ki je vesel, da ga je Židan slišal ki je takoj "šel poiskat internet" da ti napiše, da te je slšal. To ni dovolj, da te nekdo sliši, in ti ne smeš biti zadovoljen s tem, da so te samo slišali. Kajti če ni NASLEDNJEGA KORAKA, ki je v tem, da naredijo tisto kar ti hočeš da naredijo, tudi to, da so te slišali, ni nič vredno.... TAJKUNI vedno tudi NAREDIJO........zato pa IMAJO. Ko tajkun sliši, da je nekje denar, on NAREDI VSE, da ga DOBI (laže, krade, manipulira in ljudi meče na finte...) Njemu ni dovolj, da samo sliši.......tako kot tudi tebi ne bi smelo biti to dovolj.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.