https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: »Mura nas povezuje« – iz starih oblačil nastajajo unikatni izdelki za nosečnice

Murska Sobota, 17.05.2013 ob 9:00  

V okviru Vseživljenjskega učenja poteka v bivših Murinih prostorih zbiranje rabljenih oblačil v predelovalne namene – izdelavo unikatnih izdelkov za nosečnice. Zbiranje se nanaša na projekt »Mura nas povezuje«, izvajalcev Regionalnega sklada dela za Pomurje ter Fundacije Tramp iz Ljubljane, na področju socialnega podjetništva.


Tisti, ki se v teh dneh lotijo spomladanskega čiščenja, lahko svoja premajhna ali prevelika oblačila ter oblačila preteklih sezon odnesejo v nekdanje Murine prostore na Cvetkovi ulici v Murski Soboti, kjer znotraj majhne ustvarjalne skupine s predelavo rabljenih oblačil nastajajo čisto nova, unikatna oblačila za nosečnice – izdelki, ki bodo poleti dobili svojo lastno blagovno znamko, na voljo pa bodo v novi spletni trgovini.

Projekt »Mura nas povezuje« se je začel pred dobrim mesecem v okviru socialnega podjetništva in zaposluje ranljive ciljne skupine, ki z zbiranjem, sortiranjem in predelavo rabljenih oblačil ter blaga šivajo nova oblačila. Tako združuje socialen, okoljski ter ekonomski vidik. Zaposlenih je nekaj bivših Murinih delavk in tri invalidne osebe. Ker mnoga oblačila ob predelavi ne končajo na odlagališčih, temveč se ponovno uporabijo, skušajo na ta način s projektom ohranjati tudi okolje.

Kot nam je povedala projektna strokovnjakinja Nataša Zakojč (Regionalni sklad dela za Pomurje), sicer zbiranje še ni v polnem razmahu, saj večinoma ljudje za njihov projekt še ne vedo. Tako so do sedaj material za zanimiva nova oblačila povečini pridobili prek, prijateljskih vezi, znancev in podobno, a kot smo se lahko prepričali tudi sami, poteka delo znotraj majhne ustvarjalne ekipe s polno vnemo, iz raznovrstnih rabljenih oblačil pa nastajajo zelo unikatna, nova, zanimiva oblačila.

Novi kosi oblačil delujejo posebno in raznoliko, saj so plod kreativnih idej, ki odstopajo od tradicionalnih motivov, ob združitvi več materialov pa nastajajo raznovrstne mladostne kombinacije. Zaposleni so povedali, da se trudijo, da izdelki izgledajo nekako prisrčno, saj se nosečnice morajo v njih počutiti prijetno. Na obešalnikih smo našli vse polno poletnih oblekic, jopic, posebnih hlač za nosečnice, nastajajo jakne in plašči, svečane obleke, razmišljajo pa tudi o torbicah, in še o čem, kar bo dopolnilo njihovo kolekcijo v bodoče.

Ženstvena obleka lahko nastane tudi iz moškega kosa oblačila, smo se prepričali ob samem obisku. Obleka na sliki je predelana moška srajca.

Projekt »Mura nas povezuje« je financiran s strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter Evropske unije, izvaja ga Regionalni sklad dela za Pomurje in projektni partner Fundacija Tramp iz Ljubljane. Kot nam je še povedala Zakojčeva z Regionalnega sklada dela za Pomurje, ima njihov projekt veliko podporo tako na lokalni kot tudi na nacionalni ravni, ves čas trajanja pa iščejo in razvijajo možnosti za razvoj dejavnosti v obliki socialnega podjetja.

Vsekakor bodo s svojo idejo zasledovali njihovo poslanstvo – z ustvarjanjem zelenih delovnih mest za ranljive ciljne skupine zmanjšati negativne vplive na okolje, ponujati inovativna, trendna in kakovostna oblačila (za nosečnice in ženske) iz blaga in rabljenih oblačil. Poleti nameravajo razviti lastno blagovno znamko, v načrtu imajo spletno prodajalno, njihova vizija pa je postati vodilni ponudnik izdelkov iz rabljenega blaga in oblačil ter predelanih izdelkov iz oblačil v Sloveniji.

Oblačila, ki jih ne rabite več, lahko odnesete v bivše Murine prostore (v bližini Šavel centra), na naslov: Cvetkova 1, Murska Sobota, za vse informacije pa lahko pokličete na številko 041 210 055.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.