https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Poslanka Jasmina Opec vložila poslansko vprašanje v zvezi s prodajo letališča Maribor

08.05.2013 ob 13:15  

Poslanka SLS Jasmina Opec in poslanec SLS Janez Ribič sta v teh dneh ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu ter ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Stanku Stepišniku postavila pisno poslansko vprašanje v zvezi s prodajo Letališča Maribor.

Kot sta zapisala v poslanskem vprašanju, je prodaja lastniških deležev v gospodarskih družbah, ki so v večinski lasti bodisi države bodisi slovenskih zasebnih lastnikov, ki so se znašli v likvidnostnih težavah ali celo v insolventnih postopkih, nujna. Edino tako je namreč mogoče družbi zagotoviti obstoj in posredno tudi nadaljnji razvoj - ob pogoju, da ima kupec resnično takšen namen.

Pri tem za izrazila bojazen, da pri prodaji Aerodroma Maribor, d. o. o., ki se prodaja kot del stečajne mase družbe Prevent Global, d. d., temu ni tako. Med interesenti za nakup družbe Aerodrom Maribor, d. o. o., se namreč pojavljajo družbe, ki v svojih bilančnih podatkih ne izkazujejo praktično nobenih prihodkov, poslovni izidi so običajno negativni, poleg tega pa imajo te družbe nizke finančne bonitete. Med njimi je tudi družba Diga Ing, družba za inženiring in mednarodne kooperacije, d. o. o., ki je v 51 odstotni lasti državljana Sirije Arfana Saleha in je 2011 izkazala za 2.000,00 evrov čistih prihodkov od prodaje in 1.536,00 evrov  izgube.

Zanima ju, ali lahko družba brez prihodkov nastopa kot resen kupec in potencialni strateški lastnik mariborskega letališča, ki potrebuje veliko finančnih sredstev tako za vzdrževanje infrastrukture kot tudi nadaljnji razvoj. Velja opozoriti tudi na dejstvo, da je Arfan Saleh tudi lastnik turške družbe Diga Companies Group, ki je pred kratkim kupila 62 odstotni delež družbe Svea Zagorje, d. d., in se je zavezala za 2,1 milijona evrsko dokapitalizacijo, vendar se je kmalu po podpisu pogodbe začelo zapletati. Dokapitalizacija se ni zgodila, zaradi česar se je Svea znašla v hudih likvidnostnih težavah. Bojiva se, da lahko podobna usoda doleti tudi družbo Aerodrom Maribor, d. d., če bo lastnik katera izmed družb, ki se omenjajo kot morebitni kupci.

Jasmina Opec in Janez Ribič zato Sama Omrzela in mag. Stanka Stepišnika sprašujeta sledeče:

1. Kakšno je vaše stališče glede prodaje družbe Aerodrom Maribor, d.  o. o., morebitnemu kupcu, ki na osnovi podatkov iz poslovnega registra ne izkazuje ustreznih referenc za nakup?

2. Kakšna je dolgoročna strategija razvoja letališča Edvarda Rusjana Maribor?

3. Kdaj bo Ministrstvo RS za infrastrukturo in prostor pripravilo razpis za podelitev dolgoročne koncesije za upravljanje z letališčem?

Celotno poslansko vprašanje si lahko pogledate TUKAJ

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.05.2013 ob 13:20 323232 gost

      Končno neka pametnoga od pomurskih poslancov!

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.05.2013 ob 13:47 niko gost

      Ka so si Žerjav in Kanler pa maućec aeroplan kupili pa vendar je Rakičanski aerodrom bliže

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.05.2013 ob 14:04 naj se gost

      naj se malo bole za prekmurce zavzema nej za štajerce :-)

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.05.2013 ob 14:22 avion gost

      Jasmina, vsa pohvala za tako poslansko vprašanje. Glede na dogodke, ki so se v Sloveniji še zgodili se pa bojim, da se bo spet ponovila ena že večkrat videna zgodba, ko neko neznano podjetje brez denarja kupi nekaj samo zaradi špekulacij in pridobivanja državnega denarja. Vprašamo se lahko, kdo stoji za tem Sirskim imenom. Lahko celo kak naš Slovenski tajkun, ki se skriva za drugimi imeni pod drugo državo. Če sedaj lahko vsak kandidira za nakup, bom še sam vložil ponudbo. Potem pa od države terjal denar, da se zadeva uredi. Na koncu pa državi prodal letališče za masten denar. Nato pa z denarjem na Kamnajske otoke, da mi slučajno DURS ne nabije kakšnega davka. Jasmina, samo tako naprej. Pomurski poslnaci bi lahko stopili skupaj in s pametno strategijo in diplomatskim pristopom, tudi kaj zlobirali od države. Seveda, če so vsi enotni. Enotnost pa je v naši državi problem, ker večkrat gre za osebne interese, ki so ponavadi nad družbenimi.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.05.2013 ob 16:30 slinček gost

      xD... Ta Jasmina

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.05.2013 ob 21:23 cico gost

      debela deklica se zopet oglaša z vprašanjem, ki so ji ga napisali drugi...

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.05.2013 ob 21:49 gost gost

      mogoče bi pa ta aerodrom vzel v najem janša za opravljanje svojih orožarskih poslov. v preteklosti je to tam že delal tak, da mu nebi smelo biti tuje... in težko.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.05.2013 ob 7:31 to nebi gost

      Deklica misli, da se razume v vse stvari. Naj povpraša tudi o bonitetah kupca domače Mure in subvencijah.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      14.05.2013 ob 9:22 g gost

      Mislim, da je že daleč od deklice.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      14.05.2013 ob 11:56 mučačos gringos gost

      Što de pa avtobus za navijače zrihto gnes za Kidričevo?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      14.05.2013 ob 12:23 gost gost

      Štajerci do vas napokali etak..pa atak..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      14.05.2013 ob 12:43 w gost

      Na Pomurec.com ste bolano občutljivi in zamerljivi, kar kažete iz dneva v dan z izbrisom vam neljubih komentarjev, sploh ne razumete kaj je napisano kot sarkazem ali nagajivo itd. Sicer, pa mura garantirano ne bo ostala v 1.ligi..sedaj pa brišite še to. l.p.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.