https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: »Žegenj« velikonočnih jedil po vaseh se še ohranja

31.03.2013 ob 9:00  

Velikonočna sobota, ki sicer skupaj z velikonočnim četrtkom in petkom tvori velikonočno tridnevje, je dan čaščenja Božjega groba. Velikonočna sobota se zvečer nadaljuje z velikonočno vigilijo, ki je obred veselega pričakovanja vstajenja. Slavje luči in vesela aleluja sta osrednja dela velikonočne vigilije. Na veliko soboto poteka več blagoslovov: ognja, vode in za večino najpomembnejše - blagoslov velikonočnih jedi.


Tudi v župniji sv. Petra v Gornji Radgoni ohranjajo obred blagoslova velikonočnih jedil. Jedila blagoslavljajo v cerkvah, kapelicah in križih. Priprava na blagoslov jedi na velikonočno soboto je eno najlepših družinskih opravil v prazničnih dneh. Med mnogimi vaščani, je ostala stara navada, da se k blagoslovu pride peš. Ženske in otroci, marsikje pa kar cele družine veselih obrazov in s polnimi košarami dobrot hitijo k blagoslovu. 

In kaj vse je skrito v teh košarah?

Meso (šunka) je podoba Jezusa Kristusa, ki je pravo velikonočno Jagnje, ki je bilo darovano za naše grehe. Spominja nas tudi na velikonočno jagnje, ki so ga Izraelci uživali v spomin na rešitev iz egiptovske sužnosti. Pobarvana jajčka, ali kakor v naših krajih imenujejo »pisanke«, ki simbolizirajo pet Jezusovih ran oz. kaplje krvi, so pa tudi podoba groba in simbol vstajenja. V jajcu se namreč skriva življenje, ki ob določenih pogojih zdrobi lupino in prikljuje na dan. Lupina je podoba skal, ki so zapirale Kristusov grob, a jih je Kristus ob vstajenju razprl.

Korenine hrena nas spominjajo na tri žeblje, s katerimi je bilo Jezusovo telo pribito na križ. Ko okušamo njegovo ostrino, se spomnimo, da je Kristusovo trpljenje cena našega odrešenja. Grenkoba nas spominja na Kristusovo žejo na križu, ki je bila predvsem žeja po človeški in Božji bližini. Potica ali kruh pa simbolizirata trnjevo krono na Kristusovi glavi. Blagoslovljena hrana se zaužije naslednji dan na praznično velikonočno nedeljsko jutro  v krogu družine.

Foto in tekst: Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.03.2013 ob 12:33 martin gost

      boug van vsem vkuper požegnjaj , malo vsi skupaj pomislimo na reveže in bolnike.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.