https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Sveti Jurij na Goričkem: zvonovi zvonijo, kličejo k maši, a cerkev je zaprta

Sveti Jurij, 21.05.2013 ob 9:00  

Kot smo že poročali, so pred časom suspendirali župnika v župniji Sveti Jurij na Goričkem Martina Vőrőša, s čimer se nekateri verniki še vedno niso sprijaznili in so odločno proti takšni odločitvi. Zato so se zbrali na neuradnem sestanku, na katerem so izrazili svoja mnenja. Med delitvijo mnenj je bilo čutiti veliko napetosti, saj je odstavitev župnika krajane razdelila na dve strani, ki bosta le stežka našli skupno pot.


Večina faranov ne more sprejeti dejstva, da so se vsa dogajanja v župniji s strani škofa prepovedala in tako ne morejo k sveti maši ali drugim obredom v domačo cerkev. Prav tako letos v tej župniji najverjetneje ne bo proščenja in prvega svetega obhajila. Po drugi strani pa se opravljajo dela pri župnišču, saj so datumsko vezana na evropska sredstva. Trg sicer dela Občina Rogašovci, vendar mora biti izolacija na župnišču opravljena vzporedno s trgom. Farani so opozorili, da so tudi vsa proščenja in prvo sveto obhajilo datumsko določena, pa se vendarle ne izvajajo. Kakor tudi ne svete maše, ki so bile plačane ob pogrebih in obletnicah.

Maš ne dovolijo, gradnje pa ne ustavijo

Farani tako apelirajo na občino, da kdor gradbena dela naroči, naj jih tudi plača. Škof pa naj župniku ukine suspenz, v kolikor želijo, da se bodo tudi ostala dela pri obnovi župnišča nadaljevala. Namreč ne strinjajo se s tem, da bi s temi sredstvi, ki so jih zbirali farani, sedaj upravljal gradbeni odbor, brez prisotnosti župnika. V ta namen so tudi zbrali čez 350 podpisov, s katerimi so izrazili mnenje, da ne dovolijo obnove župnišča brez župnika. Nekateri med njimi tudi zahtevajo, da se jim vrne denar, ki so ga že darovali za obnovo župnišča. 

Kako bo s prvoobhajanci?

Še bolj v nelagodnem položaju pa so se znašli prvoobhajanci oziroma njihovi starši. Nekateri starši so se odločili, da bodo njihovi otroci prvo sveto obhajilo prijeli pri Gradu. Ostali pa želijo, da bi njihovi otroci ta zakrament prijeli v domači cerkvi, v katero so prihajali k maši in z župnikom, ki jih je na prvo obhajilo tudi pripravljal. Starši so na sestanku trdili, da so s strani škofa doživeli ignoranco, ki je bila ponižujoča in nerazumna. Čudi pa jih predvsem nezainteresiranost do prvega obhajila tistih, ki bi k temu morali najbolj težiti. Na koncu so sklenili, da bodo čakali tako dolgo, dokler se stvari ne uredijo, in da bodo prvo sveto obhajilo prijeli v domači cerkvi, pa naj bo to v bližnji ali daljni prihodnosti.

Po vojni so izseljevali dobre ljudi, sadaj pa dobrega župnika

Verniki tako v prvi vrsti zahtevajo ukinitev suspenza župniku ter dovolitev, da se opravljajo vse aktivnosti, kot so se pred tem neljubim dogodkom. Poudarjajo, da če župnik zaradi zdravstvenega stanja, ki ni zgolj alkohol, ne zmore opravljati še dodatnih obveznosti glede obnove župnišča, naj se mu ponudi pomoč. Večina krajanov je mnenja, da si je to zaslužil, saj je kot mlad župnik skrbel za upokojenega župnika Alojza Gaborja, ki je bil na invalidskem vozičku. Verniki se zavedajo, da ima Martin Vőrőš težave, zato mu je potrebno pomagati. V isti sapi pa so dodali, da jih imajo vsi, in to veliko večje kot njihov župnik, pa še vseeno mašujejo naprej.

Dogajanje okoli suspenza pa je razdelil tudi župninski pastoralni svet. Na sestanku so zbrani ugotavljali, da so nekateri pred župnikom zelo prijazni, na drugi strani pa ga blatijo in širijo neresnične govorice. Zato so tudi predlagali, da se razpusti dosedanji župnijski svet in se izvoli novi.

Fotogalerija

Komentarji

!Za komentiranje se morate prijaviti

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.